Αλ. Τσίπρας: ''Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση, ζητήσαμε ισότιμη μεταχείριση - Δεν κάνουμε πίσω''

Δείτε ζωντανά από τη Βουλή τη μάχη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναμενόταν να μιλήσει το απόγευμα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της εξαμερούς συνάντησης που θα έχει στις Βρυξέλλες με Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ και Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αλλά και εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για την ελληνική οικονομία η οποία βάλλεται πανταχόθεν: τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από την χώρα» τόνισε στην ομιλία του ενώπιον σχετικά ολιγάριθμων βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Μετά από πέντε χρόνια, συζητείται επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων ένα σχέδιο νόμου που γράφτηκε και δεν μεταφράστηκε. Είναι το πρώτο σχέδιο νόμου μετά από πέντε χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των αδύναμων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Οι εταίροι, αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε».

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, οφειλόμενη σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει στην ιδέα ότι μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πετύχαμε να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία νέα απόλυση. H χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ίδια και όχι έτοιμα προαπαιτούμενα».

«Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Σε μια απάντηση στο μπλοκάρισμα από την Κομισιόν και τον Ντέκλαν Κοστέλο των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια. Ώστε να συνεχίζουν "ξεπαγιάζουν" χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα; Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Στέγαση, σίτιση, ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Εχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της» συμπλήρωσε. 

Το πρωί η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα με τοποθετήσεις βουλευτών. 

Το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Ήδη, πάντως τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ