Στο ''κόκκινο'' 100.000 ιδιοκτήτες - Το σχέδιο & οι 6 προϋποθέσεις για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς! Όλη η ρύθμιση

    Σε εφαρμογή θέτει σταδιακά η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ανήγγειλε την κατάθεση στις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, αλλά εφόσον οι δανειολήπτες πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις και καταβάλλουν δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Μάλιστα, αναμένεται άμεσα να στείλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κείμενο, προκειμένου να πάρει τη σχετική γνωμοδότησή της.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης προχωρεί τον σχεδιασμό της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων για τα φτωχά νοικοκυριά μέσα από τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων, για τους δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα αλλά και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Ολη η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν υπήρχε καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας. Αν και βέβαια, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα προέβαιναν σε πλειστηριασμούς.

Οι δανειολήπτες για να διασώσουν τις κύριες κατοικίες τους είτε θα έπρεπε να έμπαιναν σε ρύθμιση του δανείου τους με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, είτε αν μπορούσαν να αποδείξουν μόνιμη αδυναμίας αποπληρωμής, θα έπρεπε να προσφύγουν στον νόμο «Κατσέλη». Το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας είχε καταρτιστεί από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ίσχυε για όλο το 2014.
Ολη η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε την απαγόρευση των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις και με την καταβολή συγκεκριμένων δόσεων. Ουσιαστικά οι διατάξεις που προωθεί ο κ. Σταθάκης «πατούν» σε εκείνες του κ. Χατζηδάκη, τις οποίες τότε είχε ανεχτεί η τρόικα μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις. Η διαφορά είναι ότι τα όρια που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας είναι διευρυμένα σε σχέση με εκείνα του 2014.

Τέσσερις κατηγορίες ρυθμίσεων
Τέσσερις κατηγορίες ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση με νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατίθενται σταδιακά στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας, η πρώτη κατηγορία αφορά τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και η ρύθμισή τους θα γίνει μέσα από τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων ή του Ταμείου Προστασίας Κύριας Κατοικίας.

Ο Φορέας αυτός θα ξεκινήσει να λειτουργεί με κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα τα διεκδικήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σημειώνεται βέβαια ότι αυτά σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup θα δεσμευτούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF). Ο υπουργός θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα, παρουσιάζοντας την πρόταση.

Σκοπός είναι με τη δημιουργία του Φορέα να ξεπεραστούν κοινοτικά εμπόδια που έχουν οι τράπεζες για τη διαγραφή χρεών. Ο Φορέας θα αγοράσει περίπου 100.000 ενυπόθηκα δάνεια ύψους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κοντά στα 11 με 12 δισ. ευρώ, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Οι τράπεζες θα πληρωθούν ουσιαστικά, με τα 3 δισ. ευρώ για το 1/4 της αξίας τους, αφού αυτές ήδη έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών για το 50% με 55% της αξίας των συγκεκριμένων δανείων.

Στη συνέχεια ο Φορέας θα εξετάσει ανά περίπτωση τα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών και ανάλογα θα αποφασίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις π.χ. διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ. Μόλις οι δανειολήπτες αρχίζουν να πληρώνουν ξανά, τότε ο Φορέας θα εισπράττει έσοδα και θα αποπληρώνει τις τράπεζες για το υπόλοιπο της οφειλής. Η διαδικασία αυτή, μέχρι να σχεδιαστεί και να πάρει την έγκριση των θεσμών θα κρατήσει έξι έως εννέα μήνες.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ