Μέρκελ: "Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει" - Ολάντ: "Εχουμε χάσει πολύ χρόνο"

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει αυτή την ώρα από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Η κυρία Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε σήμερα τον κ.Ολάντ στην Καγκελαρία στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί». 

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται πρέπει να πάρουν την κατεύθυνση τις υποχρέωσης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

Η κυρία Μέρκελ επισήμανε ακόμη ότι  περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην τραγωδία με το Airbus της Germanwings, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί των δύο χωρών έχουν ενημερώσει την ίδια και τον Γάλλο πρόεδρο σχετικά με θέματα ασφαλείας, την παράνομη μετανάστευση και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τονίζοντας πως  ελπίζει να υπάρξει μια «αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη». 

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την αεροπορική τραγωδία της Germanwings.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο “αδελφική σχέση”. Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα», δήλωσε ο Ολάντ.

Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών, παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Χθες, από το Ελσίνκι όπου είχε συνομιλίες με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ η γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων όσον αφορά την περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ουσιαστικά ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας.

Όσον αφορά τα εξειδικευμένα μέτρα που λαμβάνει μια κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν διάφορες παραλλαγές, στο τέλος όμως, θα πρέπει να έχει νόημα το συνολικό πλαίσιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στην περίπτωση της Ιρλανδίας υπήρξαν αλλαγές του προγράμματος μετά την κυβερνητική αλλαγή. Εντέλει όμως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, ανέφερε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης».

Σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έκανε λόγο για μια αναμενόμενη «μακρά διαδικασία συζητήσεων» η οποία δεν την εκπλήσσει.
Από την πλευρά του ο φινλανδός πρωθυπουργός Στουμπ είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης. Ο χρόνος όμως λιγοστεύει και δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις, όπως σημείωσε.

Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ