Θύματα κακοποίησης 1 δισ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο - Στοιχεία που σοκάρουν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!

Το 1910 κατά τη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, η Κλάρα Ζέτκιν (αρχηγός του Γυναικείου Γραφείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας) πρότεινε να υπάρξει μία Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Η ιδέα της ήταν κάθε χρόνο σε μία διαφορετική χώρα να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γι' αυτήν την Ημέρα, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να πιέζουν για τα δικαιώματά τους. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 100 γυναίκες (μεταξύ των οποίων τις τρεις πρώτες εκλεγμένες βουλευτίνες της Φινλανδίας) από 17 χώρες, αντιπροσωπεύοντας σωματεία, σοσιαλιστικά κόμματα, αποδέχτηκε την πρόταση. Ωστόσο, θεσμοθετήθηκε μόλις το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών ως μία μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Στο 21ο αιώνα πλέον, η γυναίκα φαίνεται πως έχει βρει μία θέση στην κοινωνία, απέχει όμως πολύ από το να είναι ίση. Η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία εναντίον της γυναικών έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Συναντάται σε κάθε τάξη, σε κάθε θρησκεία και εθνικότητα. Δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανεπτυγμένου, αναπτυσσόμενου και τρίτου κόσμου. Και δεν κάνει διακρίσεις σε γυναίκες ή κορίτσια.


Ενα δισεκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο κακοποιούνται, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τη Γυναίκα (ICRW), ενώ 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έπεσαν θύματα σωματικής βίας κατά τη διάρκεια του 2013, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) το 2014 και η οποία βασίστηκε στις συνεντεύξεις 42.000 γυναικών 18 ετών και άνω, από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική βία, δηλαδή ποσοστό 2% των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών στην ΕΕ.

Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι χώρες στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμός, κάψιμο, βιασμός ή άλλες μορφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Οι χώρες αυτές έχουν ποσοστά βίας 52%, 47% και 46% αντιστοίχως. Αντίθετα, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών, περίπου στο 20%.

Το 2014 επίσης το επιστημονικό περιοδικό «Lancet» δημοσίευσε μία έρευνα για ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Συνολικά εκτιμάται πως 100 έως 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως υποβάλλονται σε υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και κάθε χρόνο, μόνο στην Αφρική, πάνω από τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.
Τι άλλο έχουν να «γιορτάσουν» οι γυναίκες αύριο; Την παράνομη διακίνηση με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση -trafficking- καθώς, σύμφωνα με την Εκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (2014), το 56% των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια και το 40% παιδιά κάτω των 18 ετών. Επίσης, 1,39 εκατομμύρια πέφτουν θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως.

Όλη η συνέχεια εδώ-Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ