Speakeasy bars: Το νέο trend της νυχτερινής Αθήνας μας πάει πίσω στο μεσοπόλεμο!

Τη στιγμή που πολλές από τις πτυχές της διασκέδασής μας αγκιστρώνονται στο παρελθόν, ο Μεσοπόλεμος είναι επισήμως το τελευταίο trend των αθηναϊκών μπαρ. 

Από αυτήν τη δυναμική αναβίωση του ρετρό κρατάμε ορισμένα από τα πιο όμορφα νέα και παλιότερα στέκια της πόλης...

Στην εποχή της ποτο­απαγόρευσης, τα speakeasy bars ήταν πρακτικά τα μόνα μέρη όπου μπορούσες να βγεις για να πιεις ποτό. Κρύβονταν σε υπόγεια ή πίσω από μαγαζιά-βιτρίνες και το όνομά τους σήμαινε σε ελεύθερη απόδοση «μίλα ήσυχα» (για να μη μας ακούσουν ). Μετά την άρση της απαγόρευσης του αλκοόλ ο όρος εξακολούθησε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μπαρ με ρετρό στιλ. 

Τα τελευταία χρόνια στις μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου τα μυστικά μπαρ επανήλθαν ως δυναμική τάση για να αναβιώσουν τα κλασικά cocktails της εποχής (Mint Julep, Tom Collins, Sidecar κ.ά. ), να διεγείρουν τη φαντασία των θαμώνων τους καθώς και να τονώσουν την –απαραίτητη σε πολλούς– αίσθηση του exclusivity. 

Στην Αθήνα του σήμερα, βέβαια, speakeasy bars όπως λειτουργούσαν τότε, χωρίς δηλαδή να γνωστοποιούν τη διεύθυνσή τους, είναι το εξής ένα: το υπόγειο Speakeasy, το οποίο κρύβεται λίγο κάτω από το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να το επισκεφθείς παρά μόνο αν γνωρίζεις τη διεύθυνσή του και χτυπήσεις το κουδούνι της πόρτας. Στην περίπτωση του δικού μας «Speakeasy», βέβαια, το γεγονός ότι δεν δημοσιεύει τη διεύθυνσή του είναι η πιο αποτελεσματική διαφήμιση, αφού η επιτυχία το υποχρέωσε εδώ κι ένα χρόνο να υπερδιπλασιάσει το μέγεθός του και να εκμεταλλευτεί ως «αυλή» τον παρακείμενο υπόγειο χώρο, με τις vintage αθηναϊκές jazz μπάντες να προσφέρουν μοναδικές live εμπειρίες κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Αυτήν τη «συνωμοτική» ατμόσφαιρα μπορείς να τη ζήσεις και στο ατμοσφαιρικότατο κελάρι του CV Distiller, με αυτόνομη μουσική και private bartending με φόντο την εντυπωσιακή βιτρίνα των αποσταγμάτων του, ή ακόμη και στο μικρό υπόγειο του μπαρ Ιl Consigliere της οδού Άνθιμου Γαζή, το οποίο χωράει όλη κι όλη μια παρέα. Σε ισόγειους χώρους, πάλι, το μπαρ Gin Joint της Πλατείας Καρύτση, το οποίο πήρε το όνομά του από μια διάσημη ατάκα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην «Casablanca», είναι ένα διακεκριμένο cocktail bar που τιμά την ιστορία των κλασικών μείξεων με άψογο vintage στιλ, το Barreldier αναβιώνει το έθιμο (και τηρεί τη σύγχρονη τάση ) των αποσταγμάτων που παλαιώνουν σε βαρελάκια, ενώ το μικροσκοπικό Κακούνκα της οδού Πετράκη διαθέτει άψογο vintage στιλ αλλά κι εξαιρετική μουσική ταυτότητα όπως τη διαμορφώνει ο DJ Χάρης κάθε Παρασκευή και Σάββατο. 

Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλα μπαρ, όπως το 42 του Συντάγματος ή ο Μαύρος Γάτος στα Εξάρχεια, τα οποία, μολονότι δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως speakeasies, διαθέτουν μια κλασική αύρα που σε γυρίζει αβίαστα στο χρόνο­. Όλα αυτά τη στιγμή που στην αθηναϊκή διασκέδαση κυριαρχεί μια έντονη στροφή προς το ρετρό και τη νοσταλγία: οι σύγχρονες αθηναϊκές μπάντες παίζουν gypsy jazz, όπου κάνουν πάρτι οι swing ομάδες επικρατεί χαμός, οι ελληνικές οπερέτες ανασταίνονται στα αθηναϊκά θέατρα και οι παραστάσεις που έχουν στον τίτλο τους τις μαγικές λέξεις «Edith Piaf» γίνονται sold out. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο ο Μεσοπόλεμος είναι ένα από τα στοιχεία που κυριαρχούν στα «σύγχρονα» μπαρ της πόλης.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε τάση η οποία εξελίσσεται σε μόδα, υπάρχουν εκείνοι που την υπηρετούν πιστά και υπάρχουν κι εκείνοι που στην καλύτερη περίπτωση την αντιγράφουν πρόχειρα και στη χειρότερη την εκμεταλλεύονται οπορτουνιστικά. Σου πετάνε λίγους εξωτερικούς υδραυλικούς σωλήνες στον τοίχο, τάχα ότι βρίσκεσαι στο ατημέλητο υπόγειο, μερικά old fashioned ποτήρια στο τραπέζι, ένα χάλκινο μουσικό όργανο στο ντεκόρ και τσιτωμένο ένα electro-swing μπιτάκι στο αφτί και σου λένε ότι διέσχισες την πύλη του χρόνου και βρέθηκες στα roaring ’20s. 

Όμως το ζητούμενο δεν είναι πώς θα μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν ως φετίχ. Αν όλη αυτή η λαγνεία για τον Μεσοπόλεμο έχει αφήσει στα ήθη της εξόδου μας κάτι ουσιαστικό, ίσως αυτό είναι η δυνατότητα να βρίσκουμε, όταν βγαίνουμε έξω, μέρη τα οποία διευκολύνουν την επικοινωνία. Μέρη όπου μπορείς να τα π(ι )εις… retro style χωρίς επιτήδευση. Και τέτοια μπαρ υπήρχαν στην πόλη πολύ προτού η ποτoαπαγόρευση μας επισκεφθεί ως μόδα. Δεν είναι άλλα από τα κλασικά ποτάδικα της πόλης, όπως το Au Revoir, το Galaxy, το Witzwort, το Jazz In Jazz, το 56 και τόσα ακόμη μέρη, στα οποία μπορείς να αράξεις, να συζητήσεις και να πιεις το ποτό σου ήσυχα, με τη μουσική σε διακριτική ένταση. Όπως λέμε… speakeasy.

Πηγή: Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ