Ο ταλαντούχος Άκης Πετρετζίκης, μας μαγειρεύει θεσπέσια κοκκινιστά μανιτάρια, να γλείφετε τα δάχτυλά σας! Δοκιμάστε τα τώρα!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

 

Συστατικά

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο ή άλλα μανιτάρια χωρίς τα κοτσάνια τους κομμένα σε φέτες 0,5 εκ.
1 καρότο σε μικρά καρέ 5 χιλ.
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα κόκκινο κρασί
2 κούπες ζωμό λαχανικών
2 κ.σ. πάστα ντομάτας
3 κλωνάρια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
ρύζι πιλάφι ή ταλλιατέλες για σερβίρισμα
1/2 μικρό μάτσο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα μεγάλο τηγάνι που το έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε τα μανιτάρια που τα έχουμε πασπαλίσει με το αλεύρι για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα αλλά όχι να βγάλουν τα υγρά τους.
Αυτό θα το πετύχουμε αν δεν τα ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε σε αυτό το καρότο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια να τα σοτάρουμε και αυτά.
Μόλις τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα ακόμα λεπτό.
Τέλος προσθέτουμε και τον πελτέ και τον σοτάρουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και με μια σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλα τα νόστιμα κομματάκια που παραμένουν κολλημένα στον πάτο.
Βράζουμε μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
Βάζουμε το ζωμό και τα μανιτάρια μαζί με όλα τα ζουμιά που έχουν βγάλει και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή την βράζουμε λίγο ακόμα ώστε να συμπυκνωθεί όσο θέλουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και συνοδεύουμε με τα ζυμαρικά ή το ρύζι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Who is Who:


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ