Σε εξέλιξη η ψηφορορία για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή - Β. Σόιμπλέ: «Ψηφίστε για να δώσουμε χρόνο, όχι λεφτά!»

Την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την συμφωνία του Eurogroup με την οποία δίδεται παράταση τεσσάρων μηνών στο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολη, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας ενώπιον των συναδέλφων του. 

«Ψηφίστε όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά αλλά περισσότερο χρόνο» είναι το μήνυμα του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους συναδέλφους του, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημερινής ψηφοφορίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. 

«Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ.  Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας. Οι Έλληνες πρέπει να σκεφθούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι υψηλότερο από πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όμως οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. 

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε «η Ελλάδα όντας μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί» συμπλήρωσε. 

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις για την επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος διάσωσης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τηο ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. 

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. Και προσθέτει: "Η Ελλάδα όμως πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η αλληλεγγύη βασίζεται σε κάτι που ονομάζεται αξιοπιστία". 

Die Linke

Απ' την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος Die Linke Γκρεκόρ Γκίζι τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη είναι μία «πολιτική καμικάζι» οδηγώντας σε ανεργία και ύφεση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που αμφισβητεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται», είπε ο κ. Γκίζι.

Ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς είπε πως το 90% της βοήθειας προς την Ελλάδα επιστρέφει στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και τόνισε πως «αυτά τα πολιτικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ. Δεν υπάρχει λογική στην πολιτική σας. Πρέπει να βοηθήσουμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ώστε να καταφέρει απ' την πλευρά της να ανταποκριθεί στα χρέη της».

Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρξει  ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για τη Νότια Ευρώπη. 

Καταλήγοντας ο κ. Γκίζει τόνισε πως το Die Linke θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για «να δώσουμε χρόνο για να ανασάνει η Ελλάδα και την ευκαιρία για μία νέα αρχή». 

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) αναμένεται να δώσει σήμερα το πράσινο φως για την επέκταση του «προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα», ή του «Μνημονίου» όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών του Bundestag. Η θετική ψήφος των Γερμανών βουλευτών θα βάλει την οριστική τελεία σε μια ταραχώδη μετεκλογική περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς και στις ψευδαισθήσεις για κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και για αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης στην Ε.Ε που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ψηφοφορία για την επέκταση της «δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα» ξεκίνησε στις 10.30 ώρα Ελλάδος (09.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και αναμένεται να κρατήσει 1 ώρα και 45 λεπτά, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα της Κάτω Βουλής της Γερμανίας. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα λάβει τη θετική ψήφο για την επέκταση του προγράμματος. Άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταγράψει ούτε την παραμικρή ήττα τα τελευταία πέντε χρόνια της Κρίσης. 

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας που έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου,  η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU)  ψήφισε υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Ωστόσο, 22 βουλευτές  από τους 331, τάχθηκαν κατά της παράτασης και τρεις απείχαν, ενώ υπέρ της παράτασης ψήφισαν ομόφωνα και οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπέρ της επέκτασης αναμένεται να ψηφίσουν και οι Βουλευτές των Πρασίνων ,ενώ η Αριστερά (Die Linke) θα αποφασίσει λίγο πριν την επίμαχη ψηφοφορία. 

Παρόλο που η ψήφος της Κάτω Βουλής της Γερμανίας αποτελεί ουσιαστικά την «ταφόπλακα» των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, η υπομονή των Γερμανών βουλευτών έχει σχεδόν εξαντληθεί.  

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζονται από πηγές του Βερολίνου «ως παράδειγμα ερασιτεχνισμού και άγνοιας», ενώ οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας σε ιρλανδική εφημερίδα περί «διαγραφής χρέους» προκαλούν σοκ στη Γερμανία, καθώς καίτοι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να ξεχάσει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, ο κ, Βαρουφάκης εξακολουθεί να το αναφέρει και μάλιστα λίγες ώρες πριν την ψήφο των Γερμανών βουλευτών.  

«Η επέκταση του Μνημονίου- πρόγραμμα το λέτε στην Αθήνα- θα εγκριθεί. Υπάρχουν όμως αντιρρήσεις. Κυρίως από το CDU. Άλλωστε το AfD κερδίζει ψήφους από αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία για την Ελλάδα. Φαντάζομαι το κατανοείτε. Άλλωστε μετά την απόφαση για την Ελλάδα έχουμε να ψηφίσουμε για πιο σοβαρά  ζητήματα. Όπως για τη Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τον Καναδά» δήλωσε στέλεχος του CDU στο protothema.gr.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας  θα επικυρώσει την επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα, όπως άλλωστε έπραξε και το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας και όπως θα πράξει και το αντίστοιχο της Φινλανδίας. Είναι κάτι που κατάφερε η νέα ελληνική κυβέρνηση ξοδεύοντας το όποιο πολιτικό κεφάλαιο απέκτησε μετά τις εθνικές εκλογές. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ