Για τους πιστούς της σοκολάτας: Ιδού οι 10 «ιεροί ναοί» της, από το Μπρούκλιν ως τις Βρυξέλλες! Μεγάλη η χάρη της!

Σταθερές αξίες αλλά και σχετικά νέες αφίξεις, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που πειραματίζονται με σχέδια, γεύσεις και υλικά και φιγουράρουν σταθερά στις λίστες των κορυφαίων στον κόσμο.

 

ΗΠΑ  

Mast Brothers Chocolate, Μπρούκλιν
Οι αδελφοί Michael και Rick Mast ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τη σοκολάτα, «τη γεύση που σκορπά χαμόγελα και ξυπνά παιδικές αναμνήσεις», το 2006. Στο κατάστημά τους θα βρείτε μπάρες σε διάφορες γεύσεις και συνδυασμούς -θαλασσινό αλάτι, παρμεζάνα, βανίλια Μαδαγασκάρης, τσίλι, καφέ- αμπαλαρισμένες με πολύχρωμο χαρτί· ό,τι πρέπει για δώρο. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια ημέρα γευσιγνωσίας δοκιμάζοντας τη μονοποικιλιακή συλλογή δικής τους έμπνευσης «Origins» και παρακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής.
www.mastbrothers.com/

Theo, Σιάτλ


Ο Joe Whinney, ο πρώτος πιστοποιημένος παραγωγός βιολογικού κακάο στις ΗΠΑ, άνοιξε πριν από μία δεκαετία τη σοκολατερί Theo. Η επιχείρησή του είναι βασισμένη στη λογική του «Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου» (Fair Trade), που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης προμηθεύεται πρώτες ύλες αποκλειστικά από πιστοποιημένους παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες στην Κόστα Ρίκα, στη Βενεζουέλα, στο Κονγκό και στο Περού. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν εδώ την πρώτη αμερικανική βιολογική σοκολάτα χωρίς συντηρητικά, που περιέχει 100% βούτυρο κακάο και ακατέργαστη καλαμοζάχαρη (αλλά όχι γάλα). Απολαύστε μια μονοήμερη ξενάγηση στο εντυπωσιακό Fremont Factory και, αν θέλετε, βοηθήστε στο καβούρδισμα των κόκκων. Αφήστε για το τέλος τη δοκιμή - οι δημιουργίες του Theo περιλαμβάνουν σοκολάτες γάλακτος με γέμιση κεράσι ή καρύδα, πικρή σοκολάτα με κανέλα ή μέντα, αλλά και μπάρες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
www.theochocolate.com

Dandelion Chocolate, Σαν Φρανσίσκο

Μπαίνοντας, θα νομίσετε ότι παίζετε στο... «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας». Βιομηχανικός χώρος, ανοιχτή κουζίνα, ένα σιντριβάνι-φοντί σοκολάτας, λίγα τραπεζάκια και ένας μεγάλος πάγκος με δεκάδες μπολ που περιλαμβάνουν σοκολατένιες μπουκίτσες και συνοδεύονται από ταμπελίτσες που περιγράφουν τη γευστική τους παλέτα. Αγαπημένο στέκι μικρών και μεγάλων, το Dandelion φημίζεται για τις ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του, αλλά και για τα κυριακάτικα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής. Αξίζει να δοκιμάσετε ρόφημα ζεστής σοκολάτας με χειροποίητα marshmallows, τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, μπισκότα με κομματάκια πραλίνας, αλλά και τη σοκολατένια μπάρα «Ambanja Madagascar», με το φρουτένιο τελείωμα, που, έπειτα από ειδική μέθοδο αποξήρανσης, διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική οξύτητα του κακάο.
www.dandelionchocolate.com

ΕΥΡΩΠΗ

La Maison du Chocolat, Παρίσι
Ηταν το 1955 όταν ο Robert Linxe άνοιξε ένα υπόγειο μαγαζάκι στην Πόλη του Φωτός, μια κίνηση αρκετά τολμηρή αν αναλογιστούμε ότι εκείνη την εποχή η σοκολάτα ήταν μια λιχουδιά που ο κόσμος απολάμβανε αποκλειστικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ηταν ο ίδιος που λίγο αργότερα κατάφερε να βάλει τη σοκολάτα στην καθημερινότητα των Παριζιάνων, και όχι μόνο - σύντομα το La Maison du Chocolat εξελίχθηκε σε επιτυχημένο brand διεθνούς φήμης. Ο Linxe έγινε διάσημος ως «Μάγος της γκανάς» (ένα μείγμα σοκολάτας και κρέμας γάλακτος) και η φημισμένη Zagora (γκανάς με φύλλα μέντας) θεωρείται μέχρι σήμερα η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Ωστόσο, οι περισσότεροι πελάτες που κάνουν στάση στις μπουτίκ της θρυλικής αλυσίδας δεν είναι μόνο για να γευτούν τα πολυσυζητημένα εκλεράκια, αλλά και για να θαυμάσουν από κοντά τις εντυπωσιακές δημιουργίες... υψηλής ραπτικής: σοκολατένια γοβάκια, φορέματα και τσάντες έτοιμα για φάγωμα!
www.lamaisonduchocolat.com/

Τeuscher, Ζυρίχη
Ολα ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια, σε μια μικρή πόλη των Ελβετικών Αλπεων. Ο Dolf Teuscher πειραματιζόταν με το κακάο, ώσπου ανακάλυψε το μυστικό της επιτυχίας: το γάλα που χρησιμοποιεί να προέρχεται από δικές του αγελάδες. Σήμερα, η εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη είναι πασίγνωστη και εξάγει σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Μέση Ανατολή. Στα εργοστάσια της Teuscher παράγονται πάνω από 100 ποικιλίες σοκολάτας βασισμένες στις αυθεντικές συνταγές του Dolf, που πλέον βρίσκονται στα χέρια του γιου του. Αγαπημένα κεράσματα της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας θεωρούνται τα σοκολατάκια με γέμιση καραμέλα και αμυγδαλωτό, όμως η σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι πολύ πιο εντυπωσιακή και αξίζει να τη δοκιμάσετε έστω μία φορά: τρούφα με σαμπάνια Dom Perignon, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
www.teuscher.com/

Mary, Βρυξέλλες


Από το 1919 έως σήμερα το μαγαζάκι της Mary Delluc βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στη Rue Royale. Επίσημος προμηθευτής σοκολάτας του Βασιλικού Οίκου του Βελγίου, έχει περιέλθει πια στην 4η γενιά κληρονόμων, με το βιβλίο συνταγών, σύμβολο της οικογενειακής γνώσης και παράδοσης, να κοσμεί την κεντρική αίθουσα. Δίνοντας έμφαση στην απλότητα της πρώτης ύλης και στην ποιότητα των προϊόντων, το προσωπικό θα σας βοηθήσει να συνθέσετε το tailor made κουτί που επιθυμείτε. Τι θα περιλαμβάνει; Πραλίνες, βουτήματα βουτύρου, σοκολατάκια με λικέρ, αμυγδαλόπαστα, τζιαντούγια και φρουί γλασέ.
www.mary.be

Oriol Balaguer, Βαρκελώνη
Τα τελευταία χρόνια, η Καταλονία έχει απογειωθεί γαστρονομικά - εξ ου και ο Oriol Balaguer όταν αποφάσισε να ξεκινήσει στην πρωτεύουσά της τον ζαχαροπλαστικό του βίο. Δεν φανταζόταν τότε ότι η μοντέρνα αισθητική του θα του χαρίσει στα 21 του χρόνια το βραβείο του καλύτερου ζαχαροπλάστη της Ισπανίας, έναν τίτλο που διατηρεί δικαίως μέχρι σήμερα, στα 44 του. Στο πολυσύχναστο κατάστημά του θα βρείτε ένα βιβλίο με 100 συνταγές για σοκολάτα που υπογράφει ο ίδιος, πιατέλες με ποικιλίες παγωμένης τρούφας έτοιμες για δοκιμή, μπράουνις και κρουασάν σοκολάτας. Ωστόσο, η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι να αγοράσετε ένα από τα περίτεχνα κουτιά δώρου που περιλαμβάνουν παιχνιδιάρικους συνδυασμούς γεύσεων (αλμυρά και γλυκά). Το πιο διάσημο κουτί είναι το «Hitechocolate», με τις 30 σπεσιαλιτέ του σεφ σε σχήμα και μέγεθος πραγματικών κόκκων!
www.oriolbalaguer.com

Patrick Roger, Παρίσι


Οποιος ισχυρίζεται ότι οι διάσημες σοκολατοποιίες που εδρεύουν στις πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι προσκολλημένες στην παράδοση τότε μάλλον δεν έχει επισκεφτεί το κατάστημα του Patrick Roger στην πολυσύχναστη Boulevard Saint-Germain. Τίποτα εδώ μέσα δεν είναι συνηθισμένο. Μοντέρνα διακόσμηση, δεκάδες φωτιστικά, κουτιά δώρου ενός μέτρου, αλλά και γιγαντιαίες σοκολατένιες δημιουργίες 80 κιλών (!) χαρίζουν στον καινοτόμο σεφ τον τίτλο του «γλύπτη». Ανακαλύψτε μίνι σοκολατένιους θησαυρούς σε σπάνιες γεύσεις και συνδυασμούς όπως γκανάς με πιπέρι σετσουάν, παστίλιες γκουάβα και τόσα δα βραχάκια με γέμιση-έκπληξη, που σας αποκαλύπτεται μόνο μετά τη δοκιμή. Αν πάλι είστε πιο τολμηροί, δεν έχετε παρά να ενδώσετε στις συλλεκτικές σειρές με μπάρες που κυμαίνονται από λογικές τιμές όταν προέρχονται από την Κούβα και το Εκουαδόρ και ανεβαίνουν όσο σπανίζουν οι ποικιλίες από το Βιετνάμ και την Ινδονησία.
www.patrickroger.com/

Neuhaus, Βρυξέλλες
Αν είστε λάτρεις της πραλίνας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το διάσημο κατάστημα που την εφηύρε το 1912. Το Nauhaus φημίζεται για τις εξαιρετικές συσκευασίες δώρου - από τις δερμάτινες κασετίνες με καρέ σοκολάτας που συνοδεύονται, ανάλογα με τη γεύση της επιλογής σας, από βιβλία για ουίσκι ή κρασί μέχρι τα φημισμένα τετράγωνα κουτιά «Ballotin», που φέτος γιορτάζουν τα 100 τους χρόνια και κυκλοφορούν σε σχήμα καρδιάς. Μπορεί οι γεύσεις να είναι περιορισμένες -η πιο εξεζητημένη μορφή σοκολάτας είναι εδώ η γκοφρέτα-, αλλά η ποιότητα δεν θα σας απογοητεύσει. Το εξυπηρετικό προσωπικό θα σας καθοδηγήσει, θα σας δώσει να δοκιμάσετε σοκολατάκια που λιώνουν στο στόμα και θα σας διαβεβαιώσει ότι, χάρη στο αμπαλάρισμα, διατηρούν τη γεύση τους ακόμη και δύο μήνες μετά την αγορά τους. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το site του καταστήματος και να αγοράσετε το κουτί της αρεσκείας σας - ναι, δέχονται παραγγελίες.
www.neuhauschocolate.com

Pierre Marcolini, Βρυξέλλες
Ο Βέλγος μετρ Marcolini έχει γίνει διάσημος ανά τον κόσμο χάρη στα λαχταριστά κομψοτεχνήματα που δημιουργεί, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το πολυτελές ζαχαροπλαστείο του μοιάζει εκ πρώτης με κοσμηματοπωλείο! Χειροποίητα σοκολατάκια με γέμιση φρούτων, πάστες, πραλίνες, μπάρες λευκές, μπίτερ, γάλακτος και άλλα πολλά καλούδια που φιγουράρουν στις εντυπωσιακές βιτρίνες των καταστημάτων του σε Τόκιο, Νέα Υόρκη, Κουβέιτ, Λονδίνο και Παρίσι αμπαλάρονται σε μαύρα κουτιά με μεταξωτές κορδέλες. Μπορείτε να συνθέσετε τη δική σας ποικιλία ή να επιλέξετε ανάμεσα στις έτοιμες συλλογές που είναι πραγματικό οφθαλμόλουτρο, αφού τοποθετούνται σε σειρά ανάλογα με το χρώμα και το σχήμα τους δημιουργώντας ένα σοκολατένιο ουράνιο τόξο. Αν πάλι η απόσταση στέκεται εμπόδιο στην απόλαυση, υπάρχει λύση: επισκεφτείτε το άψογα οργανωμένο διαδικτυακό κατάστημα, κάντε την παραγγελία σας και περιμένετε υπομονετικά να φτάσει το πολυπόθητο κουτί (με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ειδικά σχεδιασμένο για delivery).
www.marcolini.be

Πηγή: Καθημερινή - Σεμίνα Σαραντοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ