"Εναλλακτικές" μοσχαρίσιες μπριζόλες με γλάσο σόγιας από τον ταλαντούχο σεφ Άκη Πετρετζίκη!

Βάζουμε τη σόγια σως σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει μέσα τις μπριζόλες μας και ανακατεύουμε με τη 1 κ.γ. ζάχαρη. Τρίβουμε τα φιλέτα μας με αυτό το μείγμα και αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1 βράδυ στη μαρινάδα τους στο ψυγείο.
Για το ρύζι

Παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε μέσα 2 λίτρα βραστό νερό με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγα αρωματικά (3 κλ. θυμάρι) και ρίχνουμε μέσα το ρύζι μας.  Μόλις αρχίσει να βράζει, καπακώνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Το αφήνουμε για 12-15 λεπτά. Μόλις γίνει, το σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ρύζι στο πιάτο.
Για τη σαλάτα λαχανικών

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα ραπανάκια με ένα μαχαίρι ή με το ειδικό εργαλείο. Με ένα μαντολίνο ή με ένα μαχαίρι κόβουμε προσεχτικά τα καρότα και τα ραπανάκια σε ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνω μέσα ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίχνω μέσα πρώτα τα φασολάκια τα οποία χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνω μέσα και τα καρότα και προσθέτω λίγο ακόμα λάδι για να γίνουν τα λαχανικά. 
Ρίχνω μέσα το κρασί και τη ζάχαρη. Στύβω το λάιμ από πάνω και αφήνω μέσα στο τηγάνι και το λάιμ. Βάζω και τα ραπανάκια και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα πιάτο.
Για τις μπριζόλες

Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. λάδι ένα τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα μας μέχρι να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά. Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα μας και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε για 2 λεπτά πριν τις κόψουμε.
Κόβουμε τα φιλέτα μας σε κομμάτια πάνω σε ένα ξύλο κοπής και σερβίρουμε με τα ζεστά λαχανικά μας και το ρύζι.

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής 

 

Υλικά

Για το ρύζι

250 γρ. ρύζι μπασμάτι
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
Για τις μπριζόλες

2 κ.σ. ελαφριά σόγια σως για τη μαρινάδα
2 κ.γ. ζάχαρη για τη μαρινάδα
2 μπριζόλες μοσχαρίσιες χωρίς κόκκαλο
λάδι
πιπέρι
Για τη σαλάτα λαχανικών

3 καρότα
200 γρ. πράσινα φασολάκια
10 ραπανάκια
ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι
θυμάρι
2 κ.σ. κρασί
2 κ.γ. ζάχαρη
½ λάιμ

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ