Β. Σοίμπλε: Δεν μπορώ να αποκλείσω το Grexit - Η Ελλάδα έχει ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της''!

Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της, δήλωσε από τη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Καθώς (η Ελλάδα) έχει την ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί εναπόκειται μόνο σε εκείνη και επειδή εμείς δε γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δε μπορούμε να το αποκλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο αυστριακό δίκτυο ORF και ερωτηθείς σχετικά με την προοπτικής ενός «Grexident».

Τόνισε πάντως ότι η Ευρώπη παραμένει προετοιμασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο η ίδια πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση μαζί με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα «δεν είναι σίγουρα χαμένη υπόθεση» και πως η επίδοσή της μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους ήταν καλύτερη απ΄ο,τι προβλεπόταν στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Παρά τον σκεπτικισμό, η πρόοδος της Ελλάδας έως τέλος του περασμένου έτους ήταν καλύτερη από αυτή που είχε καθοριστεί από το πρόγραμμα στήριξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σόιμπλε συνέχισε λέγοντας ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνησή της δεν τον βοηθάει.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τα περί προσβολής του Ελληνα ομολόγου του Γιάννη Βαρουφάκη. «Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες», είχε δηλώσει στο Reuters ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό διάβημα στο Βερολίνο, στο οποίο εκφράζεται η αποδοκιμασία της Αθήνας για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού για τον κ. Βαρουφάκη.

«Καλύτερες οι σχέσεις Σόιμπλε - Βαρουφάκη απ' ό,τι νομίζεται»
Στο μεταξύ, «απόλυτα λανθασμένα» χαρακτήρισε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σόιμπλε φέρεται να αποκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του «ανόητα αφελή».

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και παραθέτοντας την ακριβή διατύπωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, ότι δεν θεωρεί τον Γ. Βαρουφάκη αφελή σε θέματα επικοινωνίας. Δίνοντας το στίγμα της όλης συνέντευξης στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικού την χαρακτήρισε ως ένα «κλασσικό παράδειγμα» συνεντεύξεων που δίνει ο Β. Σόιμπλε και όπου μιλάει με πολύ χιούμορ.

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για τη σχέση μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του κ. Βαρουφάκη, το στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι για μια σειρά ζητήματα οι δύο υπουργοί έχουν διαφορές. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους και την εκτίμηση που τρέφει ο Β. Σόιμπλε για τον έλληνα συνάδελφό του. Παραπέμποντας στην κατ΄ ιδίαν συνομιλία που είχαν την Τρίτη οι δύο υπουργοί και η οποία διήρκεσε πολύ ώρα, ο εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν κάθεσαι να μιλήσεις τόση ώρα με κάποιον τον οποίο δεν εκτιμάς».
Σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ενοχλείται» κατά καιρούς από τη συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του έλληνα υπουργού απέναντι στο γερμανό συνάδελφό του ήταν πάντα «ορθή», για να συμπληρώσει ότι «οι σχέσεις Σόιμπλε-Βαρουφάκη είναι καλύτερες απ' όσο νομίζεται».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ