80 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος - Πώς η Δούρου «προσέφερε» τα αποθεματικά της Περιφέρειας στη διάθεση του κράτους!

Μετά τους φορείς του δημοσίου η κυβέρνηση αναζητά χρήματα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις.

Ενδεικτική είναι η τακτική που ακολουθήθηκε στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την Αττική. Η παράταξη της πλειοψηφίας της κας Ρένας Δούρου ζήτησε σήμερα σε μία θυελλώδη συνεδρίαση λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης να συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος το θέμα των αδιάθετων κονδυλίων της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας ύψους περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το ποσό που χαρακτήριζε πλεόνασμα ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός. 

Η πρόταση της πλειοψηφίας είναι να ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κατατεθούν τα αδιάθετα ποσά.
Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν 70 με 75 εκ ευρώ ώστε να κατατεθούν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος με μεγαλύτερο επιτόκιο από το σημερινό. 

Περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ είναι τώρα σε λογαριασμούς του ταμιευτηρίου και από αυτά η πλειοψηφία ζήτησε τα 80 εκατομμυρία να μεταφερθούν άμεσα στον λογαριαμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς που όμως κλείνουν μέσα στον Απρίλιο και θα μπορούν επίσης να κατατεθούν. 

Η μειοψηφία αντέδρασε “στην μεθόδευση” αυτή όπως την χαρακτήρισε εκτιμώντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να καλύψει ανάγκες μισθοδοσίας ή πληρωμή χρεών. Ενδεικτικά στην δική του τοποθέτηση ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι η παράταξή του δεν μπορεί να συμφωνήσει με το κατεπείγον της διαδικασίας, είπε ότι η πλειοψηφία δεν λέει την αλήθεια για το πως θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα, εξέφρασε αμφιβολία γιατο αν είναι ασφαλή τα αποθεματικά εφόσον μεταφερθούν, σημείωσε την σύμπτωση με την παρόμοια διαδικασία που ακολουθούν άλλοι φορείς και οργανισμοί του δημόσιου ενώ ενώ υπαινήχθη ότι μπορεί να υπάρξει και θέμα απιστίας. 

Η πιο κάθετη όμως ήταν η εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Κουτσούμπα η οποία είπε τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας ότι “θέλετε να πάρετε τα χρήματα για να πληρώσετε το ΔΝΤ”. Πάντως η παράταξη της κας Δούρου διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να πάρει και μόνη της την απόφαση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το θέμα αυτό μπήκε στην ημερήσια διάταξη σήμερα το μεσημέρι, ενώ την Τρίτη είχε συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας όπου αποφασίστηκε η συγκεκριμένη εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί δεν γινόταν λόγος για συγκεκριμένο ποσό, αλλά έγινε αναφορά για «μέγιστο δυνατόν ποσό». Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από τον σύντομο χρόνο λήψης των αποφάσεων, καθώς ενδεχομένως η απόφαση της Περιφέρειας να συνδέεται με την πίεση της κυβέρνησης προκειμένου να μεταφερθούν ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.

Την Τρίτη τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ομόφωνα αποφάσισαν:

α) την έγκριση της εισήγησης για άνοιγμα του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος

β) το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας της Δ/νσης Οικονομικών, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γεώργιος Καραμέρος αναπληρούμενος από την κα Αιμιλία Τζίβα και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Καραμάνος.

γ) την εξουσιοδότηση του Αντιπεριφερειάρχη κ Καραμάνου σε συνεργασία με τους Διευθυντές Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατόν ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στον εν λόγω λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρόμοιες διαδικασίες εξετάζει η κυβέρνηση και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ