Boυλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Μετά από διήμερη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ζητήματα τρομοκρατίας, δημόσιας ασφάλειας και μετανάστευσης υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης  που καταργεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ως σημεία έντονης τριβής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που επιφέρουν απόλυση κρατουμένων και έκτιση του υπόλοιπου της ποινής ισοβιτών με αναπηρία μεταξύ των οποίων σε κατ' οίκον περιορισμό και καταργούν τον «κουκουλονόμο». Ωστόσο, η συζήτηση του νομοσχεδίου την ώρα που το ΕΚΠΑ τελούσε υπό  κατάληψη και η κυβέρνηση εμφάνιζε συμπτώματα βραχυκυκλώματος στο ζήτημα του μεταναστευτικού έδωσε ευκαιρία στην ΝΔ, στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να επιτεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και πως με τις προωθούμενες διατάξεις η χώρα εναρμονίζεται με το δια ταύτα καταδικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με παρεμβάσεις του ξεκαθάρισε ότι τα άρθρα εκπληρώνουν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Βασίλη Κικίλια που ανέλαβε ως εισηγητής το βάρος της εκπροσώπησης κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρουσφέτι σε τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές» και διατάξεις του ως «φωτογραφικές» για την ευνοϊκή μεταχείριση του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού.  Επιπροσθέτως, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε τις διατάξεις «αντιμεταρρυθμίσεις» που ενισχύουν την θέση των «πλουσίων των φυλακών εις βάρος των φτωχοδιαβόλων».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ