Η Άγκυρα παίρνει πίσω το σχέδιο για πεδίο βολής στο Βόρειο Αιγαίο - Ανακαλούν οι Τούρκοι την προκλητική ΝΟΤΑΜ

Η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά. 

Με την ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμόν 0889/15 που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η Άγκυρα επιχείρησε να μετατρέψει μια τεράστια έκταση μέσα στο FIR Αθηνών σε τουρκικό πεδίο βολής.

Με τη συγκεκριμένη παράτυπη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία προσπάθησε να δεσμεύσει τον εναέριο χώρο μιας μεγάλης περιοχής από την Σκύρο και τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι την Λήμνο ως πεδίο βολής (Firing Exercise Area) για τη διαξαγωγή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Οι Τούρκοι «ενημέρωσαν» ότι δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και η ΝΟΤΑΜ αφορά τον εναέριο χώρο μέχρι τα 8.000 πόδια.

Η αναδίπλωση της Άγκυρας σημειώθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις. Λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί οι Τούρκοι εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμόν 0900/15 με την οποία αφαιρούσαν την Λήμνο από την περιοχή στην οποία σχεδίαζαν να εκτείνεται το πεδίο βολής τους στο Βόρειο Αιγαίο.

Με τη νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) που εκδόθηκε σήμερα η Άγκυρα επιχείρησε να τροποποιήσει την προηγούμενη αγγελία 0889/15 για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιούσε την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που άλλαζε είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούσαν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω προσπάθησαν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Η απάντηση της Αθήνας

Η εληνική απάντηση ήταν άμεση. Μόλις οι Τούρκοι τροποποίησαν την αρχική ΝΟΤΑΜ, η Αθήνα απάντησε με την υπ' αριθμόν 421 νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ. Η τουρκική αγγελία 0900 χαρακτηριζόταν «null and void» δηλαδή άκυρη και χωρίς καμία αξία. Κι αυτό διότι μπορεί οι Τούρκοι να είχαν αφαιρέσει τη Λήμνο από το σχεδιασμό για τη δημιουργία του πεδίου βολής, όμως η δεσμευμένη περιοχή συνέχισε να συμπεριλαμβάνει περιοχές εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας και τμήματα του εθνικού εναέριου χώρου, γεγονός που σχεδόν υποχρέωνε την Αθήνα να αντιδράσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση στην τουρκική πρόκληση.   

Λίγη ώρα μετά τη νέα ελληνική αντίδραση, η τουρκική πλευρά οδηγήθηκε στην απόφαση να ανακαλέσει και τη διορθωτική ΝΟΤΑΜ 0900/15 αποσύροντας -τουλάχιστον προσωρινά- το σχεδιασμό για δημιουργία ενός μόνιμου πεδίου βολής στην καρδιά του Αιγαίου και μέσα στο FIR Αθηνών. Η νέα ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμόν 0904/15 ακυρώνει την αγγελία 0900 που δέσμευε την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σκύρου για τη δημιουργία πεδίου βολής. 

Το τουρκικό ολίσθημα με την συμπερίληψη της Λήμνου

Η περιοχή που οι Τούρκοι ήθελαν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματούσε σ' αυτά: Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Επρόκειτο για σοβαρότατη πρόκληση, αφού ξεκάθαρα οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει ελληνικό έδαφος -και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης στη Λήμνο- σε μια περιοχή που προαναγγέλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Με την γκάφα τους αυτή (το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για λάθος κάποιου εκ των αξιωματικών που σχεδίασαν τα όρια του πεδίου βολής και ενέταξαν σ' αυτό ένα σημείο πάνω στη Λήμνο), οι Τούρκοι ήταν σαν να παραδέχονταν ότι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο νησί, δηλαδή θα είχαν τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν τη Λήμνο! Η γκάφα των Τούρκων έδινε σημαντικά επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλοντας διεθνώς την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξέδωσαν την τροποποιητική ΝΟΤΑΜ για να εξαιρέσουν την περιοχή πάνω από την Λήμνο, δείχνει ότι η Άγκυρα αντελήφθη την μείζονα πρόκληση με την συμπερίληψη τμήματος της ελληνικής επικράτειας εντός του πεδίου βολής που αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην καρδιά του Αιγαίου, δεν αλλάζει όμως την ουσία της τουρκικής κλιμάκωσης και της ποιοτικής αναβάθμισης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης αφού επιμένει να φτιάξει «firing exercise area» εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα που περιλαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ