SOS για χιλιάδες φορολογούμενους: Πώς θα συμπληρώσετε από φέτος το νέο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ

Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του νέου εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ, κωδικό προς κωδικό, παρέχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε εγκύκλιο που εξέδωσε.

Το έντυπο χρησιμοποιείται για την υποβολή τόσο των τακτικών όσο και των έκτακτων δηλώσεων ΦΠΑ. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση όπου υπάρχει υποχρέωση υποβολής για την ίδια φορολογική περίοδο τόσο τακτικής όσο και έκτακτης δήλωσης υποβάλλονται δύο ξεχωριστές δηλώσεις.
Το νέο έντυπο ΦΠΑ ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, ήτοι για τα διπλογραφικά βιβλία αφορά στις περιοδικές δηλώσεις του μηνός Απριλίου 2015 και μετά που θα υποβληθούν μέχρι τέλους Μαΐου 2015 και για τα απλογραφικά βιβλία τις περιοδικές δηλώσεις του τριμήνου 2015 (και μετά), που θα υποβληθούν μέχρι τέλους Ιουλίου 2015. 
 
Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
Ι. Γενικά

Με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1198/2014 όπως τροποποιήθηκε με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1049/2015 ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης Φ.Π.Α. Με την παρούσα παρέχονται διευκρινίσεις για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου.
Το έντυπο χρησιμοποιείται τόσο για την υποβολή των τακτικών όσο και των έκτακτων δηλώσεων ΦΠΑ. Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση υποβολής για την ίδια φορολογική περίοδο τόσο τακτικής όσο και έκτακτης δήλωσης υποβάλλονται δύο ξεχωριστές δηλώσεις.

ΙΙ. Συμπλήρωση των ενδείξεων ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Κωδ. 001 - 002: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από την φορολογική διοίκηση.

Κωδ. 003: Γράψτε τη Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού της επιχείρησής σας.

Κωδ.004: Συμπληρώστε το ημερολογιακό έτος της φορολογικής περιόδου για την οποία υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ.

Κωδ. 005: Συμπληρώστε ημερολογιακά (από - έως) την φορολογική περίοδο που αφορά η δήλωση. Στις περιπτώσεις έναρξης ή οριστικής παύσης εργασιών, έναρξης ή λήξης της διαχειριστικής περιόδου καθώς και ένταξης ή απένταξης στο κανονικό καθεστώς εντός της φορολογικής περιόδου, ως ημερολογιακή περίοδος θα αναφέρεται το συγκεκριμένο διάστημα που αφορά.

Κωδ. 006: Διαγραμμίστε με (Χ) τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο ανάλογα αν είναι μήνας, τρίμηνο, ή εξάμηνο:

α) Ημερολογιακός μήνας για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα, καθώς και για το Δημόσιο όταν ασκεί δραστηριότητες για τις οποίες υπόκεινται στο φόρο.

β) Ημερολογιακό τρίμηνο για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα ή για υπόχρεους, οι οποίοι δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ