Σάλο προκαλεί η εμμονή της Ζ. Κωνσταντοπούλου να έχει παρούσα την Χ.Α σε όλα τα νομοσχέδια!

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί με τρολαρίσματα και αναπαραγωγή στα social media οι δηλώσεις τις Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τους Πρωθυπουργούς αλλά κυρίως για την επανεξέταση των νόμων που έχουν ήδη ψηφισθεί με απόντες τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ.Α!

Η δήλωση της Προέδρου της Βουλής τάραξε τα νερά στη χθεσινή της συνέντευξη τύπου όταν δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί ενώ έλειπαν από τη Βουλή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η δήλωσή της, η οποία σίγουρα έχει κάποιο σκεπτικό, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δημοκρατικό ήθος της Προέδρου της Βουλής, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Οι αντιδράσεις από το Μ. Μαξίμου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Π. Σκουρλέτη & Ν. Φίλη

Το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε μουδιασμένο, μετά τις σχετικές δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega. Και πρόσθεσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου «δεν είπε ότι (οι εν λόγω διατάξεις) είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».

Με σφιγμένο ύφος απάντησε σε σχετική ερώτηση του Σκάι και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Θα πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί» δήλωσε, μιλώντας στον Αρη Πορτοσάλτε.

Εκ διαμέτρου αντίθετος με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης για τα περί ακυρότητας των μνημονιακών ρυθμίσεων λόγω Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο STAR, είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε θέτει θέμα ακυρότητας των νόμων επειδή απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες της Βουλής και ότι ούτε τότε που έγιναν αυτές οι ψηφοφορίες, ούτε τώρα, τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο θέμα.
Ερωτηθείς για το αν το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν είναι πρωτεύον, αλλά πρέπει να συζητηθεί.

Πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μειμαράκης

Λάβρος εναντίον της Προέδρου της Βουλής εμφανίστηκε ο προκάτοχός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε  πως με τις επίμαχες δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό. Μάλιστα απαντώντας στη νέα Πρόεδρο της Βουλής τόνισε για το θέμα των ψηφοφοριών όπου απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πως «τα είχαμε ελέγξει». Μάλιστα στη συνέχεια ο κ.Μεϊμαράκης φρόντισε να κάνει και ένα καυστικό σχόλιο για την κυβέρνηση, αλλά και για την κα Κωνσταντοπούλου αναφέροντας ειρωνικά πως «με δεδομένο ότι έχουν σταματήσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει».

ΚΚΕ & ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στον χωρό τον αντιδράσεων κατά της Ζωής - Δήλωση και από το Ποτάμι!

Και το ΠΑΣΟΚ όμως άσκησε δριμεία κριτική στην πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου προσέβαλε προκλητικά την Ολομέλεια του Σώματος στην οποία, πριν από λίγες μόλις ημέρες, τοποθετήθηκαν τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ) και οι βουλευτές, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις και όλες τις ψηφοφορίες των προσωρινά κρατουμένων βουλευτών της ΧΑ, κατά τρόπο σαφώς διαφορετικό από την άποψή της.

Καταλογίζει στην πρόεδρο της Βουλής απογοητευτική άγνοια των ισχυόντων συνταγματικών κανόνων ως προς τον τρόπο με τον όποιον μπορούν να τεθούν στην ελληνική έννομη τάξη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής τυπικής συνταγματικότητας, δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πλέον προφανές ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητά της την αλλαγή της στάσης της Βουλής ως προς την αντιμετώπιση της ΧΑ.

Επίσης, κατηγορεί την κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών όχι μόνο σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε σχέση με την κυβέρνηση. Ανάλωσε συνεπώς μεγάλο μέρος της συνέντευξης της σε «πρωτοβουλίες» της σχετικές με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε ζητήματα που ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητας της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος αποκτήσαμε και ένα ακόμη. Μια πρόεδρο της Βουλής που είναι αποφασισμένη αντί να λειτουργεί ως παράγοντας θεσμικής ηπιότητας και συναίνεσης, να λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης. Ποιός δεν είχε δει τους οιωνούς»;

Πυρά και από τον Περισσό

Την έντονη αντίδραση και του ΚΚΕ προκάλεσαν οι νέοι... κανόνες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το modus vivendi εντός του Κοινοβουλίου.  Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως «οι θέσεις, που διατύπωσε η Πρόεδρος της Βουλής, για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους «ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους» και να τοποθετηθεί καθαρά».

Θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος

Και το Ποτάμι αντέδρασε στα λεγόμενα της κα Κωνσταντοπούλου υποστηρίζοντας πως θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

H Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή τη φορά  έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή. Από την τοποθέτησή της αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

-Από πότε η Πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού  Δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων;

-Πώς είναι δυνατόν και με ποια αρμοδιότητα, η Πρόεδρος της παρούσας Βουλής θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής;

Ακούσαμε επίσης την κυρία Κωνσταντοπούλου να εξαγγέλλει τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Η σύσταση, όμως, Εξεταστικών Επιτροπών ή Επιτροπών για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων απαιτεί απόφαση της  Βουλής μέσω προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εκτός αν η πολυπράγμων Πρόεδρος της Βουλής

θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ