Τσάινα Μόουζες: «Αγωνίζομαι να με βλέπουν ως γυναίκα και όχι ως μαύρη»

Καταβάλλει προσπάθεια ώστε να τη βλέπουν ως γυναίκα και «όχι ως μαύρη». 

Ασχολείται με τη μουσική από 15 ετών και αισθάνεται ευλογημένη που παραμένει στο μουσικό στερέωμα. Εάν χάσει την ικανότητά της να τραγουδά, πιστεύει πως αυτόματα θα χαθεί η ζωή της. Έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική, αλλά διαπιστώνει ότι οι ρόλοι είναι περιορισμένοι για τους μαύρους. Τα λόγια της μητέρας της λειτουργούν ως ευαγγέλιο, και έχοντας ως βάση τη τζαζ πειραματίζεται με ποικίλα μουσικά είδη. Ο λόγος για την Τσάινα Μόουζες, η οποία έρχεται ξανά στην Ελλάδα το Σάββατο 25 Απριλίου, στο Gazarte.

Είστε μια μουσικός που παντρεύει τη τζαζ με τη soul και την rnb. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας;
Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Όλα έχουν την ίδια ρίζα. Τη μπλουζ. Η μουσική είναι μια μεγάλη οικογένεια , που πρέπει να αγκαλιάσεις. Είμαι πολύ προσηλωμένη στην κληρονομιά μου ως αμερικανίδα, ως γυναίκα, ως μαύρη. Κυλά στις φλέβες μου, είναι στο DNA μου. Μένει να δω ποιο δρόμο θα ακολουθήσω. Ορισμένες φορές νιώθω πιο κοντά στη τζαζ και άλλες πιο κοντά στη μπλουζ μουσική. 

Τι σημαίνει τζαζ για σας; Είστε αισιόδοξη για το μέλλον αυτής της μουσικής;
H τζαζ είναι η τρομερή καλλιτεχνική μορφή της Αμερικής. Ο όμορφος συνδυασμός διασκέδασης και πόνου. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι η μόνη μουσική στην οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κώδικες. Εάν σκοπεύεις να παίξεις χωρίς δίχτυα προστασίας και δοκιμάζεις τα όριά σου, είσαι ευπρόσδεκτος. Και αυτό είναι το υπέροχο με τη τζαζ. Όσο θέλουν οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω και να συμβάλλουν στη διατήρηση της live μουσικής, η τζαζ θα υπάρχει. Δεν πεθαίνει, αλλά καλωσορίζει νέες γενιές, στοιχεία, ρυθμούς και ήχους. Πιστεύω ότι είναι το πιο ευρύ είδος μουσικής. Πολύ περισσότερο από τη Hip Hop, Electro και κλασική μουσική. Σου δίνει την πραγματική ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις. 

Διαπιστώνετε νέες τάσεις στη σύγχρονη μουσική;
Τίποτα δεν είναι φανερό πλέον και αυτό είναι τρομερό. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι η ποπ μουσική δείχνει να έχει «ευθυγραμμιστεί». Είναι βαρετό να την ακούς. Μου φαίνεται η ίδια και η ίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δημιουργικότητα έχει πεθάνει. 

Τι μουσική ακούτε στον ελεύθερό σας χρόνο;
Hybrid Soul, Jazz, Pop, Rock. Ότιδήποτε μού ακούγεται ωραίο. Ακούω μια λίστα τραγουδιών από την ιστοσελίδα 22tracks.com, οπότε ανακαλύπτω πολλά που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα άκουγα. Αυτόν τον καιρό έχω πάθει εμμονή με το συγκρότημα «The Jim Jones Revue». Τελευταία «έπαιξαν» στον υπολογιστή μου οι εξής: Jose Gonzales, plasma Faith, Jon Baptiste,Soundgarden, Minnie Ripperton, Terri Walker, Patrice Rushen, Theo Croker και το νέο άλμπουμ της μητέρας μου «Dee Dee’s Feathers». 

Ποιες αξιομνημόνευτες στιγμές στην καριέρα σας ξεχωρίζετε; 
Όλες! Τώρα βρίσκομαι σε ένα σημείο καμπής. Έχω δημιουργήσει νέο άλμπουμ από πρωτότυπες συνθέσεις, με τίτλο «Breaking Point», και η συναυλία μου στο Gazarte θα είναι η πρώτη στην οποία θα το παρουσιάσω ζωντανά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μενα. Έγραψα και συνέθεσα αυτό το άλμπουμ μέσα σε πέντε χρόνια και σε συνεργασία με τον βρετανό παραγωγό Άντονι Μάρσαλ. Δίνω, επίσης, συναυλίες με τη μητέρα μου , στο πλαίσιο της περιοδείας «Just Family Tour». Πρόκειται για μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Ανταλλάσσουμε το πάθος μας, και το κάνουμε αυτό μπροστά σε υπέροχο κοινό. Αυτές είναι οι στιγμές που αντιλαμβάνομαι ότι η μουσική έχει ακόμη δύναμη. Η εικόνα αυτή εκπέμπει δύναμη, όπως και η οικογένεια, η θηλυκότητα. 

Τι είδους εμπόδια αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα της καριέρας σας;
Τους φόβους μου. Αυτό είναι όλο. 

Με ποιους φόβους παλεύει ένας μουσικός;
Δεν γνωρίζει εάν αυτό που κάνει, οι συναυλίες του, οι ευκαιρίες θα διαρκέσουν. Το πόσο θα διαρκέσει η στιγμή της ευχάριστης δημιουργίκότητας. Ορισμένοι από μας έχουμε μεγαλύτερες, σε διάρκεια, γόνιμες στιγμές από όλους. Εγώ ως τραγουδίστρια φοβάμαι μη χάσω την ικανότητά μου να τραγουδώ. Πιστεύω ότι η ζωή μου θα τελειώσει. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. 

Η οικογένειά σας έχει άμεση σχέση με το χώρο της τέχνης. Πόσο βοηθητικές ήταν οι συμβουλές της μητέρας σας;
Πολύ βοηθητικές. Η υποστήριξη που μου παρείχε μου έδινε δύναμη και ώθηση να ανέβω στη σκηνή. Αυτό με έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και ακόμα δίνω συναυλίες και ωριμάζω καλλιτεχνικά. Ξεκίνησα στα 15 μου και είμαι ακόμα εδώ. Είμαι ευλογημένη. 

Ποια από τα λόγια της μητέρας σας συγκρατείτε; 
Κάνε το καλύτερο που μπορείς με ο,τι έχεις. 

Τι θα λέγατε στο ελληνικό κοινό;
Ενώστε τις δυνάμεις σας για να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες. Οι Έλληνες είναι ζεστοί άνθρωποι και τους εύχομαι δύναμη και κουράγιο για το παρόν και το μέλλον. Ελάτε να χορέψουμε! 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας από το χώρο της υποκριτικής; Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον όσον αφορά στο συγκεκριμένο τομέα;
Έχω παίξει το ρόλο της Sally Bowles στο μιούζικαλ Cabaret με γαλλική παραγωγή. Ελπίζω ο ρόλος αυτός να μην είναι ο τελευταίος μου. Αγαπώ την υποκριτική. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί ρόλοι για μαύρες γυναίκες στη Γαλλία. Καταβάλλω προσπάθεια ώστε να με βλέπουν πρώτα και κυριότερα ως γυναίκα. Το θέμα αυτό με το χρώμα του δέρματος είναι παρωχημένο. Καιρός για κάτι καινούριο. Ας δούμε το ταλέντο. Ξέρω, δεν πρέπει να το λέω, αλλά το λέω. Είμαι ουτοπική και ρεαλίστρια. Η συμβίωση αυτή λειτουργεί καλά στο μυαλό μου. 

Πηγή: in.gr - Ελισσάβετ Σταμοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ