Ο απόλυτος οδηγός για τους Greek Cheese lovers! Ανακαλυψτε ολα τα εξαιρετικά τυρια στην Αθηνα

Αν ανήκετε στους λάτρεις των τυριών, θα έχετε διαπιστώσει ότι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε τα γαλλικά τυριά ως την πεμπτουσία της τυροαπόλαυσης, καθώς αγνοούσαμε σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά τυριά (εκτός βεβαίως από την εθνική μας φέτα και ίσως τη γραβιέρα). 

Όσο περνάει ο καιρός, όμως, τα τοπικά τυράκια αναδεικνύονται σε κρυμμένο γαστρονομικό θησαυρό του τόπου μας: τα τελευταία χρόνια, μικροί παραγωγοί τυροκομικών, που ξέρουν τα ιδιαίτερα βοσκοτόπια, έχουν δικά τους ζώα και γνωρίζουν καλά τις παραδοσιακές τεχνικές, έχουν φέρει στο προσκήνιο μια ολόκληρη σειρά ιδιαίτερων τυριών, που αξίζει να ανακαλύψουμε. Είναι τυριά που βγαίνουν σε μικρές ποσότητες, που εξαρτώνται από την εποχή και το μικροκλίμα κάθε περιοχής και που συνήθως, δεν φτάνουν στα σουπερμάρκετ. Αλλά ακόμα και σε σουπερμάρκετ που διαθέτουν τμήμα με «ψαγμένα» τυριά, τα ιδιαίτερα, ξεχωριστά τυράκια ενίοτε χάνονται μέσα στο πλήθος που κάνει η σχετική "βιτρίνα".

 

Όμως, όποιος ψάχνει βρίσκει, λέει το Ευαγγέλιο -μέρες που είναι-, κι εμείς αναζητήσαμε εκείνες τις ξεχωριστές εμπορικές γωνιές –ας τα πούμε  νεομπακάλικα ή νεοπαντοπωλεία-, που έχουν το τυρί περί πολλού και που, αυτό ακριβώς, τα διαφοροποιεί από τα μαζικά μαγαζιά. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, τα νεομπακάλικα που ταυτοχρόνως είναι και delishop, είναι η νέα τάση στο χώρο της διάθεσης "γκουρμέ" προϊόντων από μικρούς έλληνες παραγωγούς όλης της χώρας. Αναδεικνύονται ως οι φυσικοί υποδοχείς, διαθέτες και connoisseurs των εξαιρετικών ελληνικών τυριών, καθώς δοκιμάζουν και ερευνούν με μεράκι και καταθέτουν τη σημαντική πείρα τους για το καλό, το σπάνιο και το έντιμο στο χώρο του τυριού.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μια ολόκληρη σειρά τυριά–διαμαντάκια, σε μια Αθήνα που δύσκολα ξεχωρίζει το γνήσιο από το δήθεν, τα δοκιμάσαμε και σας προσκαλούμε να τα γνωρίσετε κι αν θέλετε, να τα φέρετε ως εκλεκτή λιχουδιά στο καθημερινό και στο γιορτινό σας τραπέζι.

Τυριά στην Ελλάδα

Σχεδόν 20 χρόνια συμπληρώνονται (1996) από τότε που τα πρώτα 20 εξαιρετικά ελληνικά τυριά κατοχυρώθηκαν ως προϊόντα  ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα προστέθηκε μόνο ένα ακόμα τυρί, το ξίγαλο Σητείας. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες, εξακολουθούμε να είμαστε οι μεγαλύτεροι τυροφάγοι του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και τους Γάλλους (23,75 κιλά κατ΄άτομο το χρόνο οι φραντσέζοι, 34,25 κιλά εμείς), πλην, όμως, με τη φέτα στην πρωτοκαθεδρία με 96.000 τόνους παραγωγή το χρόνο και τα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ να μην ξεπερνούν όλα μαζί τους 10.500 τόνους ( Διεθνές Συμπόσιο για το γάλα 2011, 288ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda).
 Κι όμως, μια ολόκληρη σειρά εκπληκτικών τυριών μικρών ταλαντούχων παραγωγών ανθούν και περιμένουν την αναγνώρισή τους, πέρα από τα στενά όρια της τοπικής παραγωγής τους. Και εδώ, στο ρόλο του γαστρονομικού προξενητή, έρχονται τα παντοπωλεία, σκορπισμένα σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, με προεξάρχοντες τους μερακλήδες, γνώστες, αφοσιωμένους ιδιοκτήτες, χαρισματικούς εμπόρους και αμετανόητους εραστές της κουλτούρας της απόλαυσης του τυριού. Χωρίς τα χαρτάκια της σειράς στα σουπερμάρκετ, οικοδεσπότες πραγματικοί για τους πελάτες –φίλους, γαργαλούν τον ουρανίσκο των απαιτητικών με φανταστικά τυριά μικρών παραγωγών, από διάφορα σημεία της επικράτειας, τους ενημερώνουν για τα καινούργια και ενημερώνονται με τη σειρά τους για τις ανακαλύψεις των πελατών τους στα μικρά τυροκομεία και τις ταβέρνες, στο πλαίσιο μιας ανεξάντλητης γευστικής αμφίδρομης αναζήτησης. 
 

Μιλούν οι εξπέρ

Όπως λέει χαρακτηριστικά εις εξ αυτών, ο Δημήτρης Κουκάς από το παντοπωλείο «Κουκάς», «ξέρω τη χλωρίδα κάθε χωριού, την εποχή τυροκόμισης, τα χούγια και τις τεχνικές των παραγωγών, τις εποχές. Ξέρω το terroir. Έτσι, διαλέγω τα καλύτερα για το μαγαζί και τους πελάτες και οι  πελάτες το ξέρουν» ενώ ο Γιάννης Βογιατζιδάκης από το «Παραδοσιακό Μπακάλικο» δηλώνει πως «αν στην πορεία της συνεργασίας διαπιστώσω πως έπεσα έξω, τότε η παρτίδα πάει στον κάδο, η συνεργασία σταματάει και ψάχνω τον επόμενο μικρό παραγωγό που τιμάει τα προϊόντα του και το μαγαζί μου».
 Όσον αφορά τις τάσεις, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που περιγράφει την κατάσταση στη διεθνή αγορά του τυριού ο Γιώργος  Κυριακόπουλος από το Provence, που εξειδικεύεται σε τυριά εισαγωγής: «Τρία είναι τα trends που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στα ξένα τυριά: τα μαλακά κατσικίσια τυριά, τα μπλε τυριά και τα καπνιστά τυριά. Στα ελληνικά τυριά διαφαίνεται μια τάση προς τα τυριά μακράς ωρίμανσης. Στην Ελλάδα βεβαίως, ειδικοί στην ωρίμανση δεν υπάρχουν. Στη Γαλλία η ειδικότητα affineur, (εξειδικευμένος στην ωρίμανση), αποδίδεται από το υπoυργείο Γεωργίας. Για παράδειγμα, η gouda, αλλά και το edam και το emmental που γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα από τις πίτσες και τις φέτες για τοστ και τα θεωρούμε φτωχούς συγγενείς των καλών τυριών, καμία σχέση δεν έχουν με τα αυθεντικά ωριμασμένα τυριά των ιδίων ειδών. Μια gouda δίχρονης ή τρίχρονης ωρίμανσης, για παράδειγμα, είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες τυρί». 
Στην ελληνική πραγματικότητα τώρα, το στίγμα δίνει χαρακτηριστικά ο Άρης Μεσκίνης από το «Μαντρί»: «Περισσότερο από όλα, ο Έλληνας αγοράζει φέτα και τώρα τελευταία ζητάει και τα κίτρινα τυριά, κυρίως την γραβιέρα. Τα κατσικίσια είναι μακριά ακόμα γι΄ αυτόν. Οι περισσότεροι πελάτες, όμως, ούτε ξέρουν ούτε νοιάζονται για τα ΠΟΠ. Κοιτούν κυρίως αν τους αρέσει κάτι και με αυτό το κριτήριο αγοράζουν».

Σαν ένα παιχνίδι, ζητήσαμε από τον κ. Κυριακόπουλο να κάνει μια αντιστοίχιση δημοφιλών ξένων τυριών με ελληνικά τυριά, έχοντας στο νου μας και τη χαμηλότερη τιμή των ελληνικών. Ευγενικά μεν, αλλά όχι πολύ πρόθυμα, αφού όπως είπε εμφατικά «τα τυριά κάθε χώρας είναι μοναδικά –μια μπουκιά πολιτισμού που δεν έχει όμοιά της πουθενά αλλού», κινήθηκε κυρίως στο μεσογειακό κλαμπ,  δίνοντας ζευγάρια όπως:
Ανθότυρο –Ρικότα Ιταλίας
Κοπανιστή –Tups Ισπανίας
Καπνιστό Μετσόβου –Προβολόνε
Γραβιέρα Κρήτης –Πεκορίνο Ν. Ιταλίας ή Σαρδηνίας
Κασέρι Ξάνθης παλαιωμένο  –Τσένταρ εγγλέζικο

Η γευσιγνωσία

 

Παραδοσιακό μπακάλικο - Γιάννης Βογιατζιδάκης (Μπακαλογιάννης)

«Είμαι Κρητικός. Στην Κρήτη, ξέρουμε το τυρί, το αγαπάμε και κυρίως ξέρουμε και αγαπάμε τις γραβιέρες. Ένας Κρητικός, όταν λέει τυρί εννοεί γραβιέρα ενώ ένας Πελοποννήσιος εννοεί φέτα. Η φιλοσοφία μου είναι "καλά τυριά, καλών μικρών παραγωγών, σε καλές τιμές. Δεν πιστεύω στα υπερτιμημένα τυριά, ακόμα και των μικρών παραγωγών, που πουλιούνται για διάφορους λόγους σε πολύ υψηλές τιμές. Πάνω απ΄ όλα, με νοιάζει η πολύ καλή τιμή σε σχέση με το πολύ καλό προϊόν. Επειδή έχω κάνει φήμη, οι παραγωγοί έρχονται μόνοι τους και μου δειγματίζουν τα προϊόντα τους. Και ορισμένες φορές, αν στην πορεία της συνεργασίας διαπιστώσω πως έπεσα έξω, τότε η παρτίδα πάει στον κάδο, η συνεργασία σταματάει και ψάχνω τον επόμενο μικρό παραγωγό που τιμάει τα προϊόντα του και το μαγαζί μου».

Γραβιέρα ωρίμανσης
Περιοχή: Κρήτη 
Παραγωγός: Γασπαράκης
Τονισμένα αρώματα γάλακτος.   Στο στόμα, πικάντικο, με πιπεράτες νύξεις και καλή υφή, γεύση με λίγες αλμυρές νότες. Καλή επίγευση. 
Καλό→ Πολύ καλό

Κασέρι  (ελαφρύ) 
Παραγωγός: Αμάραντος
Ήπια αρώματα γάλκτος με ίχνη από γρασίδι. Στόμα πλούσιο, υφή ελαφρά κοκκώδης. 
Καλό

Κεφαλοτύρι
Περιοχή: Ναυπακτία 
Παραγωγός: -
Στη μύτη αλμυρές, πιπεράτες, βουτυρένιες νότες. Στόμα αρκετά ξερό και πικάντικο, με νότες αλατισμένου ξηρού καρπού. Επίγευση με τονισμένη αλμυρή αίσθηση. Τυπικό και κλασικό. 
Καλό→Πολύ καλό

Ξηρή μυζήθρα
Περιοχή: Επίδαυρος
Παραγωγός: Κουτρουμπής
Αρώματα βουτύρου με χόρτα και ξερούς καρπούς, στόμα με ισορροπημένη ξηρότητα, αίσθηση γάλακτος και υπόξινα ίχνη, μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Καλό→Πολύ καλό

Γραβιέρα φρέσκια
Περιοχή: Κρήτη 
Παραγωγός: Γασπαράκης
Γεύση με νότες ξερών καρπών και γάλακτος , στόμα με ελαφρά υπόπικρη γεύση, μαλακή υφή. 
Ενδιαφέρον→Καλό

Γραβιέρα ωρίμανσης 
Περιοχή: Κρήτη 
Παραγωγός: Βολυτυράκης
Γεύση ξηρών καρπών με ελαφρώς υπόξινες νότες. Στιβαρή παρουσία στο στόμα, αισθητή ωρίμανση. Φευγαλέες αναφορές σε παρμεζάνα. 
Καλό →Πολύ καλό

Ανθότυρο 
Περιοχή: Κρήτη
Παραγωγός:Βογιατζιδάκης
Φρέσκο γάλα, καρύδι στο στόμα με αίσθηση καζεΐνης, κοκκώδης υφή, φρέσκια αίσθηση και επίγευση ξηρού καρπού. 
Καλό→Πολύ καλό

Φέτα
Περιοχή: Καλάβρυτα
Παραγωγός: Μιλιτσόπουλος
Ξινές νότες, αρώματα φρέσκου γρασιδιού και αμυγδάλου. Τονισμένη πικάντικη γεύση, με βουτυρώδη αίσθηση και πιπεράτες νότες. 
Καλό→Πολύ καλό

«Της Χήρας» –Θωμάς Κουρκουβής

«Το μαγαζί ξεκίνησε το 1936 και βρισκόταν απέναντι. Ήταν μόλις 14 τμ. και η ουρά του κόσμου έστριβε τη γωνία. Με ορισμένους παραγωγούς έχουμε σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης για περισσότερα από 30 χρόνια Εγώ είμαι η τρίτη γενιά που συνεχίζω αυτή τη δουλειά. Για να διαλέξω τα τυριά μου, παίρνω τους δρόμους για τα μικρά τυροκομεία όλης της χώρας. Από την άλλη μεριά, ό,τι καλό υπάρχει διαδίδεται από στόμα σε στόμα και από τους πελάτες αλλά και από τους συναδέλφους. Δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας. Είμαστε πολύ λίγοι που έχουμε μείνει και έχουμε το μεράκι για να  κάνουμε αυτή τη δουλειά. Ένας να λείψει, χαλάει η γειτονιά, δυσκολεύει η επιβίωση». 
Φέτα σκληρή 
Περιοχή: Σχοινοχώρι, Άργος
Παραγωγός: Αφοί Καπετάνου 
Αρώματα γαλακτικά υπόξινα, στόμα ήπια πικάντικο και αρκετά στιβαρό αλλά και με βουτυρώδη αίθηση, υπόπικρες νότες. 
Καλό →Πολύ καλό

Φέτα μαλακή κρεμώδης
Περιοχή: Σχοινοχώρι Άργους
Παραγωγός: Αφοί Καπετάνου
Αρώματα που παραμπέμουν σε πέτσα γιαουρτιού, στόμα που παραπέμπει σε τυρί φέτα αλλά και κι ένα πολύ στραγγισμένο γιαούρτι, με μακρά υπόπικρη/ξινή επίγευση. Εξαιρετική κρεμώδης υφή, που δεν θυμίζει φέτα.
Πολύ καλό

Ανθότυρος
Περιοχή: Αμφιλοχία
Παραγωγός: Πετράτος
Αρώματα ήπια αραιωμένου γάλακτος, στόμα ξηροκαρπάτο, λίγο κοκκώδες.
Ενδιαφέρον →Καλό

Μανούρι
Περιοχή: Καλαμπάκα
Παραγωγός: Παιδής
Ζωικές αρωματικές νότες, βελούδινη κρεμώδης υφή. Πλούσια γεύση, υπόξινη, καλή διάρκεια επίγευσης.
Καλό →Πολύ καλό

«Κοφινάκι» κατσικίσιο
Περιοχή: Αρκαδία
Παραγωγός: Αφοί Μπαζιωτάκη 
Έντονο, με γαλακτικά αρώματα μαζί με  φυτικές νότες και ξερό χόρτο, στόμα γεμάτο με υπόξινες και ελαφρά πικρές νύξεις.
Καλό

Κατσικίσια γραβιέρα
Περιοχή: Τρίπολη
Παραγωγός: -
Στόμα πολύ ήπιο, με αίσθηση "πατάτας", με ξεχωριστό στοιχέιο την πιπεράτη αίσθηση στο τελείωμα. 
Ενδιαφέρον

«Κουκάς» –Δημήτρης Κουκάς

«Η οικογένειά μου βρίσκεται σε αυτή τη δουλειά εδώ και 82 χρόνια. Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας μου το 1929. Εδώ, δεν μπαίνουν αδαείς. Είναι προσωπικό το μαγαζί, με αμφίδρομη σχέση ανάμεσα σε εμάς και στους πελάτες. Στην Ελλάδα, δεν έχουν μείνει πια τυροκομεία. Σχεδόν παντού έχουν αντικατασταθεί από μονάδες παραγωγής τυριού. Το σωστό τυρί, όμως, δεν βγαίνει βιομηχανικά, από ζώα που δεν έχουν βοσκήσει ποτέ σε λιβάδι και μένουν συνέχεια σταβλισμένα. Ο μπακάλης Κουκάς, λόγω γνώσης, μοιάζει με το γιατρό. Αλλά ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Ο γιατρός προοδεύει διότι ακολουθεί τις εξελίξεις, ο Κουκάς έχει τα καλύτερα διότι πηγαίνει στις ρίζες.»

Φέτα
Περιοχή:Κεφαλονιά
Παραγωγός:-
Γαλακτικά αρώματα πικάντικα, πιπεράτα και βοτανικά. Στόμα μαλακό και βουτυρώδες, με ήπιες ξινές και πικάντικες νύξεις. Πολύ καλή επίγευση. 
Καλό →Πολύ καλό 

Κατσικίσιο τυρί
Περιοχή: Ιεράπετρα. 
Παραγωγός: -
ήπιες γαλακτικές νότες, στόμα μαλακό με κυρίαρχο το γάλα και ελαφρά πικραμυγδαλάτο. 
Ενδιαφέρον →Καλό

Κεφαλογραβιέρα
Περιοχή: Άργος 
Παραγωγός: Αδαμόπουλος
Ξηροί καρποί, ήπιες αλμυρές νότες, γαλακτικές νύξεις, στόμα που κινείται προς το κεφαλοτύρι. Σχετικά καυστικό. 
Καλό

Κασέρι
Περιοχή:Έδεσσα 
Παραγωγός:-
Ξηροί καρποί και γάλα στη γεύση. Στόμα κοκκώδες, ώριμη αίσθηση,  καλή επίγευση. 
Καλό →Πολύ καλό

«Μιράν» -Μιράν Κουρουνλιάν

"Γενικά, επιλέγουμε άγνωστα, ποιοτικά πικάντικα, "καφτερά" τυριά με δυνατή γεύση, από  παραγωγούς που τους περισσεύει το μεράκι αλλά δεν βρίσκονται μέσα στο εμπορικό κύκλωμα και που διαθέτουν τα προϊόντα τους τοπικά και όχι στην Αθήνα. Μπορώ να πω, ότι οι καλύτεροι πληροφοριοδότες μας είναι πελάτες μας, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα εδώ και τρεις γενιές, είναι ψαγμένοι και ενημερωμένοι και ξέρουν τι θέλουν. Έχουν φάει κάτι στην άλλη άκρη της Ελλάδας,  τους αρέσει και  απαιτούν να τους το φέρω –«είναι δυνατόν να μην το έχεις εσύ αυτό» ακούω συχνά…Το δοκιμάζω και το φέρνω λοιπόν». 

Γραβιέρα «Anostrou Kassiou» 
Περιοχή:Ήπειρος
Παραγωγός: Παππάς
Γραβιέρα με καυτερή πιπεριά. Στόμα πικάντικο καυτερό (πάπρικα) που ξεγελάει -το τυρί αυτό καθ΄εαυτό έχει πικρές νότες.
Ενδιαφέρον

Κασέρι
Περιοχή: Σαμοθράκη
Παραγωγός: Μακρυλίσιος
Νότες ξηρών καρπών και καλές γαλακτικές νύξεις. Στο στόμα, ζωική αίσθηση και υπόπικρες ενδιαφέρουσες νότες. 
Ενδιαφέρον →Καλό

Γραβιέρα
Περιοχή: Ίος
Παραγωγός: Τυροκομείο Ίου, Μωραΐτης
Έντονα αρώματα βουτύρου και καρυδιού. Στόμα δυνατά βουτυράτο και ήπιο, υπόξινη επίγευση.  
Ενδιαφέρον →Καλό

«Σταματίνη»
Περιοχή: Σοχός Θεσσαλονίκης
Παραγωγός:Προίκας
Περιοχή Πλούσιο στεγνό στόμα, εξαιρετικά πικάντικο, κοκκώδες, καφτερό. 
Ενδιαφέρον

Το Μαντρί

"Έχω 40 χρόνια εμπειρία στο τυρί. Κατάγομαι από κτηνοτροφική οικογένεια, ο παππούς μου είχε τυροκομείο στα Γιάννενα, και για να διαλέξω τα προϊόντα που θα βάλω στο μαγαζί γυρίζω ολόκληρη την Ελλάδα ψάχνοντας μικρές μονάδες. Είναι τα μόνα που έχουν ποιότητα και φτιάχνουν ξεχωριστά τυριά. Όταν άνοιξα το μαγαζί το 1980 με ποιοτικά τυριά  μικρών παραγωγών, με είπαν τρελό. Παντοπωλείο την εποχή που άνθιζαν τα σουπερμάρκετ; Σήμερα έρχονται στη γειτονιά και στο μαγαζί πελάτες –φίλοι από όλη την Αθήνα για τα τυροκομικά μας. Είναι βασικό θα βλέπεις τους πελάτες σαν οικοδεσπότης. Με χαμόγελο και διάθεση να τους κατατοπίσεις, να τους εξηγήσεις, να τους δώσεις να δοκιμάσουν.

Παραδοσιακό Καρύστου
Περιοχή: Κάρυστος
Παραγωγός: -
Νότες γάλακτος με φόντο ξηρούς καρπούς. Στόμα σκληρό, κοκκώδες, ελαφρά αλμυρό. Πικάντικο τελείωμα. 
Ενδιαφέρον

Γραβιέρα
Περιοχή: Ορεινή Ναυπακτία
Παραγωγός: -
Αρώματα ξηρών καρπών, γαλακτικές νότες, κοκκώδες. Στόμα γεμάτο, πικάντικες νότες. 
Ενδιαφέρον→Καλό

Τυράκι Τήνου, λαδοτύρι, παραδοσιακό Καρύστου, γραβιέρα

Τυράκι Τήνου, λαδοτύρι, παραδοσιακό Καρύστου, γραβιέρα

Λαδοτύρι
Περιοχή: Ζάκυνθος
Παραγωγός:-
Έντονα πιπεράτη μύτη, που σκεπάζει τα υπόλοιπα αρώματα σε αυτή την υπερωριμασμένη εκδοχή. Στόμα έντονο και δριμύ. Ιδιότυπο τυρί με γνησιότητα, που συνδυάζεται με δυνατά αποστάγματα. 
Καλό.

Τυράκι Τήνου
Περιοχή: Τήνος
Παραγωγός: -
Ξηροκαρπάτα αρώματα, μαζί με γρασίδι, στόμα μαλακό και υπόξινο, με καλή ισορροπία αλμυρού-όξινου σε πικάντικο φόντο. Υφή κοκκώδης,  με ελαφρά κρεμώδη κατάληξη, πρωτότυπη. Καλή επίγευση. 
Καλό

Μανούρα γυλωμένη
Περιοχή: Σίφνος
Παραγωγός: -
Ιδιαίτερα, σχεδόν φρουτώδη αρώματα από τη γύλη (σ.σ. τις οινολάσπες όπου διατηρείται το τυρί). Στόμα ισορροπημένα πικάντικο, αψύ, με τονισμένη αλμύρα αλλά και κρασάτες νύξεις. 
Καλό

Παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί
Περιοχή: Εύβοια
Παραγωγός:Μαλτέζος
Έντονα ζωικά αρώματα, που αποκαλύπτουν το είδος του. Στο στόμα δυνατό, με νύξεις καυστικότητας και ζωικές, πικάντικο και με στοιχεία ξηρών καρπών.  Κρεμώδης υφή με ζωικά στοιχεία. 
Ενδιαφέρον

Φρέσκο κατσικίσιο τυρί καλυμένο με στάχτη

Περιοχή: Εύβοια
Παραγωγός: Μαλτέζος
Μέτριας έντασης γαλακτικά αρώματα με ζωικές νύξεις. Στο στόμα αφράτο, με μαλακή υφή και αρώματα ζωικά, γαλακτικά. 
Ενδιαφέρον

«Provence» -Γιώργος Κυριακόπουλος

«Κάθε χρόνο, νομίζω πως ξέρω λιγότερα. Απ΄το 2006 που άνοιξα το μαγαζί, διαλέγω τα τυριά μου πηγαίνοντας σε διεθνείς εκθέσεις και σε παραγωγούς –ας πούμε, ο πιο ποιοτικός παραγωγός παρμεζάνας με προσήγγισε ο ίδιος-, συμμετέχω σε ειδικές γευσιγνωσίες για επαγγελματίες. Στη χώρα μας, υπάρχει κουλτούρα κατανάλωσης τυριού αλλά όχι γνώσης της παραγωγής. Ο Έλληνας θέλει το τυρί στο καθημερινό του τραπέζι αλλά δεν θα ρωτήσει αν είναι από παστεριωμένο ή απαστερίωτο γάλα, για το κλίμα, την εποχή της τυροκόμησης, αν είναι σκληρό ή ημίσκληρο, την ωρίμανση κλπ. Πάντως, οι καταναλωτές, άσχετα με το τι θα αγοράσουν, είναι ανοιχτοί να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Βεβαίως, παίζει μεγάλο ρόλο να τους εξηγήσεις πώς είναι φτιαγμένο, να τους μιλήσεις και πάνω από όλα να τους προσφέρεις να δοκιμάσουν».

Το Provence είναι ένα κατάστημα εξειδικευμένο στα εκλεκτά τυριά μικρών παραγωγών εισαγωγής από τις "μεγάλες" τυροπαραγωγικές χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του. Από την μικρή αλλά ενδιαφέρουσα γκάμα ελληνικών τυριών που διαθέτει, σας παρουσιάζουμε ένα.

Κεφαλοτύρι Ίου
Περιοχή: Ίος
Παραγωγός: Τυροκομείο Ίου Μωραΐτης
Ήπια γεύση, γαλακτικές νότες, μαλακή υφή, λίγο αλμυρό. 
Καλό 

Διευθύνσεις καταστημάτων

«Το Μαντρί», Γράμμου 41 Βριλήσσια τηλ. 210 8030484 και 210 8041367 www.tomantri.gr  .
«Provence», Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, τηλ. 2108981435, www.provence.gr 
 «Παραδοσιακό Μπακάλικο» Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 2109954500, Πλατεία Βαρνάβα, Πρόκλου 31, Παγκράτι, τηλ. 210-7560055,www.paradosiakompakaliko.blogspot.gr  
 «Της Χήρας»,Αριστείδου 26, Πειραιάς, τηλ. 2104170449 . 
«Κουκάς», Πατησίων 104 τηλ. 210 8212522
«Μιράν», Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. 210 321 7187, 210 325 0794,www.miran.gr 

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ