Γ. Σταθάκης: Δεν έχουμε τους πόρους να πληρώσουμε τα δύο δάνεια της ΕΚΤ

«Η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει δύο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισήμανε σε συνέντευξή του στο RTE ο Γιώργος Σταθάκης.

 

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ανέφερε ωστόσο, μεταξύ άλλων, ότι μια ενδεχόμενη καταστροφική αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, είναι «εκτός συζήτησης». 

Όπως είπε, η αθέτηση πληρωμών που απορρέουν από δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και λήγουν στις 12 Μάιου, θα πυροδοτούσε «τεράστια αστάθεια» στην χώρα «με πολύ αρνητικές συνέπειες». 

Σύμφωνα με το RTE News, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου αυτού με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης.

Αυτά τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, διότι η ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν μη ικανοποιημένοι με την λίστα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχεδιαστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της χώρας. 

Ωστόσο ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις είναι «εν εξελίξει».

«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εκτός θέματος»

«Πρέπει να εργαστούμε να βρούμε την σωστή λύση, αντί να εξετάζουμε τα διάφορα αρνητικά σενάρια», σημείωσε σε συνέχεια της συνέντευξής του. «Θα έχει αρνητική επίδραση αυτό σε όλη την Ευρώπη γιατί θα υπάρξει γενική αστάθεια και κανείς δεν το θέλει αυτό. Θα πληρώσουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αθέτησης».

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ σχολίασε: «Προφανώς η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ.Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι η πολιτική είναι κυρίαρχη και έδειξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πάμε βήμα βήμα και στα τεχνικά ζητήματα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ