Άγρια «κόντρα» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση - «Πυρά» αντάλλαξαν Κυβέρνηση & Αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, με τα δύο κόμματα να εγκαλούν τους παριστάμενους υπουργούς για ανεπαρκή χρηματοδότηση του τομέα πρόνοιας και αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων.

Βούτσης σε ΠΑΣΟΚ: Είστε τουλάχιστον απρεπείς

Στην κριτική αντέδρασε έντονα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ για «τουλάχιστον απρέπεια και πολιτικό κυνισμό», δεδομένου του «άκρως αποτυχημένου απολογισμού» των προηγουμένων κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κ. Βούτσης, πάντως, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, λέγοντας πως «δεν ιδρώνει το αυτί τους για οτιδήποτε θα έδινε, για τους επόμενους δυόμισι μήνες, τη δυνατότητα για σοβαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, ρήτρα ανάπτυξης, γενναίας δανειοδότησης (πακέτα Ντράγκι και Γιούνκερ)- πράγματα που θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να παρακολουθήσουν ένα σχέδιο ανάσχεσης της λιτότητας...».

Κεγκέρογλου: Δίνετε το ένα τρίτο από εκείνα που δόθηκαν πέρυσι για την ανθρωπιστική κρίση

«Τα ποσά που δίνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνων που δόθηκαν πέρσι. Τα 510 εκατ. ευρώ που δώσαμε εμείς ήταν οικονομική ενίσχυση των πλέον αδυνάμων- δεν έχει σημασία αν δεν τους λέγαμε "μ' αυτά τα λεφτά, πήγαινε να πληρώσεις το ρεύμα ή το νοίκι"» ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ).

«Για να εξοικονομηθούν τα 510 εκατ. ευρώ, στραγγαλίστηκε ο λαός» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς. «Τώρα είμαστε στον πρώτο 1,5 μήνα της διακυβέρνησής μας, οπότε ας περιμένει ο κ. Κεγκέρογλου να απλωθεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

«Περιμέναμε πως το νομοσχέδιο θα περιείχε και διάταξη για την κατάργηση εκείνης της "επαίσχυντης", κατ' αυτούς, "τροπολογίας που έδινε δώρο 1,2 δισ. σε 4-5 ολιγάρχες» ανέφερε και πάλι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Θα περίμενε κανείς από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να έρθει σ' αυτή την αίθουσα και να πει τα ονόματα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Κεγκέρογλου, αναφερόμενος σε τροπολογία που είχε ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διέγραφε πρόστιμα εταιρειών πετρελαιοειδών για τριγωνικές συναλλαγές τους (θεωρώντας πως είχαν υποστεί διπλές κυρώσεις).

«Εχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα άρει τις αδικίες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Κεγκέρογλου θα πάρει την απάντηση - ας περιμένει» ανταπάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή επίθεση από το ΚΚΕ: Διαφημιστική απάτη το νομοσχέδιο

Εντονα πυρά εκτόξευσε εκ μέρους του ΚΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου η οποία εγκάλεσε την κυβέρνηση τονίζοντας «Επενδύσατε εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά αποδείχθηκε και αυτό διαφημιστική απάτη. Δεν θεωρούμε ότι είναι ανάσα ανακούφισης για αυτούς που χτυπήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων, γιατί η πολιτική της ΕΕ και των συνεχών μνημονίων συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση».

«Συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου» απάντησε η Θεανώ Φωτίου και συμπλήρωσε: «Βεβαίως η ανατροπή του καπιταλισμού, και πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μία ουσιαστικότερη ανάσα- αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν!».

Ηπιοι τόνοι και αιχμές από τη ΝΔ

Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εισηγητή της Νίκο Παναγιωτόπουλο να συμφωνεί ως επί το πλείστον με τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση. Ομως, «δεν γίνεται καθόλου λόγος για ζητήματα υπηκοότητας, ή το status των δυνητικών δικαιούχων (νόμιμη ή και μόνιμη διαμονή δύο ετών), με κίνδυνο να αφορούν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, άλλους από εκείνους στους οποίους πραγματικά στοχεύουν», ανέφερε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση της ΝΔ σε αρκετά σημεία των υπολοίπων κεφαλαίων του νομοσχεδίου- και ιδίως στη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς: «Η Γενική Γραμματεία μετατρέπεται σε έναν υπερ-ελεγκτικό και εποπτικό μηχανισμό όλων των ελεγκτικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης και μετατρέπει τον υπηρεσιακό χαρακτήρα άλλων ελεγκτικών φορέων σε αμιγώς πολιτικό. (...) Η δομή αυτή αντίκειται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη Διαφθορά, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα με τον νόμο 3666/2008» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προέβη και σε νέα τροποποίηση του άρθρου 10 για τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάκριση μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας- κάτι που ζητούσε μετ' επιτάσεως η ΝΔ.

«Ποτάμι»: Ο Βαρουφάκης έστειλε λάθος νούμερα στο Eurogroup

Από πλευράς «Ποταμιού», καταγράφεται η αναφορά του Χάρη Θεοχάρη, πως «ο υπολογισμός για το κόστος του άρθρου 3 (σ.σ. επιδότηση σίτισης) είναι πιθανώς λανθασμένος: Αθελά του ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή που έστειλε στο Eurogroup, έδωσε λανθασμένο υπολογισμό για την κοστολόγηση, αναφέροντας πως το επίδομα θα μοιραστεί σε 300.000 νοικοκυριά- κάτι που μεταφράζεται σε 270 εκατ. και όχι 137,7 εκατ. ευρώ που αναφέρονται χωρίς καμία επεξήγηση στο νομοσχέδιο».

«Βάλτε ένα συγκεκριμένο όριο. Δεν μπορεί χωρίς όριο η Βουλή να εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να καταβάλλουν επιδόματα» ανέφερε ο κος Θεοχάρης.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και κτίρια των υπουργείων για αστέγους

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί ΚΥΠ για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

«Οπως πορευτήκαμε στην υπόθεση του Διστόμου, θα πορευτούμε και στα υπόλοιπα» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου γνωστοποίησε πως «μέσα στις άμεσες προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε τα αναξιοποίητα κτίρια του υπουργείου Εργασίας, και του Δημοσίου γενικότερα, για να στεγάσουν αστέγους και για άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ