Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Mοναδικό αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη - Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας φτάνουν στην Ελλάδα τα έργα του

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο, «μεταφέροντας», με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα.

 Με την πιο εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία, ανασυντίθενται σύνολα, που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα. Σημαντικές λεπτομέρειες επιτρέπουν την εκτίμηση του δημιουργικού οίστρου και του χρωματικού πλούτου του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις. Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια. Η ιδέα, τα κείμενα και η αφήγηση ανήκουν στη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλου η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ένα πολυτελές επετειακό λεύκωμα σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Αποτελείται από ένα κουτί, διαστάσεων 50 x 35 εκ., επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία και περιέχει 12 μνημειακά έργα του, τυπωμένα σε χωριστά φύλλα, σε εκλεκτής ποιότητας χαρτί. Περιλαμβάνει επίσης ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση και κείμενα σε επιμέλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα. Επίσης στο εργοτάξιο του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης έχει γίνει περίφραξη με εξαιρετικές εκτυπώσεις των πιο σημαντικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Χάρη στη φωτογράφηση που έγινε ειδικώς για τη δράση αυτή, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα έργα του Γκρέκο σε εξαιρετική ποιότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ