Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

''Βαριές καμπάνες'' για την απάτη ''μαμούθ'' στο ΙΚΑ Καλλιθέας: Από 31 - 38 χρόνια η ποινή για τις καταδικασθέντες!

«Βαριές» ήταν οι «καμπάνες» του δικαστηρίου για κάθε μια από τις πέντε γυναίκες, που κρίθηκαν ένοχες για σειρά αδικημάτων, επειδή είχαν δώσει επιδόματα «μαϊμού» από το ΙΚΑ Καλλιθέας στους συγγενείς τους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε συνολικά 5 άτομα για την απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ με «μαϊμού» επιδόματα.

Οι ποινές κάθειρξης, που επέβαλλε το δικαστήριο, αφορούσαν 31 έως 38 χρόνια με χρηματική ποινές από 120.000 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ.

Από τις 5 καταδικασθέντες οι 4 θα οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς δεν τους δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Στη μια εξ αυτών, μόνο δόθηκε αναστολή, διότι είναι μητέρα ανήλικων παιδιών και ο άνδρας της, επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οι κατηγορούμενες κρίθηκαν ένοχες για για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό η μετέπειτα καλή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, διατάχθηκε η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων, ενώ είχε ήδη υπάρξει κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων και μετρητών.

Αθώα κρίθηκε η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Το δικαστήριο επιδίκασε στο ΙΚΑ αποζημίωση ύψους 2 εκατ. Ευρώ, 3 εκατ. λιγότερα από αυτά που διεκδικεί για ηθική βλάβη. Ως αποζημίωση ζητά 11 εκατ. ευρώ και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Να θυμίσουμε, πως το σκάνδαλο με τα «μαϊμού» επιδόματα είχε έρθει στο φως μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι καταδικασθέντες χορηγούσαν παροχές σε συγγενείς τους αλλά και ασφαλιστικές ενημερότητες σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μια ημέρα και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ