Βιταμίνη Ε η βασίλισσα! Η πιο αντιοξειδωτική, ιδανική για γερή καρδιά και καθαρό μυαλό!

Τα περασμένα χρόνια η Ε έχει γίνει η δημοφιλέστερη βιταμίνη και η χορήγησή της μέσω συμπληρωμάτων ήταν «απαραίτητη». Μήπως όμως σήμερα κινδυνεύουμε από την υπερκατανάλωση βιταμινών, να χάνονται τα οφέλη και να ενισχύονται οι παρενέργειες τους;

Από το 1922 που ανακαλύφθηκε η βιταμίνη Ε τόσο αυξανόταν η πεποίθηση ότι όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη τόσο περισσότερα τα οφέλη στον οργανισμό. Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος, λοιπόν, για να αυξήσουμε την ποσότητα που παίρναμε ήταν μέσω συμπληρωμάτων. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο χρήσιμες βιταμίνες χρειάζονται προσοχή στις δοσολογίες που λαμβάνουμε, διαφορετικά όχι μόνο δεν επωφελούμαστε από τα θετικά τους στοιχεία αλλά μπορεί ακόμη και να βλάψουμε τον οργανισμό.

Πολύτιμη αλλά με μέτρο

Η βιταμίνη Ε είναι ο πιο σημαντικός αντιοξειδωτικός παράγοντας, προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση και συμβάλει στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και τα διατηρεί ακέραια. Συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών. Βοηθά στη γονιμότητα και προστατεύει τα μη κεκορεσμένα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Α από την καταστροφή τους από το οξυγόνο (οξείδωση). Όλα αυτά εφόσον την προσλαμβάνουμε μέσα από τις τροφές, άρα δεν κινδυνεύουμε από υπερκατανάλωση.

Η βιταμίνη Ε στη φύση

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως είναι προτιμότερο να προσλαμβάνουμε τις βιταμίνες μέσω της διατροφής, παρά από φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής. Η βιταμίνη Ε στα φρέσκα τρόφιμα καταστρέφεται γρήγορα, οπότε είναι απαραίτητο να τα καταναλώνουμε ωμά ή ελαφριά μαγειρεμένα ενώ η προετοιμασία του θα πρέπει να αφήνεται τελευταία ώστε να μην οξειδώνονται. Τη βρίσκουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ελαιόλαδο, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς, τα λαχανάκια Βρυξελλών, στα πράσινα λαχανικά, στα σιτηρά, τα αυγά, το βούτυρο, τα θαλασσινά και τις ντομάτες.

Όχι στην κατάχρηση

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατάχρηση των βιταμινών έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία. Ειδικά για τη βιταμίνη Ε έχει ειπωθεί πως οι υπερβολικές δόσεις μεταμορφώνουν τη βιταμίνη Ε –κάτι που ισχύει για όλες τις βιταμίνες- σε φάρμακο. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Σε υπερδοσολογία η βιταμίνη Ε προκαλεί σύνδρομο τοξικότητας με διάφορα συμπτώματα, όπως ζαλάδες, πονοκέφαλους, μυική αδυναμία και πόνους στην κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με τη διακοπή της λήψης της βιταμίνης. Επιπλέον είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Ενώ, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων, όπως αυτοί που πάσχουν από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό, που θα  πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.

Πηγή: capitalhealth.gr - Ελένη Δασκαλάκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ