Μ. Ντράγκι στο ΜΝΙ: Έρχεται «κούρεμα» για τα ελληνικά εχέγγυα

Το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» στην αξία των εχέγγυων (collateral) των ελληνικών τραπεζών και κυρίως όταν αυτά αφορούν ελληνικά ομόλογα, θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 6 Μαΐου, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI.

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, ο κ. Ντράγκι μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Eurogroup υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση προς τον ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τα απαραίτητα collateral.

«Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο εύθραυστη, υπάρχουν συνεχείς εκροές καταθέσεων, ενώ ο πολιτικός διάλογος αλλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες απ' ότι ήταν το 2012. Όσο πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα και τόσο καταστρέφονται τα collateral. Επίσης η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν όταν υπήρξε «κούρεμα» στα collateral.

Ως εκ τούτου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά εάν οι ισχύουσες συνθήκες θα δικαιολογούσαν μία αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα (αποδοχής των collateral), λαμβάνοντας υπ' όψην και την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία η ΕΚΤ θα επανεξετάσει και το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ELA), ενώ αρκετά δημοσιεύματα σε Reuters και Bloomberg έχουν εκφράσει αντίστοιχες απόψεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μάλιστα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 1,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια του ELA.

Αυτή τη στιγμή το «κούρεμα» φθάνει στο επίπεδο του 30%, ενώ τα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να φθάσει στο 50%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποχωρήσει από τα 40 δισ. ευρώ - στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή – στα 10 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ