Τα ''τυλιχτά'' όλου του κόσμου: 6 street foods που συναγωνίζονται επάξια το greek souvlaki!

Δεν είναι μόνο το σουβλάκι. Είναι και άλλα ωραία street foods, με διά­φορα εθνικά πρόσημα, που φιλοξενούνται μέσα σε λογιών-λογιών ­πιτούλες κι έχουν έρθει με σκοπό να σε... τυλίξουν. 

Κεμπάπ γαρίδας 
Έχουμε δοκιμάσει τα fish & chips τους και ήταν καλά, αλλά στο Fish Food Βar στο Κολωνάκι μπορείς να φας κι ένα κεμπάπ τυλιχτό και νηστίσιμο. Το πικάντικο κεμπάπ γαρίδας που προτείνουν στο μοντέρνο θαλασσινό στέκι στο 10 της οδού Καψάλη το κλείνουν σε αραβική πίτα μαζί με σάλτσα γιαουρτιού-δυόσμου και pico de gallo.


 
Μοσχαράκι tagine 
Στο Tortuga, στο Νο 1 της οδού Αρχιμήδους στο Παγκράτι, το στίγμα δίνουν οι homemade tortillas. Ως προς τη γέμιση, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιλογές, όπως κέμπαπ, κοτόπουλο με κάρι κ.ά., αλλά διαλέγω το αρωματικό, μαγειρευτό αλά μαροκέν με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα μοσχάρι, που συνοδεύεται από ρύζι μπασμάτι. Ταζίν επικινδύνως…
 
Λαχματζούν 
Στο λιλιπούτειο Feyrouz, που θα το βρεις στη μικρή, κάθετη στον πεζόδρομο της Αιόλου Καρόρη, το λαχματζούν σου το παίρνεις τυλιχτό σε ρολάκι, με χειροποίητο ζυμάρι, απλό ή ολικής άλεσης, και είναι πολύ καλό. Το classic είναι με κιμά, ελαφρώς πικάντικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς, γιαούρτι και σαλατίτσα. Αν όμως δεν θέλεις κρέας, η κ. Ελένη-Φεϊρούζ έχει και χορτοφαγική εναλλακτική.


 
Κοτόπουλο tikka 
Η κλασική ινδική σπεσιαλιτέ στο Mirch στο Μοναστηράκι (Ερμού 109 ) έρχεται σε streetfood εκδοχή: κοινώς είναι του χεριού σου. Έρχεται, κόκκινο-κόκκινο, τυλιγμένο σε μια μεγάλη πίτα naan ψημένη σε φούρνο tandoor, με λαχανικά, μυρωδάτο και ήπια καυτερό. Στον κατάλογο τιτλοφορείται «ινδικό σουβλάκι».
 
Chili con carne 
Αν σου αρέσουν τα καυτερούτσικα μεξικάνικα, η γνωστή μείξη κιμά με κόκκινα φασόλια, τσίλι και μυρωδικά είναι κατά πάσα πιθανότητα από τα αγαπημένα σου. Στο Ancho Μexican Grill στο Χαλάνδρι θα το δοκιμάσεις αφού επιλέξεις πρώτα τo «περιτύλιγμα» τορτίγιας –burrito, quessadilla ή taco– και θα το συνοδεύσεις είτε με μπίρα είτε με παγωμένη Margarita (Γυφτοπούλου & Κολοκοτρώνη ).

Φαλάφελ 
Είναι αφράτα και νόστιμα τα χρυσαφένια, σουσαμάτα φαλάφελ στο μικρό Sumsum στη συμβολή Σόλωνος και Ασκληπιού. Ο Αhmad τα πατάει (έτσι συνηθίζεται στην πατρίδα του τη Συρία ) ελαφρώς στο κέντρο και τα τυλίγει σε μεγάλη αραβική πίτα με χούμους, ταρατόρ (σος από ταχίνι ), μαρουλάκι, ντομάτα, μαϊντανό και δυόσμο, που τους δίνουν έξτρα δροσιά. Αν το ζητήσετε καυτερό, συνοδεύστε το με αϊράνι.

Πηγή: Athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ