Αποχώρησαν από τη βουλή οι 7.000 μεταλλωρύχοι - Άνοιξαν οι δρόμοι του κέντρου! (Φωτό - Βίντεο)

Ηρεμούν τα πνεύματα στο κέντρο της Αθήνας, μετά την απόφαση των μεταλλωρύχων να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα λίγη μόλις ώρα πριν από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που είχε προγραμματιστεί στις 18.00 στα Προπύλαια.

 

Μετά τη δυναμική παρουσία τους έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, περίπου 7000 μεταλλωρύχοι έκαναν πορεία προς τη Βουλή και το Σύνταγμα, με μοναδικό τους σύνθημα να μην κλείσουν τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και προστεθούν τα ονόματά τους στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. 

Πριν από λίγη ώρα στο Καλλιμάρμαρο έφτασαν τα πούλμαν για να παραλάβουν τους μεταλλωρύχους, οι οποίοι αποχωρούν από την Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσαν αναμένεται από Δευτέρα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια της κυβέρνησης που επιχειρεί να παγώσει την επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

 
Οι δρόμοι έκλειναν σταδιακά από τα σημεία που περνούσε η πορεία. Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων και της Κηφισίας, ενώ κλειστή είναι η Λ. Βασ. Σοφίας από το Χίλτον έως τη Βουλή. 
 
Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας παρατηρείται μεγάλη κίνηση, σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
 
Σημειώνεται ότι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο είναι ισχυρή, αλλά διακριτική.

Τι δήλωσε η κυβέρνηση

«Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα καταφέρεται εναντίον της Eldorado Gold, καθώς επίσης και μερίδας των ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμή μας το δικαίωμα των εργαζομένων στη διαμαρτυρία, ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας». 

Αντίθετα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, «οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως ”ασπίδα” και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στον δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους και οι αντιδικίες μας αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας».

Click4more: Στη Βουλή έφθασαν οι μεταλλωρύχοι - Χάος στους δρόμους Σε σχέση με την Eldorado Gold, το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει ότι «αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της». 

Προσθέτει δε, ότι η εν λόγω εταιρεία «δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως ”ασπίδα” τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί ”ασυλία”». 

«Η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της», συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση».

Επίσης, σε σχέση με τη λειτουργία μερίδας ΜΜΕ υπογραμμίζεται: «Είναι εντυπωσιακό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία ”θάβουν” όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold».

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής», ενώ «καθιστά σαφές ότι θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι».

Τι συνέβη νωρίτερα

Έξω από τη Βουλή βρίσκονται εδώ και αρκετή ώρα περισσότεροι από 6.000 μεταλλωρύχοι που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης από τις Σκουριές Χαλκιδικής.Οι συγκεντρωμένοι αφού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, όπου θα παραμείνουν ως το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της πορείας σταμάτησαν και παρέδωσαν ψήφισμα  στην Πρεσβεία του Καναδά,  στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών.

Με το σύνθημα «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις», παρέδωσαν ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.  Μεταλλωρύχοι κάθισαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και χτυπούσαν τα κράνη τους στην άσφαλτο. 

Έξω από τη Βουλή εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τα στελέχη της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Παπαμιμίκο. 

Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων χρυσού ήρθαν στην Αθήνα με συνολικά 84 λεωφορεία  είτε μόνοι, είτε με τις οικογένειές τους, ζητώντας συνάντηση και παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα τους. Για περίπου τέσσερις ώρες παρέμειναν έξω από το υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. 

Λίγο μετά τις  12:00 μια γυναίκα επιτέθηκε στους μεταλλωρύχους, αντιδρώντας στη συγκέντρωση.  
 
Αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων ανέβηκε στο υπουργείο για να συναντηθεί με στελέχη του και παρέδωσε ψήφισμα. Πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας Απόστολο Αλεξόπουλο, οι οποίοι επανέλαβαν τις θέσεις του υπουργείου.  Αρχικά είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό  κ. Λαφαζάνη, αλλά βρίσκεται σε ταξίδι στη Λετονία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσαν ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, ωστόσο, τόνισαν ότι δεν μπορεί η Eldorado Gold να τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να αποφύγει τους ελέγχους. 

Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν οι συγκεντρωμένοι μεταλλωρύχοι στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος λίγο μετά τις 12:30 έδωσε το παρών στη συγκέντρωση τους. Οι μεταλλωρύχοι χειροκρότησαν τον πρώην υπουργό και έσπευσαν να του μιλήσουν. 

Χάος στους δρόμους της Αθήνας από την πορεία των μεταλλωρύχων. 

Οι δρόμοι έκλειναν σταδιακά από τα σημεία που περνούσε η πορεία. Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων και της Κηφισίας, ενώ κλειστή είναι η Λ. Βασ. Σοφίας από το Χίλτον έως τη Βουλή. 

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας παρατηρείται μεγάλη κίνηση, σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο είναι ισχυρή, αλλά διακριτική.

«Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» είναι μερικά απο τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επένδυση του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, έπειτα κι από την απόφαση του υπουργείου να «παγώσει» την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που μολονότι δεν έφερε στο φως παρατυπίες, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να μπλοκάρει την υλοτόμηση, κίνηση που εργαζόμενοι και επενδυτές θεωρούν αστήρικτη νομικά.

Διαδήλωση διαμαρτύριας και των κατοίκων της Χαλκιδικής

Σε μια στιγμή κρίσιμη για την έκβαση του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) παίρνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση κινητοποίησης αλληλεγγύης στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, σήμερα Πέμπτη 16 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα.


Υπενθυμίζουμε ότι και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα. Προγραμματίζουν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατασκηνώσουν. Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είχαν αποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα μπλόκα τους και αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους ως τις 16 Απριλίου και μεταβαίνουν στην Αθήνα σε κομβόι 82 λεωφορείων.

Το κείμενο του καλέσματος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) - left.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ