Έρευνες προειδοποιούν: Η υπερβολική καθαριότητα βλάπτει σοβαρά... την υγεία σας!

Αν και πολλοί γονείς είναι υπέρ της σχολαστικής καθαριότητας και των δυνατών απορρυπαντικών, θεωρώντας ότι θα σκοτώσουν όλα τα βακτήρια στο σπίτι τους, στην πραγματικότητα κάνουν λάθος με το να τα χρησιμοποιούνε πολύ. 

Γιατί; Αν και έχουμε δίκιο ότι καθαρίζουν και απολυμαίνουν επαρκώς, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. 

Πρόσφατη έρευνα, μελέτησε την επίδραση των ισχυρών καθαριστικών σε 9000 μαθητές από 6 ως 12 ετών στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Βαρκελώνη. 
Η χρήση ισχυρών απορρυπαντικών για απολύμανση ήταν πολύ συχνή στην Ισπανία (72%), αλλά σπάνια στη Φιλανδία (7%). Επίσης, όλα τα σχολεία στην Ισπανία καθαρίζονται με απορρυπαντικά που απολυμαίνουν, ενώ στη Φιλανδία όχι. 

Η μελέτη έλαβε υπόψη της παράγοντες όπως το κάπνισμα στο σπίτι, η μόρφωση των γονιών, το αν υπήρχε μούχλα στα σπίτια και το αν χρησιμοποιούσαν τέτοια απορρυπαντικά για το σχολείο. 

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά και αποτρεπτικά για τη χρήση τέτοιων προϊόντων, αφού έδειξαν ότι η εβδομαδιαία έκθεση σε πολύ ισχυρά καθαριστικά αυξάνει κατά 35% τις πιθανότητες για επανεμφάνιση αμυγδαλίτιδας, επιπλέον μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα των πνευμόνων, να προκαλέσει φλεγμονή και να καταστείλει το ανοσοποιητικό.

Πηγή: Vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ