Συγκίνησε & ξεσήκωσε η Φανί Αρντάν με τον φιλελληνικό της λόγο - η "XENIA" του Κούτρα νικήτρια στα βραβεία ΕΑΚ!

Η Γαλλίδα ντίβα βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραστεί σήμερα στην απονομή των βραβείων της Ε.Α.Κ. και να παραδώσει ένα ανοιχτό στο κοινό masterclass σήμερα Τρίτη 31/3.

Αναμφίβολα, η τιμητική βράβευση της Φανί Αρντάν, της διάσημης σταρ που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες των σπουδαίων auteurs Φρανσουά Τριφό, Αλέν Ρενέ και Κώστα Γαβρά είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές στη σύντομη ιστορία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μια κίνηση που της προσδίδει αίγλη και κύρος. Η Γαλλίδα ντίβα παρέλαβε το ειδικό Τιμητικό Βραβείο στη φετινή απονομή των ετήσιων Βραβείων της Ε.Α.Κ. που έγινε τη Δευτέρα 30/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η Φανί Αρντάν θα παραμείνει στην πρωτεύουσα και σήμερα Τρίτη 31/3, για να παρουσιάσει στο ίδιο χώρο την ταινία της «Obsessive Rhythms» («Cadences Obstinées» ), στην οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η προβολή της ταινίας ξεκινά στις 16.00, ενώ αμέσως μετά θα παραδώσει ένα εφ’ όλης της ύλης masterclass (η είσοδος για την προβολή και το masterclass είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γι' αυτό καλό θα είναι είστε από νωρίς στη Στέγη ). 

Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα η Γαλλίδα ντίβα μίλησε στο «α» για την σκηνοθετική της ιδιότητα, το γαλλικό σινεμά και την Ελλάδα. Η ταινία «Obsessive Rhythms» («Cadences Obstinées» ) είναι το δεύτερο φιλμ που σκηνοθετεί η Φανί Αρντάν, μετά το «Στάχτες και Αίμα» («Ashes and Blood» ) του 2009. «Συνάντησα την σκηνοθεσία όπως συναντάμε έναν άγνωστο σε ένα μπαρ και τον ακολουθούμε χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό» λέει η Γαλλίδα σταρ, δηλώνοντας χωρίς καμία αμφιβολία ότι «η σκηνοθεσία είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Θέλω να συνεχίσω να σκηνοθετώ και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Ότι και αν συμβεί, όμως, θα παραμείνω ενεργή ηθοποιός».

Έχοντας πατήσει τα εξήντα έξι, η Αρντάν δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ερμηνεύει ρόλους νεαρών femmes fatales, σαν αυτούς που εκτίναξαν την καριέρα της τη δεκαετία του '80. Αυτό, πάντως, δεν δείχνει να την πτοεί. «Όσο μεγαλώνουμε οι ρόλοι γίνονται ολοένα και σπανιότεροι, αλλά όταν τελικά εμφανίζεται κάποιος που προορίζεται για σένα αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό. Στην ηλικία που βρίσκομαι το να δουλεύω είναι λιγότερο δεδομένο από ότι στα νιάτα μου και αυτό κάνει την πρόκληση πιο συναρπαστική». 

Ποιο είναι τελικά το μυστικό που την κρατάει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού σινεμά εδώ και σαράντα χρόνια; «Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είναι μόνο η αγάπη και ο ενθουσιασμός για αυτό που κάνω» απαντά η ίδια. Όσο για το σύγχρονο γαλλικό σινεμά και τις διαφορές του με αυτό της δεκαετίας του '70, αποδεικνύεται ότι εκείνη ασπάζεται απόλυτα την θεωρία του «τέλους των μεγάλων αφηγήσεων». «Πιστεύω ότι πλέον όλα έχουν ειπωθεί-δειχθεί και το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που τα λέμε ή τα δείχνουμε και η οπτική γωνία από την οποία τα προσεγγίζουμε». 

Όταν η κουβέντα έρχεται στην Ελλάδα, η Φανί Αρντάν δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. «Από το ελληνικό σινεμά γνωρίζω μόνο τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αλλά έχω μια πολύ ρομαντική και μυθική σχέση με τη χώρα σας. Η Ελλάδα είναι αυτή που διεύρυνε τα όρια της σκέψης μου και με εξευγένισε με τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Έχω την Ελλάδα μέσα μου και την κουβαλάω όπου και αν βρεθώ. Επίσης, βλέπω την μοντέρνα Ελλάδα σαν φάρο που φέγγει, από τον αντιδικτατορικό αγώνα, μέχρι αυτόν ενάντια στη διαφθορά, τη κοινωνική και οικονομική αδικία».

Τα Βραβεία 2015 στην έκτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα ακόλουθα:

-Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας: Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ.Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου, για την ταινία «Xenia» του Πάνου Χ.Κούτρα.
-Μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ για την ταινία «Μια οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.
-Ταινία μικρού μήκους: «Βόλτα»της Στέλλας Κυριακοπούλου.
-Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας για το «Xenia»
-Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία «Νορβηγία».
-Σενάριο: Πάνος Χ.Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία «Χenia».
-Α΄αντρικού ρόλο: Βαγγέλης Μουρίκης, για την ερμηνεία του στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.
-Α΄γυναικείου ρόλου : Μαρία Καλλιμάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.
-Β΄αντρικού ρόλου:Αγγέλος Παπαδημητρίου για το «Xenia».
-Β΄΄γυναικείου ρόλου: Βίκυ Παπαδοπούλου για το «Μικρό Ψάρι».
-Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας για την ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.
-Μοντάζ : Γιώργος Λαμπρινός για το «Xenia».
-Πρωτότυπη μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος για το «Μικρό Ψάρι»
-Σκηνογραφία: Γιαννης Βεσλεμές για την «Νορβηγία».
-Ενδυματολογία:Βασίλης Μπαρμπαρίγος για το «Xenia».
Ηχος: Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν.Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης για το «Μικρό Ψάρι».
-Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου για την «Νορβηγία».
-Ειδικά εφφέ και καινοτομία: Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατραζάκος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea για την ταινία «Νορβηγία»
-Βραβείο κοινού Ote TV: «Με χωρίς γυναίκες» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ