Αποκλειστικό: Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Γ. Μακρής μας έστειλε μοσχομυρωδάτα πασχαλινά τσουρέκια - Η τέλεια συνταγή!

Η τέλεια συνταγή για πεντανόστιμα «Μοσχομυρωδάτα» Πασχαλινά Τσουρέκια!

Υλικά
•    180 γρ. φρέσκια μαγιά
•    4 κιλά αλεύρι σκληρό
•    8 μεγάλα αυγά
•    650 γρ. ανάλατο βούτυρο
•    1 κιλό ζάχαρη
•    1 λίτρο γάλα
•    45 γρ. μαχλέπι
•    5 γρ. μαστίχα
•    6 βανίλιες ή 15 γρ.
•    1 κ. γλυκού αλάτι
•    1 κ. γλυκού ζάχαρη 
•    Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ
•    Αυγά για άλειμμα (ελαφρά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Κατόπιν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αργότερα τους κρόκους. Σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη την οποία έχουμε βάλει μέσα στο νεροχύτη βάζουμε τη μαγιά με μισό λίτρο χλιαρό νερό και τη διαλύουμε. Βάζουμε ½ κιλό αλεύρι (από το μετρημένο), κοσκινισμένο.  Γεμίζουμε το νεροχύτη με χλιαρό νερό (όχι ζεστό) και αφήνουμε τα υλικά να φουσκώσουν περίπου 20 – 25 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα να βράσει και μετά, αφήνουμε να κρυώσει και το βούτυρο σε μικρό σκεύος να λιώσει. Αφού έχει φουσκώσει αρκετά η μαγιά, την ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει σβόλους. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε προσεκτικά τη μαρέγκα μέσα στη λεκάνη με τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το κοσκινίζουμε και το ρίχνουμε από σιγά μέσα στα υλικά της λεκάνης. Προσθέτουμε το 1 κ. γλυκού αλάτι και το 1 κ. γλυκού ζάχαρη. Αφού έχουμε βάλει  περίπου 1 κιλό αλεύρι από λίγο και ζυμώνοντας συνεχώς, σ’ αυτό το σημείο προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Επιβεβαιώνουμε  ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και προσθέτουμε περίπου 1 κιλό αλεύρι κοσκινίζοντας το. Το μίγμα αρχίζει να γίνεται. Προσθέτουμε αλεύρι έως ότου αρχίσει να ζυμώνεται. Βγάζουμε τη λεκάνη από το νερό και τη βάζουμε κάπου σταθερά για να τη ζυμώσουμε.  Από σιγά βάζουμε το βούτυρο αναδιπλώνοντας τη  ζύμη συνέχεια. Όταν τελειώσει το βούτυρο, προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται  (δεν πρέπει η ζύμη να γίνει σφιχτή) και πρέπει περίπου να καταναλωθούν 3,5 κιλά αλεύρι. Ανανεώνουμε το νερό στο νεροχύτη και βάζουμε τη λεκάνη μέσα. Όχι πολύ νερό. Βάζουμε λαδόκολλα στη λεκάνη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή κάτι πιο βαρύ. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πατάμε δυο δάχτυλα μέσα και η ζύμη επανέρχεται. Τα πλάθουμε, αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα βάζουμε σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες για κέικ. Ψήνουμε στους 180οCγια 35-45  λεπτά περίπου.     

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ