Financial Times: Αυτό είναι το σχέδιο ''βόμβα'' του Ντράγκι για την ελληνική οικονομία!

Προληπτική... βόμβα στην ελληνική οικονομία, εξετάζει να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία σύμφωνα με τους Financial Times όχι μόνο δεν θα αυξήσει το πλαφόν για την έκδοση εντόκων αλλά σχεδιάζει να απαγορεύσει στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα να αυξάνουν το κρατικό χρέος που κατέχουν, σε μια κίνηση που θα αποκόψει μια βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα και θα επιδεινώσει τις διαφωνίες με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τους FT, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη συζήτησαν κατά πόσον πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων.

Και το άρθρο συνεχίζει:
«Η ΕΚΤ στα μέσα Φεβρουαρίου έκανε συστάσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της να απέχουν από την αγορά επιπρόσθετου χρέους. Εκφράζονται ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να αγνοήσουν τις συστάσεις και να αυξήσουν το στοκ από έντοκα.
Τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβολίου, για να συζητήσουν για την κρίση. Η συνάντηση γίνεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα στερεύει από ρευστό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Ελλάδας, δήλωσε την Πέμπτη: «Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε λάβει καμία νέα δόση από τον Αύγουστο του 2014, αλλά έχουμε αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις».

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν εκροές καταθέσεων από 300 εκατ. ως 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, τις μεγαλύτερες από τότε που η σύγκρουση του περασμένου μήνα ανάμεσα στη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας πυροδότησε φόβους ότι θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, ανέφεραν δύο ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών την Πέμπτη.

Η έκδοση εντόκων γραμματίων έχει γίνει κεντρικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η Αθήνα ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ενώ διαπραγματεύεται την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.

Αλλά η ΕΚΤ αντιστέκεται στην ελληνική κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές των εντόκων. Οι τράπεζες αυτές μένουν ζωντανές από δάνεια που λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας κυβέρνησης στην ευρωζώνη.

H EKT έχει εξοργίσει την Αθήνα με την άρνησή της να άρει το όριο στο ποσό των έντοκων γραμματίων που θα αποδέχεται ως εγγύηση για δάνεια. Το όριο αυτό είναι τώρα στα 3,5 δισ. ευρώ. Χωρίς αύξηση αυτού του ορίου οι ελληνικές τράπεζες διακινδυνεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητά τους με το να διακρατούν τίτλους, οι οποίοι δεν είναι εύκολα ανταλλάξιμοι με μετρητά, υποστηρίζουν οι εποπτικοί μηχανισμοί.

Oι επιτηρητές της ελληνικής διάσωσης από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβάλει όριο 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων ως μέρος του προγράμματος διάσωσης.
Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να θίξει το ζήτημα των εντόκων γραμματίων και να πιέσει για μία πολιτική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα πρόσβαση στα 7,2 δισ. της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, χρήματα τα οποία οι δανειστές μέχρι στιγμής αρνούνται να αποταμιεύσουν πιέζοντας την Αθήνα να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, του μεγαλύτερου δηλαδή πιστωτή της Ελλάδας, χαμήλωσε τις προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη κατά τη Σύνοδο και τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Σε εμφάνισή της στη γερμανική βουλή, δεσμεύτηκε να εργαστεί προς την επίτευξη συμφωνίας που θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και μίλησε γενικότερα για τη σημασία του ενιαίου νομίσματος, προσθέτοντας: «Αν αποτύχει το ευρώ αποτυγχάνει η Ευρώπη».
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πάντως που μίλησαν μαζί της ανέφεραν πως έχει διαβεβαιώσει τους ομολόγους της ότι θα διατηρήσει σκληρή γραμμή με την Ελλάδα».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ