Made In Greece o Σπύρος Κιτσινέλης - Ο δόκτωρ που «πάντρεψε» την επιστήμη με τη φωτογραφία και δημιούργησε το ''κλικ ιδεών''!

Κι εκεί που νομίζαμε πως η Τέχνη και η Επιστήμη ορίζουν στην πραγματικότητα δυο διαφορετικούς κόσμους, ξένους και ασύμπτωτους μεταξύ τους, έγινε το μεγάλο "κλικ".

Ένα "κλικ" που είναι ικανό να κάνει την επιστήμη πιο δημοφιλή, ψυχαγωγική  και από απλώς ενδιαφέρουσα, άκρως ελκυστική. Και αυτός είναι ο στόχος του ερευνητή και επικοινωνού της επιστήμης Δρ Σπύρου Κιτσινέλη, ο οποίος μέσα από το πρότζεκτ "Κλικ Ιδεών" επιχειρεί να ανοίξει ένα εποικοδομητικό διάλογο της επιστήμης με την Τέχνη και να αναδείξει τις επιστημονικές ιδέες μέσα από την καλλιτεχνική φωτογραφία της Άννας Γαλανού.

" Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι ζούμε σε έναν απόλυτα επιστημονικό κόσμο, στον οποίο όλα γύρω μας και μέσα μας κατακλύζονται από επιστήμη, την οποία πρέπει να την ανακαλύψουμε μέσα στην καθημερινότητά μας και να της δώσουμε λίγο χώρο. Δυστυχώς, η επιστημονική γνώση στην Ελλάδα, φτάνει σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται  για αυτήν. Αυτό προσπαθώ να αλλάξω. Πρέπει να τραβήξουμε την ευρύτερη προσοχή και το ενδιαφέρον  περισσότερων για την επιστημονική γνώση. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα ελκυστικό   στοιχείο πάντα. Στην περίπτωση του "Κλικ Ιδεών" το ελκυστικό "όχημα" είναι η Τέχνη και ειδικότερα  η φωτογραφία, εξηγεί ο εμπνευστής του εγχειρήματος Δρ. Σπύρος Κιτσινέλης.

Το πρωτότυπο και μοναδικό στην Ελλάδα αυτό κόνσεπτ "εκμεταλλεύεται" την αισθητική αξία της φωτογραφίας για να αναδείξει την εκπαιδευτική και γνωσιακή της δυναμική. "Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και στόχος του είναι ο θεατής να δει αρχικά μια καλλιτεχνική εικόνα, μετά να πάει στο κείμενο που αναδεικνύει ένα επιστημονικό θέμα και επιστρέφοντας στην εικόνα να διακρίνει με τη δεύτερη ματιά τις επιστημονικές αναφορές της. Έτσι το θέμα μπορεί να οπτικοποιηθεί και να εντυπωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. ", λέει ο δημιουργός του πρότζεκτ και συνεχίζει:. "Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις δυο φύσεις της φωτογραφίας, την καλλιτεχνική και την εκπαιδευτική,  οι οποίες στηρίζουν η μια την άλλη και δρουν συνδυαστικά στον ίδιο βαθμό. Συνήθως όταν μιλάμε για επιστημονική φωτογραφία στο μυαλό μας έρχονται εικόνες του διαστήματος ή του εργαστηρίου. Εδώ δε συμβαίνει αυτό", καταλήγει.

Το "Κλικ ιδέων" προέκυψε τον περασμένο Ιανουάριο μέσα από μια συζήτηση του Σπύρου Κιτσινέλη με την φωτογράφο Άννα Γαλανού. Ήταν η στιγμή που και οι δύο αναζητούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις στον τομέα τους. Το πρότζεκτ αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, μέσα σε τρείς μήνες και "στήθηκε" βασισμένο πάνω σε τριάντα φωτογραφικά "κλικ" που επιλέχθηκαν από τον Σπύρο Κιτσινέλη. Αυτά τα "κλικ" συνοδεύτηκαν από το αντίστοιχο επεξηγηματικό κείμενο που γράφτηκε από τον ίδιο τον ερευνητή σε εκλαϊκευμένη επιστημονική γλώσσα. Ο Σπύρος Κιτσινέλης βασίστηκε σε επιστημονικές ιδέες "σύμβολα" που ήταν κατά κάποιο τρόπο "δημοφιλείς" στο ευρύ κοινό, όπως το DNA, οι νόμοι της κληρονομικότητας του Mendel, η ακολουθία Φιμπονάτσι, η Κλωνοποίηση, οι Νόμοι του Νεύτωνα κ. ά , για να κάνει το πρότζεκτ πιο προσιτό σε περισσότερους ανθρώπους, που δεν κατέχουν την επιστημονική γνώση σε μεγάλο βαθμό. "Ο άνθρωπος έχει να κερδίσει πολλά από την επαφή του με την επιστήμη κυρίως διότι αυτή βοηθά στην καλλιέργεια της λογικής και της κριτικής σκέψης. Ζούμε άλλωστε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς λόγω των νέων τεχνολογιών που γεννά η επιστήμη. Το πάντρεμα με την τέχνη είναι ένας δυνατός και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας της επιστήμης μιας και ο κόσμος μπορεί να πάρει νέες γνώσεις για πολλά θέματα περνώντας ταυτόχρονα ευχάριστα", συμπληρώνει ο Δρ. Κιτσινέλης.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ