Χαμός στην ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα σε Άδωνι και Ζωή - «Δεν έχει ξαναγίνει, συμπεριφέρεσαι σαν τύραννος»!

Με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου αναμένεται να διαπιστωθεί η ομοφωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την επανασύσταση της σχετικής Διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο αρχηγός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επεισόδιο με Άδωνι - Ζωής

Ωστόσο, το πνεύμα ομόνοιας που απαιτεί η συζήτηση παραλίγο να τινάξει στον αέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, με ενστάσεις επί τις διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει άλλη διαδικασία συζήτησης από αυτή που πρότεινε η κυρία Κωνσταντοπούλου με αποτέλεσμα να την χαρακτηρίσει «τύραννο»!

«Λειτουργείτε όχι ως πρόεδρος της Βουλής αλλά ως τύραννος. Σε μια διαδικασία που απαιτείται ομοφωνία, εσείς αποφασίσατε μόνη σας» είπε και συνέχισε: «Εάν ο στόχος σας είναι να ενωθούμε για ένα δίκαιο αίτημα, ξεκινάτε στραβά. Εάν είναι να φανεί ότι μόνο εσείς παίρνετε πρωτοβουλίες, τότε κάνετε λάθος».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης διαμαρτυρήθηκε θεωρώντας ότι το κόμμα του δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το διαδικαστικό και για το ότι θα τοποθετούνταν και οι αρχηγοί κομμάτων με αποτέλεσμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς να έχει προγραμματίσει άλλες υποχρεώσεις.

Όμως η πρόεδρος του εξήγησε ότι για τη διαδικασία είχε ενημερωθεί έγκαιρα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ. «Η σοβαρότητα του θέματος επιβάλει από αυτή την αίθουσα να αναδειχθεί η ομοψυχία και συμφωνία την οποία παραλίγο διαρρήξατε» του απάντησε και του επισήμανε με νόημα: «Για τη διαδικασία έχουν ενημερωθεί όλες οι ΚΟ και έχουν δηλώσει ομιλητές κατά προτεραιότητα, καθώς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ενημερώθηκε και η δική σας ΚΟ και συγκεκριμένα ο γραμματέας σας που μόλις σας ενημερώνει. Καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν επιχείρησε αυτό που εσείς επιχειρείτε αυτή τη στιγμή».

Πέραν αυτών, υπενθυμίζεται ότι η Διακομματική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της για πρώτη φορά το 2012 επί θητείας στο Προεδρείο της Βουλής του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Αυτή τη φορά η συζήτηση γίνεται μετά από πρόταση που έχει καταθέσει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στην οποία επισημαίνει πως: «Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επι Γερμανικής Κατοχής, από το σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας στο Τρίτο Ράιχ, συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς το λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα».

Σημειώνει πως: «Το ελληνικό κοινοβούλιο επισημαίνοντας την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα». 

Αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές τις απαριθμεί ως εξής: Πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Τονίζει πως αρμοδιότητα της επιτροπής θα είναι «η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για την διεκδίκηση των οφειλομένων και την συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ