Πάσχα στην πόλη: 14 γευστικά εορταστικά σενάρια για φαγητό, ποτό & διασκέδαση!

Ξεκινούν το βράδυ του Μ. Σαββάτου και φτάνουν στο πικ τους την Κυριακή του Πάσχα: εστιατόρια και ταβέρνες απλώνουν πραμάτεια τους – αρνιά, κατσίκια και τροφαντές συκωταριές– στρώνοντας το δρόμο για πληθωρικά οικογενειακά και φιλικά φαγοπότια. 

Μια παράδοση δοξαστική, οικεία και αφοπλιστική παίρνει τα ηνία και πιάνει να ψιλοκόβει μυριστικά, ρίχνει μια πρέζα αλάτι, δένει το αρνί γερά στη σούβλα, κι ανάβει δυνατή φωτιά.
 
6 γαβάθες μαγειρίτσα 
Θα κόψουν τις συκωταριές και τα χορταρικά τους, θα χτυπήσουν το αβγολέμονό τους και θα περιμένουν, αφού πάρετε το Άγιο Φως, φιληθείτε και τα… τσουγκρίσετε, να βουτήξετε το κουτάλι σας στην παραδοσιακή after σούπα της Ανάστασης που σηματοδοτεί την επιστροφή της κρεατοφαγίας. Οι «Μαγικές Κατσαρόλες» και ο «Τζίτζιρας κι ο Μίτζιρας» στο Παλαιό Φάληρο κι ο «Κούβελος» στο Κουκάκι φτιάχνουν και φέτος μαγειρίτσα. Το ίδιο κάνουν και το «Εν Ελλάδι» στην Κηφισιά, η «Μπεμπέκα» στο Χαλάνδρι, το «Μαριάνο» στην ίδια περιοχή –το οποίο μάλιστα τιμά την αντιπαριώτικη καταγωγή του με σιγοβρασμένο κατσικάκι σε σούπα με αβγολέμονο.
 
Κι άλλες δύο, καρυκευμένες με design 

Αν κάνετε Ανάσταση στο κέντρο της πόλης μπορείτε να φάτε την παραδοσιακή μαγειρίτσα σε ultra modern σκηνικό. Το «New Taste» στο ισόγειο του «New Hotel» στην οδό Φιλελλήνων τη σερβίρει αχνιστή και... a la carte. Μαζί της προτείνει ψητό ταλαγάνι με ντοματίίνια, καπνιστή πάπρικα και καυτερή πιπεριά, λαχματζούν, ντολμαδάκια, χωριάτικο λουκάνικο και σεφταλιές, μπεκρή μεζέ κ.α. Αν πάλι προτιμάτε ντιζάιν βορείων προαστίων το «Semiramis» προσφέρει με τη σειρά του, σε πολύχρωμο ποπ περιβάλλον, ένα αναστάσιμο set menu (€ 47 το άτομο ) που ξεκινάει με μαγειρίτσα και συνεχίζει με σπανακοτυρόπιτα, μαριναρισμένες κοτολέτες αρνιού σχάρας με δεντρολίβανο ή μοσχαρίσιο rib eye κ.α.


 
Ανάσταση και Γκoλφ 
Στο Glyfada Golf Gardens μπορείτε να κάνετε Ανάσταση στο πράσινο του κήπου –το Golf έχει και το εκκλησάκι του– και να χαρείτε το παραδοσιακό αυτό τη φορά μενού του executive chef του «Τ-Square» Γιάννη Στανίτσα. Μπορείτε όμως να επιστρέψετε και την Κυριακή για ένα outdoors πασχαλινό ηλιοβασίλεμα με καφέ ή κάποιο απεριτίφ, και χαλαρή, lounge μουσική, σε ρυθμούς γιορτινής αργίας.
 
Γιορτή με ανοικτούς Ορίζοντες 

Οι «Ορίζοντες» στο λόφο του Λυκαβηττού είναι από άποψη θέας –βλέπουν όλη την Αθήνα- από τα πιο προνομιακά εστιατόρια της πόλης. Είτε προτιμάτε νυχτερινό (Αναστάσιμο ) ουρανό είτε πρωινό (λαμπριάτικο ), θα σας περιμένουν με ένα ειδικό μενού (€ 38 το άτομο ) που ξεκινάει με ηπειρώτικη μαγειρίτσα συνεχίζει με καρδιά αγκινάρας με γέμιση γλυκιάς μυζήθρας και αρακά, συκωταριά γάλακτος με μανιτάρια, μοσχολέμονο, άγρια ρίγανη και ρετσίνα, σαλάτα κηπευτικών με απάκι και γραβιέρα Κρήτης και φυσικά, αρνίσιο κότσι με πατατούλες. Το φινάλε θα γράψει ένα delice με σοκολάτα ganache και καραμελωμένες μπανάνες.
 
Γιορτή πάνω από την πόλη 
Ένα υπέροχο νυχτερινό πλάνο της Αθήνας κι ένα γιορτινό μενού με τη μαγειρίτσα στο επίκεντρο (€ 36 το άτομο ) θα σας περιμένουν μετά την ατμοσφαιρική Ανάσταση στο εκκλησάκι του Αη-Γιώργη του Λυκαβηττού στο «La Suite Lounge» του ξενοδοχείου «St. George Lycabettus». Όσο για το μεσημέρι του Πάσχα, έχει πρωινό πανοραμίκ, με το βλέμμα να φτάνει μέχρι το Σαρωνικό κι ένα πλούσιο μπουφέ (€ 36 το άτομο, παιδιά μέχρι 12 ετών δωρεάν ) όπου φιγουράρουν κατσικάκι σε κληματόβεργες, αρνάκι φρικασέ, ρουμελιώτικο κοκορέτσι…
 
Εν δήμω εξοχή 
Στο «Καλωσόρισμα του Αντώνη» έχουν τις εθιμικές σταθερές τους: κατσικάκι κι αρνάκι σούβλας –με εκείνη τη σκανδαλιστική πετσούλα– αλλά και κατσικάκι λαδορίγανη, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, χόρτα του βουνού τζατζίκι, κολοκυθόπιτα, γαλακτομπούρεκο, φραμπουάζ και παγωτό καϊμάκι, θα βγουν, καιρού θέλοντος, στην αυλή του ελληνικού εστιατορίου στη Νέα Κηφισιά. Εκεί, κάτω από τις μουριές, που νιώθεις κανονική εξοχή.
 
Οβελίας ο κοσμοπολίτης 

Ατμοσφαιρική Λαμπρή έχει σκοπό να κάνει δίπλα στην πισίνα του το ξενοδοχείο «The Margi» κρατώντας το τέμπο της παράδοσης με τοπικά υλικά και συνταγές. Αρνάκι γάλακτος και κοκορέτσι στη σούβλα, πλαισιωμένο –ανάμεσα σε άλλα– από τυρόπιτα με φύλλο γιαουρτιού, κρέπες με σπανάκι και φορμαέλα, χορτόπιτα με καυκαλήθρες και μυρώνια, λουκάνικα χωριάτικα, μπιφτέκια σχάρας και αμπελοσαρμαδάκια αβγολέμονο. Η ώρα του γλυκού έρχεται με γαλακτομπουρεκάκια, μπακλαβαδάκια, τρίγωνα Πανοράματος, καρυδόπιτα και κανταΐφι (€ 54 το άτομο, παιδιά έως 12 ετών € 27 ).
 
Τα κρασιά του πασχαλινού τραπεζιού 
Η μαγειρίτσα θέλει άρωμα γι’ αυτό και στρέφουμε τα ποτήρια μας προς Μοσχάτο ξηρό, Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά κατ’ αρχάς, έχοντας πάντως στο μυαλό μας ότι κι ένα Sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay θα μπορούσαν να σταθούν επάξια. Το σίγουρο είναι ότι τα κρασιά πρέπει να διαθέτουν επίσης ικανοποιητική οξύτητα για να αντιμετωπίσουν το αβγολέμονό της. Ο έρωτας συκωταριάς-Ξινόμαυρου δεν κρύβεται, οπότε ένα κρασί Αμυνταίου ή Νάουσας είναι ό,τι πρέπει με κοκορέτσι και γαρδούμπες. Για τον οβελία, τώρα, το λαχταριστό κρέας του αμνού αγαπάει όλη την γκάμα των δημοφιλών μας κόκκινων: Αγιωργίτικο, Cabernet, Merlot, Syrah…
 
Σούβλες που βλέπουν Ακρόπολη 
Και φέτος σουβλίζει με θέα το «GB Roof Garden» στην κορυφή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Θα σας υποδεχτούν με ούζο και τηγανιά αρνίσιας συκωταριάς (μεταξύ άλλων ), αλλά κάντε κράτει γιατί στον μπουφέ θα κυκλοφορούν πολλά και εκλεκτά: γιαπράκια αβγολέμονο, τζιγεροσαρμαδάκια, μαγειρίτσα, γαρδουμπάκια, ιταλικά αλλαντικά, ταρτάρ, σαλάτες, και φυσικά κοντοσούβλι, αρνάκι και κοκορέτσι στη σούβλα.
 
Κρατάνε φουλ του αρνιού 
Ο Σήφης και η Βάνα στο ζεστό, φιλικό και νόστιμο ελληνικό εστιατόριο «Μαγικές κατσαρόλες» στο Παλαιό Φάληρο και αυτήν την Κυριακή του Πάσχα θα ρίξουν στο τραπέζι πολλά και λαχταριστά: αρνάκι σούβλας και γάστρας, γεμιστό με σταφίδες και συκωτάκια, φρυγαδέλια, κρητικά γαρδούμια, κοκορέτσι, τζιγεροσαρμάδες, συκωταριά τηγανητή σβησμένη με ρετσίνα...
 
Αστικά πασχαλινά 
Για άλλη μια φορά το «Βυζαντινό» στο ισόγειο του «Hilton» τηρεί κατά γράμμα τις παραδόσεις και τους συμβολισμούς με αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και γουρουνόπουλο και πολλά ακόμη κρεατικά και θαλασσινά εδέσματα, ελληνικά ντιπ, πίτες, πλούσιες σαλάτες, κόκκινα αβγά, παραδοσιακά επιδόρπια και ζωντανή μουσική (€ 65 το άτομο ), ενώ o ειδικά διαμορφωμένος χαμηλός μπουφές αναμένει τα πιτσιρίκια της παρέας. Κι αν θέλετε πασχαλινή ρομαντζάδα, να σας πούμε ότι το «Galaxy» θα είναι ανοιχτό από τη μία το μεσημέρι (το Μ. Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα ) και μπορείτε να ανεβείτε και να πιείτε ένα αφρώδες κρασί –συνδυάζοντάς το με φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα– και να χαζέψετε το ηλιοβασίλεμα από τα ψηλά και την πόλη να βάφεται στα χρώματα της άνοιξης.
 
Αρνάκι, το θαλασσινό 
Τι θα λέγατε για λίγη παράδοση δίπλα στο κύμα; Αρνίσιο κότσι σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με μπίρα, θυμάρι και πατατούλες Νάξου κάνει κρεσέντο μετά από μια πράσινη σαλάτα με μαριναρισμένο κοκοράκι, οξύμελι και πασχαλινά αυγά, μυζηθροπιτάκια και άλλα στο Πασχαλινό μενού του «Καστελόριζου» της Βάρκιζας (5 πιάτα με μόλις € 25 το άτομο ). Σε ρυθμό θαλασσινο…
 
Το αρνί πάει πακέτο
Αντί να πάτε στην αγορά προς αναζήτηση κατσικιού/αρνιού, να στήσετε σούβλα (λέμε τώρα ) ή να ανάψετε το φούρνο, μπορείτε να πάρετε το πασχαλινό τραπέζι έτοιμο. Το Εν Ελλάδι Catering αναλαμβάνει να τηρήσει κατά γράμμα το γιορτινό γευστικό τελετουργικό ετοιμάζοντας για 15-20 άτομα (με συνολικό κόστος € 220 ) και πακετάροντας σε ειδικά σκεύη σαλάτα μαρούλι με άνηθο και κρεμμυδάκι, τζατζίκι, μαγειρίτσα ή, εναλλακτικά, πένες με καπνιστό σολομό, παραδοσιακό ψητό αρνί, ψητές πατατούλες και προφιτερόλ. Εσείς απλώς πρέπει να πάτε να τα παραλάβετε και να στήσετε τριγύρω τους ένα γιορτινό σενάριο σε σπιτικό χρώμα (Ηρακλείτου 84 & Κυκλαμίνων, Πάτημα Χαλανδρίου, 2108045680 ).
 
Λαμπρή στην αυλή 
Κι αυτό το Πάσχα στον «Κούβελο» στο Κουκάκι δεν… κάθονται στ’ αυγά τους. Η Χριστίνα Λιαγκούμη θα τα’ χει όλα έτοιμα: κατσικάκι στη γάστρα, αρνάκι στο λαδόχαρτο, κοκορετσάκι ρουμελιώτικο και κρεατόπιτα Μετσόβου θα βγουν στην αυλή με άρωμα παράδοσης και γειτονιάς.
 
Σούβλες στο αίθριο 
To ξενοδοχείο «Metropolitan» στη Λεωφόρο Συγγρού και φέτος τον οβελία του τον ψήνει στο αίθριο. Ο γιορτινός μπουφές είναι άκρως παραδοσιακός: μαζί με το αρνί, έχει και κοκορέτσι, πολλές σαλάτες και κρύα ή ζεστά ορεκτικά, και γλυκά. Κοστίζει € 60 το άτομο και περιλαμβάνει και μία φιάλη κρασί ανά δύο (παιδιά μέχρι 4 ετών δωρεάν και από 5 έως 12 ετών € 30 )
 
Οι σούβλες έχουν (και ) τις πιάτσες τους 

Οι βασικές κρεατικές πιάτσες όπου αρνί και κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους είναι ακριβώς αυτές που φαντάζεστε: η Βάρη (aka Βλάχικα ), η Χασιά, η πλατεία της Παλιάς Πεντέλης και τα Καλύβια, εκεί που οι σούβλες γυρίζουν υπνωτιστικά και η τσίκνα αενάως λιβανίζει. Διαλέγετε και παίρνετε…

Πηγή: Athinorama.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ