Πολιτική... θύελλα από την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής - 20 προσαγωγές από την Αστυνομία!

Πρωτοφανές στα χρονικά περιστατικό, που θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια της Βουλής, σημειώθηκε πριν λίγο. Ομάδα αντιεξουσιαστών πέρασε την πύλη της εθνικής αντιπροσωπείας και εισέβαλε στο προαύλιο, όπου κρέμασε πανό. Το πανό ανέγραφε «αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας - άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιεξουσιαστές έφτασαν μέχρι την είσοδο υπουργών και βουλευτών! 

 

 

 

Οι αντιεξουσιαστές έμειναν για λίγη μόνο ώρα στη Βουλή, ενώ η αστυνομία προσήγαγε 20 άτομα. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ήταν η αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων γύρω από τον Άγνωστο Στρατιώτη και το κτίριο του κοινοβουλίου. Οι είσοδοι της Βουλής έκλεισαν προληπτικά.

Στο μεταξύ, σε επιδημία φαίνεται να μετατρέπονται οι καταλήψεις σε δημόσια κτίρια... Μετά την κατάληψη του Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και του δημαρχείου Νέας Σμύρνης, κατάληψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα και στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 

Νεαροί σήκωσαν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου. Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

Να εφαρμοστεί το αυτόφωρο για την κατάληψη του Καποδιστριακού ζήτησε από την πλευρά της η Εισαγγελία Πρωτοδικών από την ασφάλεια, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως να μην "ανάβει" το πράσινο φως για επέμβαση της αστυνομίας. 

Σακελλαρίδης: «Προκλητική η ενέργεια αντιεξουσιαστών»
 

Προκλητική και ακατανόητη χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την ενέργεια των αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «ποιους ευνοεί αυτή η ενέργεια;» την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξηλώσει τα κάγκελα γύρω από τη Βουλή και προωθεί το νόμο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Η δήλωση Σακελλαρίδη έχει ως εξής:

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

» Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

» Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και διασφάλισης της έννομης τάξης».

Ζωή Κωνσταντοπούλου για την «εισβολή» στη Βουλή: Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;

Στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης θα προχωρήσει η Βουλή αμέσως μόλις συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ομάδα αντιεξουσιαστών, εισήλθε στον προαύλιο της Βουλής προκειμένου να πετάξει φέιγ βολάν, να υψώσει πανό και να φωνάξει συνθήματα έξω από την ανατολική πύλη του κτιρίου. 

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους που πλησίασαν την πρόεδρο της Βουλής στον διάδρομο καθώς κατευθυνόταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε με τη δηκτικό σχόλιο: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

Στο Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης

Αυτής της πρωτοφανούς εισβολής αντιεξουσιαστών στη Βουλή, προηγήθηκε κατάληψη από τις 7 σήμερα το πρωί, του δημαρχείου Νέας Σμύρνης. 

Οι καταληψίες οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.

Σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα

Την ίδια ώρα σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων. 

Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Εδιωξαν πανεπιστημιακούς από τα Προπύλαια
 
Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια καθώς εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο. 

Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ. 

Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις. 

Στο ΑΠΘ

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Νεαροί σήκωσαν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου. 

Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ