Κυβέρνηση: "Δεν απελευθερώνουμε τον Σ. Ξηρό - Θα κρατείται κατ’ οίκον με «βραχιολάκι»"

Μετά το σκληρό τελεσίγραφο που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ' και τον κατ' οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς. 

Όμως, όπως υπογραμμίζουν, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών, ενώ σημειώνουν ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ίδιο ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου και υποστηρίζουν πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέροντας, ωστόσο, ότι και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». 

"98% αναπηρία ο Σ.Ξηρός"

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ο  Ξηρός πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%, σημειώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού και υποστηρίζοντας πως η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος. 

Τέλος, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σάββα Ξηρό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ