Οκτώ μυστικά για τέλειο, λαχταριστό & καλοψημένο αρνί!

Το σούβλισμα του αρνιού είναι ιεροτελεστία για την παλαιότερη γενιά.

 

Ξέρουν το πώς και το τι, ακόμα και το γιατί. Τι γίνεται όμως με εμάς τα… νεούδια που ξέρουμε μόνο τα βασικά τύπου – γύρνα το, λάδωνε, ξαναγύρνα, λάδωνε; Ρωτήσαμε, μάθαμε και σας εκμυστηρευόμαστε οκτώ «σουβλιστά» μυστικά για να θέσετε γερές βάσεις στη φετινή σας υποψηφιότητα για τον «Ψήστη της Χρονιάς». 

* Πριν το ράψιμο της κοιλιάς, βάλτε μέσα μερικά κλωναράκια θυμάρι και δενδρολίβανο. Θα αρωματίσουν το κρέας και θα δώσουν ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. 

* Για ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε μικρές τομές ανάμεσα στα κόκκαλα της σπάλας και στα μπούτια και να παραχώσετε με το δάχτυλό σας έξτρα καρυκεύματα, καλύπτοντάς τα μετά με ένα κομμάτι λίπος ή μπόλια. Μπορείτε, επίσης, να φυτέψετε και μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση σε αυτά τα σημεία, για ακόμα περισσότερο άρωμα. 

* Κατά την διάρκεια του εξωτερικού αλατοπιπερώματος του οβελία, φροντίστε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα από το μείγμα στο λαιμό και στο κεφάλι, καθώς αυτά τα σημεία είναι τα πιο «ευπαθή» κατά το σφάξιμο με αποτέλεσμα να μυρίζουν περισσότερο. 

* Δημιουργήστε ένα αυτοσχέδιο πινέλο με μερικά κλωναράκια δενδρολίβανου δεμένα και βουτήξτε τα σε ένα μπολ με ελαιόλαδο, νερό, χυμό λεμονιού και αρωματικά της αρεσκείας σας. Ύστερα αλείψτε το αρνί ενώ ψήνεται, για ακόμα πιο τραγανή πέτσα. 

* Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στον αέρα. Αν φυσάει αρκετά, θα χρειαστείτε περισσότερα κάρβουνα. Όσον αφορά την αρχική ποσότητα κάρβουνων, υπολογίστε για ένα αρνί 10 κιλών, 15 κιλά κάρβουνα συν ένα 30 με 40% παραπάνω αν φυσάει. 

* Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα «έρχεται» προς το κέντρο. Όταν έχετε μια παράλληλη φωτιά ίδια σε όλο το μήκος της, το κέντρο αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, επομένως χρειάζεται ένα 20-30% μεγαλύτερο «βουναλάκι» στα αριστερά και στα δεξιά. Ένας καλός δείκτης για να ελέγξετε αν η φωτιά είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει, είναι βάζοντας την παλάμη σας κάτω από το αρνί να μην μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το δέκα. 

Όλη η συνέχεια εδώ - In2life.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ