Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα για τη λίστα μεταρρυθμίσεων - Σε θολό τοπίο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους!

Αγωνία επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να καταθέσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πετύχει την εκταμίευση 1,9 δις ευρώ κι ενώ η πιστωτική ασφυξία βρίσκεται προ των πυλών.

Ακόμη και ο χρόνος διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup βρίσκεται στον αέρα καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί η σύνταξη της νέας λίστας με κοστολογημένα μέτρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η λίστα θα είναι έτοιμη εντός μίας εβδομάδας ή το πολύ 10 ημερών και θα κινείται στον άξονα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης, για το οποίο γίνονται ήδη πυρετώδεις συσκέψεις, είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η νέα λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρως κοστολογημέρα μέτρα, στα οποία θα περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης, ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργούν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν στο Brussels Group, ενώ την τελική έγκριση θα δώσει το Eurogroup σε έκτακτη συνεδρίασή του. Το "πράσινο φως" από τους υπουργούς Οικονομικών αναμένεται να ξεμπλοκάρει χρήματα προς την Ελλάδα είτε από την ΕΚΤ, είτε από τις υπολειπόμενες δόσεις.

Πηγές των θεσμών υποστηρίζουν στη βρετανική εφημερίδα ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δράση με ταχύτητα και αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε υπάρχει η δυνατότητα να συνεδριάσει το Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να συμφωνηθούν οι συνθήκες και οι όροι εκταμίευσης των δόσεων του δανείου. Σύμφωνα με το Mega, πάντως, από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν πως ακόμα δεν έχουν συζητηθεί σοβαρά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και τόνιζαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ο τόπος των συναντήσεων μεταξύ των κλιμακίων.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως φαίνεται δύσκολο να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την Παρασκευή.
Τα προβλήματα με τη διαπραγμάτευση ενδεχομένως θα συζητηθούν στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ και του Αλ. Τσίπρα.

Αν όλα πάνε καλά και προχωρήσει η λίστα των μεταρρυθμίσεων, την Τετάρτη, πιθανότατα, θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group) και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Την Παρασκευή, δε, στις 27 του μηνός, είναι πιθανή η πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup, είτε με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες είτε με τηλεδιάσκεψη.

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ