Απίστευτη τραγωδία στις γαλλικές Άλπεις: 2 βρέφη και 16 μαθητές μεταξύ των 150 νεκρών από τη συντριβή Airbus (φωτό & βίντεο)

Τραγικό δυστύχημα με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα (δύο πιλότοι και τέσσερα μέλη του πληρώματος), όταν ένα Airbus Α320 που είχε προορισμό τη Ντίσελντορφ, προερχόμενο από τη Βαρκελώνη συνετρίβη στις νότιες Άλπεις και συγκεκριμένα στην περιοχή Dignes. 

 

Δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ και έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Την τραγική αυτή ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα και Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

«Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της συντριβής (...) Γίνονται τα πάντα για να καταλάβουμε τι συνέβη και να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τις οικογένειες των θυμάτων στις καλύτερες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10.00 ώρα Γαλλίας από το αεροδρόμιο του «Marigmane» και εκτελούσε την πτήση 4U9525 Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 46 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Βαρκελώνη και συγκεκριμένα στις 10:47 το αεροσκάφος έστειλε σήμα SOS. Τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν: «Emergency, emergency».

Το αεροσκάφος ανέβηκε απότομα στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε πάλι απότομα στα 6.800 ενώ πετούσε με ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα -για το συγκεκριμένο ύψος στο οποίο βρισκόταν- στους 378 κόμβους. Έπεσε από τα 38.000 πόδια μέσα σε οκτώ λεπτά, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings.


 
Το αεροπλάνο της γερμανικής εταιρίας German Wings, με αριθμό πτήσης 4U9525 που εκτελούσε δρομολόγιο για λογαριασμό της Lufthansa, απογειώθηκε στις 10.01 από την ισπανική πόλη και συνετρίβη στην περιοχή που βλέπετε στο χάρτη που ακολουθεί:

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα από τα παλαιότερα Airbus τύπου A320, το οποίο χρονολογείται από το 1990.


 
Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί τα πρώτα συντρίμμια, ενώ δύο ελικόπτερα της αστυνομίας βρίσκονται ήδη στο σημείο. Στις Νότιες Άλπεις προστρέχουν και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η ανεξήγητη αλλαγή πορείας του Airbus
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η πτήση παρέκκλινε της προδιαγεγραμμένης πορείας της, χωρίς να έχει δηλωθεί κάτι τέτοιο από τους πιλότους του αεροσκάφους, κάτι που φαίνεται και από το χάρτη που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το flightradar24 η πτήση ανέβηκε στα 38.000 πόδια όπως και προβλεπόταν, όμως στη συνέχεια άρχισε να χάνει ύψος και τελικά να χαθεί από τα ραντάρ στα 6.800 πόδια.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που φαίνεται ότι έχανε ύψος το αεροπλάνο σύμφωνα με τις επίσημες ενδείξεις.
 
Την ίδια ώρα η εταιρία Airbus έχει ενεργοποιήσει τον συναγερμό διαχείρισης κρίσεως, χωρίς όμως να έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση. "Έχουμε λάβει γνώση των πληροφορίών των ΜΜΕ. Όλες οι προσπάθειες γίνονται για να διαχειριστούμε την κατάσταση" σημειώνει στο επίσημο προφίλ της Airbus στο twitter.
 

Δηλώσεις Ολάντ: Μια νέα αεροπορική τραγωδία

"Δεν θα υπάρχει κανείς επιζών. Για μια νέα αεροπορική τραγωδία" έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που σημείωσε πως επικοινώνησε με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Βασιλιά της Ισπανίας. Επιπλέον ο Γάλλος πολιτικός αναφέρθηκε "σε άλλες συνέπειες του δυστυχήματος", αφού η πτώση συνέβη σε "μια δύσκολη ζώνη πρόσβασης και "δεν γνωρίζουμε αν έχουν πληγεί κάτοικοι". Το 20minutes.fr αναφέρει πως το δυστύχημα συνέβη σε υψόμετρο 2.700μ.

Βαλς: Από 142 ως 150 νεκροί
 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε δήλωσή του είπε ότι φοβάται πως «από 142 ως 150» επιβάτες και πλήρωμα έχουν σκοτωθεί, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστές οι αιτίες του δυστυχήματος.

«Φυσικά δεν γνωρίζουμε τις αιτίες για τη συντριβή ... προφανώς φοβόμαστε ότι οι 142 ως 150 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν σήμερα, δεδομένων των συνθηκών».

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ενεργοποιηθεί η υπουργική ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το συντονισμό των δράσεων στον απόηχο της συντριβής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ πηγαίνει ήδη στην περιοχή, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας απόφασης.

Επίσης, από την γερμανική κυβέρνηση υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση και στο σημείο μεταβαίνει ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, μαζί με ομάδα ειδικών στην ασφάλεια πτήσεων.

Είχε απογειωθεί στις 10.55 ώρα Ελλάδας

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου της Βαρκελώνης έδωσε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για την μοιραία πτήση.

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Aena, το Airbus της Germanwings απογειώθηκε από την Βαρκελώνη στις 8.55 GMT, δηλαδή στις 9.55 τοπική ώρα ή στις 10.55 ώρα Ελλάδας.

Οι πιλότοι του αεροσκάφος εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 9.47 GMT, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου αρνήθηκε να προχωρήσει σε παροχή περισσότερων λεπτομερειών, ή στοιχείων για τα ονόματα των επιβαινόντων.

Αργότερα από επίσημες κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχουν 45 Ισπανοί υπήκοοι.

Αυτόπτης μάρτυρας: Άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά τίποτα
Ο ιδιοκτήτης ενός κοντινού κάμπινγκ δήλωσε ότι άκουσε το αεροπλάνο να πέφτει. «Υπήρξε ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια, ξαφνικά, τίποτα. Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για μαχητικά αεροσκάφη που κάνουν συχνά ασκήσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Πιερ Πολίτζι στην Al Jazeera.

«Το αεροπλάνο συνετρίβη μόλις δύο χιλιόμετρα από εδώ, ψηλά σε ένα βουνό» πρόσθεσε ο Πολίτζι, ιδιοκτήτης του Camping Rioclar.

Η ανακοίνωση της εταιρείας 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συντριβή, η Lufthansa επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους και γνωστοποίησε ότι εγκατέστησε -με την Germanwings- την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. 

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη θλίψη της για την τραγωδία, τονίζοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος. Μάλιστα, σε ένδειξη πένθους Lufhansa και Germanwings άλλαξαν σε γκρι τον χρωματισμό των λογοτύπων που χρησιμοποιούν στα social media.

Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10.01 ώρα Γαλλίας από το αεροδρόμιο του «Marigmane» και εκτελούσε την πτήση 4U9525 Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με την γερμανική Bild η προγραμματισμένη ώρα απογείωσης του αεροπλάνου ήταν 9.35 ώρα Γαλλίας, ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πριν χαθεί και συγκεκριμένα στις 10.47 έστειλε σήμα SOS.

Το αεροσκάφος ανέβηκε απότομα στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε απότομα στα 6.800 ενώ πετούσε με ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα στους 378 κόμβους, ταχύτητα χαμηλή για το ύψος στο οποίο βρισκόταν την ώρα εκείνη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που έκανε σκι κοντά στον τόπο του δυστυχήματος και ερωτήθηκε από γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι αφηγήθηκε πως «άκουσε έναν τρομερό θόρυβο».
Το πλήρωμα ελικοπτέρου της Χωροφυλακής που εστάλη αμέσως στην περιοχή επιβεβαίωσε τη συντριβή, καθώς είδε τα συντρίμμια.

Το αεροπλάνο αυτό ήταν ένα από τα παλαιότερα που έχει η εταιρεία και παραδόθηκε από την Airbus το Νοέμβριο του 1990 με σειριακό αριθμό 147.

Θρήνος στα αεροδρόμια Βαρκελώνης και Ντίσελντορφ 

Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης «El Prat» έχει ήδη στηθεί ειδική αίθουσα για τους συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης. Την ίδια ώρα, πάντως, στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ , οι συγγενείς των θυμάτων δέχονται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, στην αίθουσα VIP της Lufthansa. Ανάμεσά στους και πολλές οικογένειες τουρκικής καταγωγής, από την περιοχή της Γερμανίας, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Ο εκπρόσωπος της Airbus στο Αμβούργο θα ανακοινώσει την διενέργεια έρευνας προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος. 

Επικοινωνία Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον βασιλιά της Ισπανίας 

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, την οποία και διέκοψε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον Γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την επίσκεψή του.

«Είναι τραγωδία», λέει ο Ραχόι

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε «συγκλονισμένος» από το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε τραγωδία. «Εργαζόμαστε στις έρευνες μαζί με τις γαλλικές και τις γερμανικές αρχές», πρόσθεσε.

Επίσης, εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε πως με το μοιραίο αεροπλάνο ταξίδευαν 45 άνθρωποι με ισπανικά ονόματα.

«Συγκλονισμένη» η Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα άλλα ραντεβού της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Ραχόι.

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι κατευθύνονται στον τόπο του δυστυχήματος. 

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε όλους αυτούς που συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», o Φρανσουά Ολάντ μαζί με τον βασιλιά της Ισπανίας, θα μεταβούν στο  γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών στις 15.30 ώρα Γαλλίας, όπου εκεί θα βρίσκεται και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.  

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος να πετά στην περιοχή λόγω της παρουσίας πολλών ελικοπτέρων και σωστικών μέσων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ