Mαρκ Σαγκάλ: ''Τρελαθείτε" με τα χρώματα αυτής της ιδιοφυίας της ζωγραφικής που ύμνησε τον γάμο, τις κατσίκες, το τσίρκο...

Με αφορμή την ρετροσπεκτίβα του Ρωσο-Γάλλου ζωγράφου Marc Chagall στις Βρυξέλλες, αφήστε το μυαλό και τα μάτια σας να εντρυφήσουν στην τέχνη αυτής της genius καλλιτεχνικής έκφρασης! 

Ο Σαγκάλ προκαλεί τον κόσμο των ιδεών, της ζωγραφικής και των ονείρων, βλέπει ήχους που βλέπετε κι εσείς στις δικές σας ονειροπολήσεις. Φορά χρώματα της παιδικής μας ηλικίας που στους πίνακές του συγκρούονται με τη χλωμάδα του γκρίζου δημιουργώντας αντιθέσεις. Δίνει μια νέα μορφή της πραγματικότητας, τη διάσταση των αισθήσεων.

Ο Εβραίος, ρωσικής καταγωγής Γάλλος καλλιτέχνης, ήταν ένας από εκείνους που πάλεψαν να επιβιώσουν από την μπολσεβίκικη επανάσταση και από τη Ρωσία του ναζισμού. Η τέχνη του αγνοήθηκε για πολύ καιρό, ακόμα και από την οικογένειά του, που αποδοκίμαζε τις επιλογές του. Αυτό έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον αγώνα του για επιβίωση. Ενας σημαντικός αριθμός από πίνακές του αναφέρονται στην παιδική του ηλικία στο Vitebsk, υποδηλώνοντας τη μοντέρνα εκδοχή μιας γνήσιας λυρικής νοσταλγίας. Στην πραγματικότητα ζωγραφίζει τις αναμνήσεις του, κάνοντας ζωγραφική περιήγηση στην ποίηση, με τρόπο μοναδικό. Ηταν μια ιδιοφυϊα...

Επίσης ήταν ρομαντικός όταν ζωγράφισε την αγάπη που είχαν με τη σύζυγό του, την Μπέλλα. Είναι μια όμορφη σειρά από πίνακες, όπου η αύρα της αμοιβαίας σχέσης περιβάλλεται από διάφορα στοιχεία. Οταν η Μπέλλα πέθανε, ο ζωγράφος “χώρισε” με το πανέμορφο "Autour d 'Elle" (γύρω του).

Επιμέλεια Οπτικοποίησης: Ειρήνη Νικολοπούλου

Πηγή: enviro.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ