Πέμπτη σήμερα & οι ταινίες της εβδομάδας είναι εδώ - Ξεχωρίζει το «Τίποτε δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» με τον Αλ Πατσίνο!

Ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός με το μικρόφωνο στο χέρι υποδύεται τον τραγουδιστή που αναζητεί μια νέα... νότα στη ζωή του -Εννέα καινούργιες ταινίες από σήμερα στις αίθουσες μαζί με μια.. παλιά!

«Τίποτε δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» («Danny Collins», ΗΠΑ, 2015) του Νταν Φόγκελμαν, με τους Αλ Πατσίνο, Ανέτ Μπένινγκ, Τζένιφερ Γκάρνερ.
Με το χαλαρό στυλ, το βαμμένο μαλλί και τα παράξενα κοστούμια του, ο Αλ Πατσίνο μπορεί να «απογειώσει» μια φαινομενικά ασήμαντη ταινία όπως το «Τίποτε δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» του Νταν Φόγκελμαν. Ευχάριστος και cool, σαν να μην παίζει καν, ο Πατσίνο υποδύεται τον γερασμένο τραγουδιστή ο οποίος αποφασίζει από την αρχή να ξαναφτιάξει τη ζωή του ορμώμενος από ένα γράμμα που του έγραψε κάποτε ο Τζον Λένον και το οποίο διάβασε με καθυστέρηση 45 χρόνων. «Είμαι πια ένας κλόουν με μικρόφωνο», όπως πολύ σωστά το θέτει ο ίδιος δηλώνοντας την ανάγκη του να κάνει κάτι που έχει να κάνει εδώ και 30 χρόνια: να γράψει ένα τραγούδι. Εμπνευσμένη από ένα αληθινό περιστατικό (όντως ο Λένον είχε γράψει ένα γράμμα σε έναν άσημο αμερικανό τραγουδιστή που αργότερα έγινε διάσημος), η ταινία καταγράφει απλά και κατανοητά τις συνέπειες στην αλλαγή ζωής του Ντάνι Κόλινς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ευχάριστες, του τύπου «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Η Ανέτ Μπένινγκ υποδύεται την αυστηρή διευθύντρια του ξενοδοχείου στο οποίο ο Κόλινς απομονώνεται (την οποία στις πιο αστείες στιγμές προσπαθεί να φλερτάρει), ο Κρίστοφερ Πλάμερ είναι ο μάνατζερ και αιώνιος φίλος του και, τέλος, ο Μπόμπι Καναβάλε παίζει τον γιο που ποτέ δεν γνώρισε. Οσο για το τραγούδι του Πατσίνο, καλύτερα να το αφήσουμε ασχολίαστο. Ευτυχώς που στο φόντο της ταινίας ακούμε διαρκώς τραγούδια από τη σόλο καριέρα του Τζον Λένον.
Βαθμολογία: 2 ½
ΑΘΗΝΑ: ODEON ΟΠΕΡΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΝΙΡΒΑΝΑ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ - ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ - CINERAMA ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ - ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ - ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - VILLAGE MALL - VILLAGE ΡΕΝΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - VILLAGE COSMOS

----------------------------------------
«Με σειρά εξαφάνισης» («Kaftidioten», Σουηδία / Νορβηγία, 2014) του Χανς Πέτερ Μόλαντ, με τους Στέλαν Σκάσγκαρντ, Μπρούνο Γκαντς, Παλ Σβέρε Χάγκεν.
Δεν υπάρχει τίποτε το διασκεδαστικό στην ιδέα ότι κάποιος έχει μόλις χάσει το παιδί του από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όμως ο νορβηγός σκηνοθέτης Χανς Πέτερ Μόλαντ καταφέρνει να κάνει μια άκρως ψυχαγωγική ταινία εκδίκησης στο «Με σειρά εξαφάνισης». Ο θηριώδης σουηδός ηθοποιός Στέλαν Σκάσγκαρντ στον κεντρικό ρόλο είναι υπέροχος παίζοντας τον φιλήσυχο χειριστή εκχιονιστικού μηχανήματος που στην πραγματικότητα είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί για να βρει το δίκιο του. Αλλά και οι δεύτεροι ρόλοι σε παρασύρουν κοντά τους, είτε όταν πρόκειται για δύο γκέι νορβηγούς κακοποιούς που προσπαθούν να κάνουν το σωστό για τον ψυχοπαθή εργοδότη τους (Παλ Σβέρε Χάγκεν) είτε όταν δύο σέρβοι κακοποιοί συζητούν για την ομορφιά και τάξη των φυλακών της Νορβηγίας. Εμφανείς σκιές από ατμόσφαιρα ταινιών των αδελφών Κοέν, του Ακι Καουρισμάκι και του Κουέντιν Ταραντίνο με φόντο τα χιονισμένα βουνά της Νορβηγίας και χιούμορ κατάμαυρο σαν πίσσα.
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΤΛΑΝΤΙΣ - ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ - ΟΣΚΑΡ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

----------------------------------------
«Ομορφη νιότη» («Heropsa Juventud», Ισπανία, 2014) του Χάιμε Ροζάλες, με τους Ινγκριντ Γκαρσία Τζόνσον, Κάρλος Ροντρίγκεζ.
Ζούμε στο 2015 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να είναι από αφελής έως βλάκας αν πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σε μια ταινία πορνό χωρίς συνέπειες. Ακόμη και αν χρειάζεται τα 600 ευρώ που η Νατάλια (Ινγκριντ Γκαρσία Τζόνσον) και ο Κάρλος (Κάρλος Ροντρίγκεζ), τα δύο φτωχά παιδιά της ισπανικής ταινίας «Ομορφη νιότη», θα πάρουν για να παίξουν σε μια πορνοταινία. Το γεγονός  θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους (ακριβώς όπως ο θεατής το περιμένει) και η ταινία του Χάιμε Ροζάλες δεν είναι τόσο ένα σχόλιο για την ανεργία όσο για την ανοησία όσων δεν έχουν μάθει να σκέφτονται για να προστατέψουν τον εαυτό τους.
Βαθμολογία: 1 ½
ΑΘΗΝΑ: ΑΑΒΟΡΑ

----------------------------------------
«ΠΑΝδηΜΙΑ» (2014, Ελλάδα) του Δημήτρη Πιατά, με τον ίδιο και τους Θεοδόση Πελεγρίνη, Μάκη Παπαδημητρίου κ.ά.
Το ντεμπούτο του ηθοποιού Δημήτρη Πιατά  στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας είναι μια σάτιρα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με τον Θεοδόση Πελεγρίνη στον ρόλο ενός αντιπαθέστατου δημοσιογράφου / τηλεοπτικού σταρ τον οποίο ο εξίσου αντιπαθέστατος οικοδεσπότης ενός δημοφιλούς trash show (τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Πιατάς με κατάξανθο μαλλί) θέλει να ξεμπροστιάσει. Οικονομική κρίση, κατάρριψη κάθε ηθικής αξίας, εκφυλισμός της οικογένειας, τηλεοπτικά παράσιτα από σάρκα και οστά, μια Ελλάδα βυθισμένη στο χάος, στο ψέμα, στην οργή και στην ξεδιαντροπιά. Ψηφίδες που ο Πιατάς προσπαθεί να ενώσει - όχι πάντα με επιτυχία - στοχεύοντας σε μια ακραία, επίκαιρη κωμωδία-ακτινογραφία της παράνοιας που όλοι ζούμε αυτή την εποχή.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ - ΠΑΛΛΑΣ

----------------------------------------
«Δεσποινίς Τζούλια» («Miss Julie», ΗΠΑ / Αγγλία / Ιρλανδία / Νορβηγία / Γαλλία / Καναδάς, 2014) της Λιβ Ούλμαν, με τους Τζέσικα Τσαστέιν, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον.
Η τελευταία ως σήμερα κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Εμβληματικό έργο του σουηδού συγγραφέα, μιλάει για τη δίχως τέλος πάλη των τάξεων μέσα από την πολυσχιδή σχέση μιας μεγαλοαστής με ένα ζευγάρι υπηρετών. Αυτή τη φορά τοποθετείται στην Ιρλανδία του 1880 με την Αμερικανίδα Τζέσικα Τσαστέιν στον ρόλο του τίτλου, τον Ιρλανδό Κόλιν Φάρελ σε εκείνον του υπηρέτη και τη Βρετανίδα Σαμάνθα Μόρτον σε εκείνον της γυναίκας του που περισσότερο θυμίζει θεία του. Η Λιβ Ούλμαν σκηνοθέτησε ένα έργο που ασφαλώς γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά. Δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα καταπιεσμένου ερωτισμού, αλλά η ταινία δεν καταφέρνει να αποβάλει τη θεατρικότητα του έργου και ως εκ τούτου θυμίζει πολύ καλή παράσταση θεάτρου της Δευτέρας.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ΑΒΑΝΑ - ΙΝΤΕΑΛ - ΓΑΛΑΞΙΑΣ - ΣΠΟΡΤΙΓΚ - ΚΗΦΙΣΙΑ - ΝΑΝΑ - ΙΛΙΟΝ

----------------------------------------
«Annie» (ΗΠΑ, 2015) του Γουίλ Γκλακ, με τους Κβενζανέ Γουίλις, Τζέιμι Φοξ, Κάμερον Ντίαζ, Μπόμπι Καναβάλε.
Το γνωστό μιούζικαλ «Ανι» που γυρίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1932 με την Αν Γκίλις αποκτά τη μαύρη εκδοχή του στην ταινία «Annie» (ΗΠΑ, 2014) του Γουίλ Γκλακ, όπου το κοριτσάκι το οποίο δεν έχει πάψει να αναζητεί τους γονείς που κάποτε το εγκατέλειψαν έχει το πρόσωπο της υποψήφιας για Οσκαρ 2012 Κβενζανέ Γουίλις (για τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου»). Ο Τζέιμι Φοξ κρατά τον ρόλο του υποψήφιου δημάρχου της Νέας Υόρκης που γίνεται καλύτερος άνθρωπος χάρη στην Ανι και η Κάμερον Ντίαζ «κλέβει» την παράσταση  στον ρόλο μιας πρώην τραγουδίστριας, νυν στρίγκλας υπεύθυνης του σπιτιού όπου η Ανι μαζί με άλλα κορίτσια μένει στο Χάρλεμ.
Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - OΛA TA VILLAGE - ΑΕΛΛΩ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΙΓΛΗ - ΒΑΡΚΙΖΑ - ΖΕΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ - ΚΗΦΙΣΙΑ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ - ΝΑΝΑ - ΟΣΚΑΡ - ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ - ΣΠΟΡΤΙΓΚ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ - ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER MAKEΔONIA - VILLAGE COSMOS - ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
Επίσης στις αίθουσες
>Στα κινούμενα σχέδια «Επιτέλους φτάσαμε σπίτι» («Home 3D») «καλοί» εξωγήινοι έχουν βρει το σπίτι τους στη Γη για να αποφύγουν τους «κακούς» εξωγήινους και τελικά μαζί με τους ανθρώπους πολεμούν τους τελευταίους. Αποκλειστικά για παιδιά.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ODEON ΟΠΕΡΑ - EMΠΑΣΣΥ ODEON - CINE ΧΟΛΑΡΓΟΣ - ΑΕΛΛΩ - NANA - KHΦΙΣΙΑ - ΝΙΡΒΑΝΑ -  ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ - ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - CINERAMA ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΖΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΑΡΚΙΖΑ - ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ - ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER MAKEΔONIA - VILLAGE COSMOS - VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ
>Η τελευταία ταινία του Γιάννη Λάμπρου (1954 - 2011) είναι το ντοκιμαντέρ «Ρυθμοί Αιγαίου» που καταπιάνεται με την ιστορία των λυράρηδων και ολοκληρώθηκε από τους συνεργάτες του.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
>Το «Fast and Furious 7: Μαχητές των δρόμων» του Τζέιμς Γουάν είναι η... έβδομη ταινία της γνωστής σειράς κυνηγητών αυτοκινήτων με οδηγούς μπρατσαράδες κουρεμένους γουλί. Μάλιστα, για τις ανάγκες της χρησιμοποιήθηκε ολόγραμμα του ηθοποιού Πολ Γουόκερ, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από δύο χρόνια (σε τροχαίο). Μαζί του ο Βιν Ντίζελ, η Μισέλ Ροντρίγκεζ και σε ρόλο «κακού» ο Τζέισον Στέιθαμ.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ - ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - VILLAGE MALL - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ - VILLAGE ΡΕΝΤΗ - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ - ΑΕΛΛΩ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ - ΒΑΡΚΙΖΑ - ΖΕΑ - ΝΑΝΑ - ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ - STER MAKEΔONIA - VILLAGE COSMOS - VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ
>Η τσεχική ταινία του 1961 «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού» είναι ένα βαθιά ουμανιστικό φιλμ του Στανισλάς Μπαραμπάς, που καταπιάνεται με το πολύκροτο θέμα «παιδί - πόλεμος».
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΑΛΚΥΟΝΙΣ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ

*Του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Vima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ