H Ελλάδα εν μέσω καταιγίδας: Grexit ή Graccident; Οι προειδοποιησείς των ξένων ΜΜΕ & το δημοψήφισμα Βαρουφάκη‏!

Νέες ασφυκτικές πιέσεις θα επιχειρήσουν οι δανειστές στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup το οποίο πλέον σημαδεύεται κι από ένα άλλο γεγονός. Το μήνυμα του Γ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα αν δε γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις και το σχέδιο εξόδου από την κρίση.
 

Η «βόμβα» που εξαπέλυσε ο υπουργός μπορεί να προκάλεσε πολιτικό σάλο στην Ελλάδα, ωστόσο, προκλήθηκε αναταραχή και στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές αλλά και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, οι Γερμανοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το μήνυμα αυτό και μιλούν είτε για εκβιασμό είτε για ελληνική τέχνασμα. Το «μπλόκο» του Βερολίνου έρχεται σε συνέχεια της ψυχρής αντιμετώπισης των προτάσεων που έστειλε την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά η πρόταση για «φορο-διώκτες» που θα είναι τουρίστες, φοιτητές ή νοικοκυρές.
Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων στη Γερμανία που δείχνουν το κλίμα που επικρατεί αλλά και τις δυσκολίες της ελληνικής αποστολής στη σημερινή συνεδρίαση.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι «Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν». «Η χώρα είναι σε απόλυτο χάος. Δεν έχει χρήματα. Οι μισθοί πληρώνονται με το ζόρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για δημοψήφισμα. Μήπως, τελικά, το “Graccident” (σσ ελληνικό ατύχημα) έρχεται όλο και πιο κοντά;»
Η FAZ, μάλιστα, αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ούτε οι εταίροι.
Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι Βαρουφάκης και Τσίπρα θυμίζουν τον Τζέιμς Ντιν στην ταινία «Επαναστάτες χωρίς αιτία». «Θα πρέπει να θυμούνται ότι όποιος πηδήξει πρώτος από ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χάος...».
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν το Eurogroup παίρνει όλο και περισσότερο ασαφείς διαστάσεις.
Η Die Welt στην ιστοσελίδα της αναφέρει «Απειλές από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί στο ευρω-πόκερ με την πλάτη στον τοίχο. Το δημοψήφισμα είναι ένα τελευταίο “ατού” το οποίο έχει αποτύχει στο παρελθόν».

Το κρατικό πρακτορείο ARD αναφέρει ότι η Ελλάδα απειλεί ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις στο Eurogroup. «Ο Βαρουφάκης σκιαγράφησε σενάρια κλιμάκωσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοψήφισμα» αναφέρει το ARD.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Αναστασοπούλου στην Deutsche Welle, οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων από τον Γ. Βαρουφάκη

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιδέα να μπουν στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοιτητές, οικοκυρές, ακόμη και τουρίστες κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εταίρους. Κατά τον Ντεμπρόφσκις η επιστολή περιέχει μόνο γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων. Ο επίτροπος επαναλαμβάνει ότι η τελευταία δόση θα δοθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει του όρους για μεταρρυθμίσεις. «Η Αθήνα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς», σημειώνει με σημασία.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Allgemeine της Φραγκφούρτης, στην αυριανή συνεδρίαση το Eurogroup θα ζητήσει – και πιθανότατα θα αποφασίσει - την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο ΒΉΜΑ είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε την ετοιμότητα ευρωπαίων εμπειρογνώμων να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουν «αριθμούς και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και εξέφρασε την ευχή να συναινέσει επ΄ αυτού στο αυριανό Εurogroup και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κύκλους των δανειστών κυκλοφορεί η εκτίμηση πάντως ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά όχι και τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο για έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» που θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ