Τι να βάλω στο καλάθι του Απριλίου; Σπαράγγια!‏

Τι μας προσφέρουν: Θεωρούνται λαχανικά πολυτελείας, ενώ συχνά τους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες. Τα σπαράγγια είναι ταυτόχρονα πλούσια σε κάλιο και φυλλικό οξύ, περιέχουν μέτρια ποσότητα β-καροτένιων και βιταμίνης Ε και είναι γνωστά για τη διουρητική τους δράση. 

Τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα: πράσινα, λευκά και μοβ. Στην αγορά, όμως, υπάρχουν και άγρια σπαράγγια, τα οποία είναι πιο λεπτά και έχουν εντονότερη γεύση. 

Τεστ φρεσκάδας: Τα φρέσκα σπαράγγια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σπάνε εύκολα. 

Στην κουζίνα: Μπορούμε να φάμε τα σπαράγγια βραστά (σκέτα ή με μια σάλτσα π.χ. από λάδι και λεμόνι), να τα βάλουμε στην ομελέτα μας, να τα μαγειρέψουμε ογκρατέν, σοτέ ή να τα χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο με κρέας. Ένας εύκολος τρόπος να μαγειρέψετε τα σπαράγγια είναι ο εξής: τα σοτάρετε για 2’ σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα αφήνετε να σιγοβράσετε μέχρι να ροδίσουν. Ραντίζετε με λίγο λεμόνι και σερβίρετε. 

Στο ψυγείο: Διατηρούνται στο ψυγείο τυλιγμένα μέσα σε μια υγρή πετσέτα, όχι περισσότερο από 2 μέρες. Στην κατάψυξη μπορούν να μπουν μόνο αν είναι πολύ φρέσκα, ενώ αν τα έχετε βράσει, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, γιατί διαφορετικά χάνουν τη γεύση τους. 

Tip: Τα σπαράγγια ανεβάζουν το ουρικό οξύ, γι’ αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα. 

Στην εποχή τους είναι ακόμα τα εξής λαχανικά: Αγκινάρες, καρότα, μαρούλια, πράσα, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, ξερά κρεμμύδια, παντζάρια, σέλινο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ