Χρυσοί Σκούφοι 2015: Oι τάσεις της χρονιάς και οι επικρατέστεροι για βραβείο

Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, τη Δευτέρα 20 Απριλίου στη «Μεγάλη Βρεταννία», καταγράφουμε και σχολιάζουμε τάσεις, φάσεις και νεωτερισμούς που σφράγισαν τη σεζόν από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Και μαζί παρουσιάζουμε τη λίστα των επικρατέστερων προς βράβευση εστιατορίων.
 

Το ταμπεραμέντο της φυλής δεν μας αφήνει να το βάλουμε κάτω. Και αν υπάρχει ένας τομέας της οικονομίας που δεν μένει ποτέ ήσυχος –εκτός από τον τουρισμό–, αυτός είναι ο τομέας της γεύσης με την ευρύτερη έννοιά του. Ανατρέχοντας στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων που έκανε όλη την προηγούμενη χρονιά η γευσιγνωστική ομάδα του «α» διαπιστώνουμε ότι η εστιατορική σκηνή κυρίως της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης όχι μόνο είναι ολοζώντανη, αλλά είναι και γεμάτη τάσεις από αυτές που συναντάμε στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου.
 

«Σωτήρης Ευαγγέλου»

Πρώτη και καλύτερη στο ρεύμα του κοσμοπολιτισμού η διαρκώς ανερχόμενη τάση του fusion. Ήταν η καυτή μόδα που έφερε έξαψη στο γαστρονομικό τοπίο γύρω στο 2000, υποχώρησε και τώρα επανέρχεται δριμύτερη. Έχοντας ωριμάσει και ξεπεράσει τις αδόκιμες υπερβολές, μας χαρίζει πλέον συναρπαστικές εμπειρίες. Εκτός από «συνήθεις υπόπτους» του fusion όπως ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο οποίος (όπως έδειξε στο «Π-Βox» ) αρέσκεται κατά κόρον σε στενές επαφές τρίτου τύπου μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας (παστίτσιο με φουαγκρά αντί για κιμά ) ή Ελλάδας και Ασίας (σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, αμύγδαλα και γλυκόξινο και καυτερό ταϊλανδέζικο λαδολέμονο ), ο Άρης Τσανακλίδης στο «Kuzina» (τόνος και τζίν­τζερ με σάλτσα πικάντικου wasabi με ταχίνι και χόρτα εποχής ) ή τα «Μatsuhisa» με τη χαρακτηριστική γευστική φιλοσοφία που αναμειγνύει Ιαπωνία και Περού, φέτος είδαμε και άλλες ιντριγκαδόρικες προτάσεις.


 

Δημιουργική κουζίνα και γλυκές τιμές στον «Βασίλαινα»

Ο Δημήτρης Κατριβέσης, π.χ., φαντάζεται το JSP (Japan, Spain, Peru ) fusion που μαγειρεύει στο «Cinco» σαν μια ροκ όπερα με πολλά πυροτεχνήματα. ωραία παρομοίωση που αποδίδει σπεσιαλιτέ σαν τα nigiri sushi με φαντεζί συνδυασμούς (λαβράκι, μαγιονέζα, πιπεριά rocoto ή βοδινό Wagyu, κίτρινη περουβιανή πιπεριά, γιαπωνέζικο shiso, μαύρο σκόρδο ). Στο «Oozora» ο Γιώργος Βενιέρης, εκτός του ότι εισήγαγε τη γιαπωνέζικη και την ταϊλανδέζικη κουζίνα ως βίους παράλληλους, αποφάσισε να τις μιξάρει (thai ταρτάρ γαρίδας με τζίντζερ, mirin, kaffir lime, κόλιαντρο, τσίλι και τραγανό­ tobiko ), ενώ το μποέμ, κοσμοπολίτικο «Buba» του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη επιχειρεί εξίσου κομψά­ fusionιστικά μπλεξίματα όπως ο κόκορας με σάλτσα mirin και φύκια hijiki, όπου επιχειρείται ένας γευστικότατος βλάχικος γάμος με Γιαπωνέζα νύφη!

Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέχεια - athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ