Α.Γκρίνσπαν ο μάγος της οικονομίας: "Παρακολουθούμε ελληνική τραγωδία... σε παγκόσμιο δράμα"

Μπορεί διεθνώς τα μάτια να είναι στραμμένα στο "ελληνικό πρόβλημα", αλλά αδύναμη είναι ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία -και οι ΗΠΑ- εξηγεί ο "μάγος" Άλαν Γκρίνσπαν...

«Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν είναι ισχυρή», προειδοποιεί ο αποκαλούμενος «μάγος» της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, σε αντίθεση το τι λέει η Τζάνετ Γιέλεν που κρατά σήμερα το τιμόνι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή του CNBC, o Γκρίνσπαν που άφησε τη θέση του στον Μπεν Μπερνάνκι και αυτός με τη σειρά του στην Γιέλεν, σπάει τον χρυσό κανόνα των κεντρικών τραπεζιτών και εξηγεί πώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed ήταν, στην πραγματικότητα, η βασική κινητήρια δύναμη της επέκτασης των τιμών των μετοχών στα ουράνια μετά το κραχ του 2007-8 μέσω της διοχέτευσης μαζικών «ενέσεων» στήριξης από τα "πιεστήρια" χρήματος.

Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό μπορεί να καταλήξει τόσο άσχημα όσο την τελευταία φορά είπε: «Εξαρτάται ... Όταν τα πραγματικά επιτόκια αρχίσουν να κινούνται προς τα πάνω (όπως στις ΗΠΑ), τότε είναι που θα μπορούσε να χτυπήσει μια κρίση".

Με εκπληκτική ειλικρίνεια, για κεντρικό τραπεζίτη, προειδοποιεί πως στην παγκόσμια οικονομία «η πραγματική ζήτηση είναι εξαιρετικά αδύναμη… ισοδυναμεί με τα τελευταία στάδια της μεγάλης ύφεσης... Τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν αποτελούν γρίφο, είναι μια ένδειξη για το πόσο αδύναμη είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Και καταλήγει στην καρδιά: "Σχεδόν όλα τα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδύσεων κεφαλαίου. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, διότι κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί".

Αυτό αντανακλά την τάση οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες να προτιμούν να προχωρούν σε επαναγορές μετοχών -από τους ίδιους τους μετόχους- αντί να κάνουν πραγματικές επενδύσεις ανάπτυξης καθώς δεν προσδοκούν ικανοποιητικές μελλοντικές κερδοφορίες.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ