Άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία - Τα πρώτα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση!

Άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις μετά το χθεσινό θετικό σήμα από τις Βρυξέλλες.

Το Euro-group αποφάσισε να ξεκινήσουν αύριο οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις.

Φουλ τις μηχανές για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους, χωρίς καθυστερήσεις πια, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα, βάζει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό θετικό σήμα από τις Βρυξέλλες.

Υστερα από έντονο παρασκήνιο, επίσημες διαβουλεύσεις και επικοινωνίες μεταξύ κορυφαίων της Ευρωζώνης με την ελληνική πλευρά, η χθεσινή «μάχη» του Γ. Βαρουφάκη και του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup άνοιξε επί της ουσίας τον δρόμο για την αξιολόγηση και την έναρξη των συζητήσεων από αύριο στις Βρυξέλλες κατ' αρχάς, για την εξειδίκευση και κοστολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η Αθήνα.

Μεγάλη η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Βρυξέλλες

Η απόσταση πάντως, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πρώτον στο ότι οι «προσδοκίες της ελληνικής πλευράς δεν ήταν μεγάλες ευθύς εξαρχής» και δεύτερον επαναβεβαιώνουν από όλα τα συμφραζόμενα ότι η χώρα βρίσκεται σε.... πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεσμεύεται να κάνει υποχωρήσεις για να αρχίσει να εκταμιεύει μέρος της τελευταίας δόσης των 7,2δις ευρώ.

Τα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση

Ολα θα κριθούν όμως από το πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή των μέτρων (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:

Τη διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα (ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις)
Τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing)
Μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει:

Να διαμορφώσει το πλαίσιο για τις αποδείξεις.
Να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου.
Να εφαρμόσει το σχέδιο για πρόσληψη part-timer ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ