Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιες είναι οι περισσότερο & οι λιγότερο εθιστικές τροφές; Ιδού οι... απαντήσεις!

Αν και ο... διατροφικός εθισμός δεν υπάρχει ως επίσημα αναγνωρισμένη έννοια, μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχουμε την τάση να «εθιζόμαστε» σε κάποιες τροφές. Ποιες είναι αυτές;

 

Όσο κι αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε εθισμένοι στα… σουβλάκια και στα υπέροχα γλυκά του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς, η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται τόσο εύκολα τον όρο «εθισμό» όταν αφορά τις τροφές. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι οι λιπαρές, επεξεργασμένες και με βάση τη ζάχαρη τροφές (βλέπε σοκολάτα, πίτσα, πατατάκια, κουλουράκια κ.λπ) αποτελούν προβληματικές τροφές στη σημερινή καθημερινότητα των ανθρώπων και ότι υπάρχουν συμπεριφορές που τις αφορούν, που έρχονται πολύ κοντά στα πρότυπα του εθισμού.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη της Dr. Nicole Avena της Ιατρικής Σχολής Icahn, η οποία ελπίζει κάποια στιγμή στο μέλλον να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας της επόμενης γενιάς.
Στο πλαίσιο της μελέτης, 504 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το ποιες τροφές τους προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα, π.χ. τις καταναλώνουν σε σημείο που να αισθάνονται άσχημα, έτσι ώστε να βρεθούν οι μεγαλύτεροι «ένοχοι» και στη συνέχεια η ειδικός έβγαλε το μέσο όρο για τις διάφορες τροφές και τις κατέταξε από την περισσότερο ως τη λιγότερο προβληματική, όσον αφορά συμπεριφορές που προσομοιάζουν στον εθισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τροφές που προκαλούσαν τη μεγαλύτερη νοητική και φυσική δυσφορία είναι τροφές επεξεργασμένες, με πολλά λιπαρά και σάκχαρα, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, φαίνεται πως προκαλούν αλλαγές και συγκεκριμένες συμπεριφορές που κάποιος θα μπορούσε να διαγνώσει ως εθισμό. Λόγω, όμως, του ότι οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε ζώα, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για ασφαλή συμπεράσματα σε ανθρώπους.

Όλη η συνέχεια εδώ - Clickatlife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ