«Η Γένεση της Μνημονιακής Ελλάδας» - Αυτό είναι το νέο βίβλιο του Γ. Βαρουφάκη που παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής!

«Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους Ευρωπαίους». Η συγκεκριμένη αποστροφή ανήκει σε έναν από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης: τον κ. Γ. Βαρουφάκη. 

Και περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο του (θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2016 από τις εκδόσεις Nation Books) με προτεινόμενο τίτλο εμπνευσμένο από τον Διάλογο των Μηλίων στο πέμπτο βιβλίο του Θουκυδίδη: (Οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους) «Και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. Η κρίση της Ευρώπης και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας». Στην προαναγγελία έκδοσης του βιβλίου στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου (www.publicaffairsbooks.com/nation-books, ωστόσο το έργο του κ. Βαρουφάκη ήδη διαφημίζεται και από την Amazon) υπάρχει μια μικρή περίληψη του βιβλίου το οποίο –σε γενικές γραμμές– περιγράφει την Ευρώπη ως ένα εκκολαπτήριο απολυταρχισμού που αν αφεθεί να συνεχίσει την παρούσα κατεύθυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε... τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Οταν η καταστροφή χτύπησε το 2009», αναφέρεται στη σχετική περίληψη, «η Ευρώπη στράφηκε εναντίον του εαυτού της, ταπεινώνοντας εκατομμύρια αθώων πολιτών, οδηγώντας πληθυσμούς στην απελπισία και στηρίζοντας μια μορφή μισαλλοδοξίας που δεν είχε συναντηθεί ξανά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για μάχη που θα κρίνει την «ψυχή της Ευρώπης» ανάμεσα στις «δυνάμεις της λογικής και του ουμανισμού», που θα έρθουν αντιμέτωπες με «νέες μορφές απολυταρχισμού». Αναφέρεται σε «οπισθοδρομικές δυνάμεις που έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν ένα ανθρωπιστικό λουτρό αίματος», εξαλείφοντας την ελπίδα των επόμενων γενεών για συμμετοχή στην ευημερία. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τη δημοσιευμένη περίληψη, να συμπεραίνει ότι «η αρχή της μεγαλύτερης λιτότητας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που υποφέρουν τη μεγαλύτερη ύφεση, θα ήταν γραφική αν δεν ήταν, επίσης, ο προπομπός της μισανθρωπίας και του ρατσισμού».

Τονίζεται ότι στο νέο βιβλίο του ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει «απτές πολιτικές στις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να λάβει μέρος, ώστε να παρέμβει και να βοηθήσει να σωθεί η Ευρώπη από την επικείμενη καταστροφή». Με χιούμορ, «παθιασμένο και κατατοπιστικό λόγο», τονίζεται πως ο κ. Βαρουφάκης προειδοποιεί πως «μια κατάρρευση του ομολογουμένως χτυπημένου από την κρίση και βαθύτατα ανορθολογικού ευρωπαϊκού καπιταλισμού πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ