«Φωτιά» φέτος το έντυπο Ε1 στις φορολογικές δηλώσεις - Όλα τα «όπλα» για να γλιτώσετε φόρους!

Αγορά μετοχών και εντόκων γραμματίων, σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων, δάνεια που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, απόκτηση πρώτης κατοικίας, αγορά κινητών πραγμάτων όπως πίνακες ζωγραφικής, επίπλων ή κοσμημάτων άνω των 10.000 ευρώ ακόμη και γονικές παροχές σε χρήμα άνω των 300 ευρώ τον χρόνο αποτελούν πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και πρέπει να δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση.

Το νέο έντυπο Ε1 το οποίο θα υποβάλουν φέτος σχεδόν έξι εκατομμύρια φορολογούμενους περιλαμβάνει νέους κωδικούς τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που το 2014 αγόρασαν μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή επένδυσαν σε ομόλογα ή έντοκα ή τοποθέτησαν χρήματα στις επιχειρήσεις του.

Φέτος οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πιο αυστηρό «πόθεν έσχες» κατά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αφού ουσιαστικά, όλες σχεδόν οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα.
Σε περίπτωση που τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι δικαιολογήσουν τις διαφορές.

Με βάση το άρθρο 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργήθηκαν οι απαλλαγές από τα τεκμήρια οι οποίες ίσχυαν μέχρι και πέρυσι. Το νέο καθεστώς αναλύεται στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου σύμφωνα με την οποία στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για:

1 Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Ως κινητά πράγματα μεγάλης αξίας νοούνται εκείνα που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), όπως πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα, έπιπλα, έργα τέχνης κ.λπ.

2 Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας (ΟΕ, ΕΕ ή ΑΕ) ή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας.

3 Αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς. Στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται, ειδικότερα, οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ