Περίεργα έθιμα, ανεπανάληπτα ρεκόρ και... αστείες πληροφορίες με άρωμα Πάσχα!

Κατάνυξη, θρησκευτική γαλήνη και οικογενειακές στιγμές είναι λέξεις, που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών του Πάσχα.

 

Βέβαια, υπάρχει και άλλη πλευρά: αυτή που καλύπτει όλα τα περίεργα (ίσως και μερικά αστεία) στοιχεία και πληροφορίες, που αφορούν στη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Ξέρετε πόσα πασχαλινά αυγά παράγονται κάθε χρόνο; Μήπως γνωρίζετε πότε κατασκευάστηκε το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αβγό; Μήπως …ποιο είναι το πιο δημοφιλές πασχαλινό «έθιμο» της Νορβηγίας; Εμείς συγκεντρώσαμε για σας όλα τα περίεργα ρεκόρ, τις πρωτιές και μερικές από τις πιο ασυνήθιστες (ίσως και άχρηστες) πασχαλινές πληροφορίες, όπως αναφέρονται και στο clickatlife.gr.

1. Κάθε χρόνο παράγονται περισσότερα από 90 εκατομμύρια σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια.

2. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονται γύρω στα 250 εκατομμύρια.

3. Το πρώτο σοκολατένιο αυγό κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα στη Γερμανία.

4. Οι εορτασμοί για τα Πάθη την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, πιθανολογείται ότι έχουν ξεκινήσει από την πρώτη επέτειο του θανάτου και της Ανάστασης του Χριστού. Ωστόσο, τα πρώτα γραπτά τέτοιων πρακτικών εμφανίζονται γύρω στον τέταρτο αιώνα.

5. Το 325μ.Χ στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας αποφασίστηκε η επίσημη γιορτή του Πάσχα να πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά την ισημερία του Μαρτίου.
6. Τα πρώτα πασχαλινά καλάθια φτιάχτηκαν για να θυμίζουν τις φωλιές των πουλιών.
7. Το 76 % των ανθρώπων τρώει πρώτα τα αυτιά από το πασχαλινό λαγουδάκι.

8. Το πιο διάσημο έθιμο της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι να... λύνουν υποθέσεις με μυστηριώδεις φόνους.
9. Στο Saalfeld, στην ανατολική Γερμανία, στολίζουν με περίπου 9.000 πασχαλινά αβγά το πασχαλινό τους δέντρο. Το έθιμο αυτό μετρά κάτι λιγότερο από 50 χρόνια. Το ξεκίνησε η οικογένεια Kraft το 1965 και έκτοτε αποτελεί θεσμό στην πόλη.


10. Στη γαλλόφωνη Ελβετία, η παράδοση θέλει να στολίζουν τα πηγάδια για να γιορτάσουν το δώρο της ζωής: το νερό.

11. Το πιο ψηλό πασχαλιάτικο σοκολατένιο αβγό, που κατασκευάστηκε ποτέ, ήταν στην Ιταλία το 2011. Είχε 10.39 μέτρα ύψος και ζύγιζε 7.200 κιλά. Με απλά λόγια, ήταν πιο ψηλό από…καμηλοπάρδαλη και πιο βαρύ από ελέφαντα.
12. Η παραδοσιακή τέχνη της ζωγραφικής στα αβγά ονομάζεται «Pysanka». Η τέχνη αυτή έρχεται από την Ουκρανία και στην ουσία είναι γραφή και όχι ζωγραφική πάνω σε αβγά.
13. Την πασχαλινή παράδοση του «Easter Egg Roll» στο μπροστινό κήπο του Λευκού Οίκου, ξεκίνησε ο Πρόεδρος Rutherford B. Hayes το 1878.

14. Το έθιμο του να χαρίζει ο ένας πιστός στον άλλον αβγά, συναντάται ιστορικά στην παράδοση των Περσών, των Αιγυπτίων, των Γαλατών, των Ρωμαίων και φυσικά των Ελλήνων. Για τους λαούς αυτούς, το αβγό συμβολίζει τη ζωή.
15. Στη Μ. Βρετανία υπολογίζεται, ότι κάθε παιδί παίρνει κατά μέσο όρο 8,8 πασχαλινά αβγά κάθε χρόνο.
16. Μάλιστα, παγκοσμίως το 9,43% των παιδιών καταναλώνει το πασχαλινό αβγό πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Ωστόσο, στοιχεία αναφέρουν, ότι ο μέσος όρος των παιδιών καταναλώνει το πασχαλινό του αβγό πριν τις …11 το πρωί την Κυριακή του Πάσχα.

17. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ότι ένα στα 5 παιδιά (σε ποσοστό περίπου 19%) αρρωσταίνει από την υπερκατανάλωση σοκολατένιων αβγών.
18. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (π.χ σε χωριά της Ηπείρου) το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί κουβαλούν μαζί τα αβγά τους. Τα τσουγκρίζουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και οι πιο…πεινασμένοι τα τρώνε κιόλας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ