Ο Άκης Πετρετζίκης μας σερβιρει την πιο νόστιμη πατατόπιτα με μελιτζάνα! Πάμε να δούμε;

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, τον κύβο μυρωδικών, το θυμάρι και το σκόρδο για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε και κρατάμε χωριστά. Προσθέτουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.
Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε και αυτές στην άκρη. Προσθέτουμε στον πουρέ αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε τη σφολιάτα και αν χρειάζεται την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη. Χωρίζουμε κατά μήκος σε 3 νοητά μέρη. Στο μεσαίο κομμάτι (εκτός από 2 εκ. πάνω και κάτω) θα βάλουμε πάνω τη γέμισή μας. Τα άλλα δύο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβουμε κάθετα σε λωρίδες περίπου 20 από κάθε μεριά. Σαν να κάνουμε κρόσσια από τη μια και από την άλλη δηλαδή. Αφαιρούμε τα τελευταία 2-3 κρόσσια από την κάθε πλευρά πάνω και κάτω,

Στο μεσαίο κομμάτι λοιπόν στρώνουμε μια στρώση από μελιτζάνες. Από πάνω τον μισό πουρέ και πάνω του το μισά κρεμμύδια. Συνεχίζουμε με μια στρώση ακόμα από τα υλικά μας. Διπλώνουμε το πάνω και κάτω κομμάτι της σφολιάτας πάνω στη γέμιση (θυμηθείτε ότι αφήνουμε κενό το τελευταίο πάνω και κάτω κομμάτι της ζύμης για να μην τρέξει η γέμιση.
Φέρνουμε το κάθε κρόσσι πάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με το αντίστοιχο από την άλλη μεριά.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι που στο τέλος η πίτα μας να προσομοιάζει με μια πλεξούδα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά.
 

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε ροδέλες
1 κύβο μυρωδικών
φρέσκο θυμάρι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
αλάτι
ελαιόλαδο

Who is Who:

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ