Συμφωνία ή ρήξη σήμερα στις Βρυξέλλες; Σε βαρύ κλίμα Α. Τσίπρας & Γ. Δραγασάκης στην σύνοδο κορυφής!

Σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες κρίνονται πολλά για το μέλλον της Ελλάδας. Ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον και καλείται να βρει τον τρόπο εκείνον που θα μπορέσει να μεταβάλει την αρνητική στάση που τηρούν οι εταίροι, τις τελευταίες ημέρες, απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
 

Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να προκαλέσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα παρακάμπτοντας τους θεσμούς και να δώσει έτσι στην οικονομία την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας.

Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες, δείχνει πως μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο του. Στη «μάχη» αυτή η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει ξεμείνει από συμμάχους, αφού ακόμη και ο παραδοσιακά φιλέλληνας Ζ. Κ. Γιούνκερ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες «απογοητευμένος» από τη στάση της κυβέρνησης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος «απέχει» της συζήτησης.

Η σύγκρουση που είχε φανεί να ξεκινά από την Τρίτη με την «βόμβα» Γ. Ντάισελμπλουμ για «μοντέλο Κύπρου» και το μπλόκο που επιχείρησε η Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, κορυφώθηκε χθες με νέες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά και την οξύτατη «επίθεση» του πρωθυπουργού κατά εκείνων που επιχειρούν να «δυναμιτίσουν» τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου «φωτογραφίζοντας» Βερολίνο και Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που «μυρίζει μπαρούτι», ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την Αγκ. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ, τον Μ. Ντράγκι, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Β. Ντάισελμπλουμ και το Ντ. Τουσκ. Τη συνάντηση ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκοντας να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και να τεθούν οι βάσεις ώστε να λυθεί, και μάλιστα άμεσα, το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας που οξύνεται μέρα με μέρα.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι με δηλώσεις τους, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο πολιτικής λύσης και «στέλνουν» τη χώρα στην πρώην τρόικα και νυν «θεσμοί», προκειμένου να αποσπάσουν την πολυπόθητη συμφωνία, η οποία, όπως τουλάχιστον λένε, θα είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα δεσμευθεί πως θα κάνει η Ελλάδα. Θέτουν μάλιστα ως προτεραιότητα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς πόσο κρίσιμο είναι το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού, αλλά και αυτό της Δευτέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, αξίζει να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ. Χθες ο Μπ. Ομπάμα τηλεφώνησε στην Αγκ. Μέρκελ και της ζήτησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να βρεθεί μία ρεαλιστική συμφωνία με την Ελλάδα.
 

Επιστρέφουν τα σενάρια τρόμου 

Από νωρίς χθες το πρωί η Ελλάδα ήταν στην κορυφή της ειδησεογραφίας, με ξένους αξιωματούχους και διεθνή ΜΜΕ να στρέφουν τα φαρμακερά τους βέλη απέναντι στη χώρα. Από τον Π. Μοσκοβισί που τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε το παν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», έως και τον Β. Σόιμπλε που ανέφερε ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν τόνισε ότι «δεν αποκλείει ένα ατύχημα». Και το ΔΝΤ ενεπλάκη στον «πόλεμο» απέναντι στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Bloomberg «το Ταμείο θεωρεί την Ελλάδα ως τον χειρότερο πελάτη». Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, θέτει ζήτημα Γ. Βαρουφάκη αναφέροντας ότι «ο Έλληνας υπουργός είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης». Πιο προσεκτικές, αλλά στοχευμένες οι δηλώσεις από το περιβάλλον της Αγκ. Μέρκελ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι «έφτασε η ώρα για αναλυτική συζήτηση».

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ